Kulawiec  Dołączył: 27.07.2007
GX 10 Już nie taki cacy.
Dwa tygodnie temu sprzedałem Canona EOS 400D. Skuszony stabilizacją, potwierdzeniem ostrości, lepszą obudową, lepszym wizjerem itp. postanowiłem zmienić aparat na GX-10.
Pierwsze wrażenia były bardzo pozytywne, wygodniej się trzyma. Menu troche bardziej poplatane od Canona ale to kwestia gustu i przyzwyczajenia. Pierwsze zdjęcia i ....
To były straszne chwile. Szum straszliwy a aplikacja samsunga wolna i niewygodna uff. dwa dni pracy itd.. no w koncu jakoś zdjecia wychodzą ale program samsunga delikatnie mówiac kupa. No i szybkość działania masakra (na dodatek zawiesiło się to kilka razy na core2 duo).
No dobra do ISO200 da się robić zdjęcia byle nie wyostrzać bo jest strasznie.

Kilka dni temu dostałem adapter do M42. Mam kilka obiektywów na ten gwint z Canona. Podłączyłem i.. to znowu było straszne. Tryb AV nie ustawia parametrów w M trzeba naciskać zielony przycisk bardzo niewygodny ale to nic najgorsze jest to że LAMPA nie dostosowuje się do czasu i przysłony. W Canonie wyglądało to tak ustawiałem przesłonę ostrość wciskałem wyzwalacz i było zdjęcie a tutaj BIAłO aparat nie zmienia mocy lampy trzeba przysłonę zmieniać, dla mnie to tragedia sporo zdjęć w pomieszczeniu robie i takie coś jest niedopuszczalne.
Może ja robie coś nie tak co ? Mam nadzieje ale jeśli ten sprzęt tak ma to chyba trafi na Allegro.
Pamiętajcie że zmieniłem poprzedni sprzęt na Samsunga/Pentaxa z własnej woli i to co pisze to moje odczucia co do użytkowania a nie uprzedzenia. Mam ten aparat od niedawna i
staram się usilnie przyzwyczaić. Jestem skłonny kupić lampe jesli tylko bedzie działać jak w Canonie ale niechcę pakować się w koszty jeśli nie będzie.
PS. Z manualem mi ostrzy tylko w srodku co u licha ? Czy tak ma być ? :cry: :-( :-?
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Kulawiec napisał/a:
No dobra do ISO200 da się robić zdjęcia byle nie wyostrzać bo jest strasznie.
???
Pokaż.
Kulawiec napisał/a:
Kilka dni temu dostałem adapter do M42. Mam kilka obiektywów na ten gwint z Canona. Podłączyłem i.. to znowu było straszne. Tryb AV nie ustawia parametrów
Powinien ustawiać. Zrobiłeś wszystko, co trzeba?
Kulawiec napisał/a:
LAMPA nie dostosowuje się do czasu i przysłony.
Wbudowana? Wali pełną mocą, jeśli nie ma szkła ze stykami. Normalne.
Kulawiec napisał/a:
Z manualem mi ostrzy tylko w srodku co u licha ? Czy tak ma być ?
Tak.

Łączę się w bólu.
 

bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Cytat
No dobra do ISO200 da się robić zdjęcia byle nie wyostrzać bo jest strasznie

Kompletnie nie rozumiem. Nie wiem, co robisz źle, ale to absolutnie niemożliwe, żeby ISO do 800 włącznie dawało jakieś nieakceptowalne szumy. Na pewno nie zauważalnie większe niż w Canonie. Na 1600 może widać (lekką) różnicę. A jak JPG z puszki?
Cytat
Skuszony (...) potwierdzeniem ostrości

Cytat
PS. Z manualem mi ostrzy tylko w srodku co u licha ? Czy tak ma być ?

No to jak w końcu? Fajne to potwierdzenie, czy nie? :-P
 

Kulawiec  Dołączył: 27.07.2007
Więc tak. Do Canona miałem taki adapter i jak ustawiłem punkt po lewej to ostrzyłem manualnie na niego a tutaj mi tylko na środek. Ale to małe piwo da się zrobić coś z tą lampą ? Szumy zaraz zilustruje o co mi biega tylko jeszcze nie wiem jak tu się ładuje zdjecia na jakis inny serwer trzeba czy coś ? Przepraszam dopiero sie tu zarejestrowałem niechce nikomu udowadniać że aparat jest zły czy coś takiego w koncu wydałęm na niego kase a nie na inny prawda.

[ Dodano: 2007-07-27, 22:50 ]
Obiektyw jaki mam to np. Jupiter 9 , sun lens 85-210 (rozumiem że z tym stabilizacja bedzie dzialac jak dam na maxa i ustawie 210 )
 

garp  Dołączył: 16.02.2007
Kulawiec napisał/a:
Tryb AV nie ustawia parametrów

Ustawiasz ręcznie przesłone pierścieniem, aparat sam dobiera czas. Na wyświetlaczu aparat nie pokazuje wybranej wartości przesłony.
szum straszliwy??? :shock:
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Kulawiec napisał/a:
jak tu się ładuje zdjecia na jakis inny serwer trzeba czy coś ?


Załaczniki na forum:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=3506

Serwisy zewnętrzne:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=5006
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Kulawiec - najprościej byłoby w weekend (więc np od jutra przez całe dwa dni) ustawić się z jakimiś nieudacznikami z forum zamieszkującymi Wawę. Często są tu bowiem organizowane takie małe spotkanka.
 

Grendel  Dołączył: 31.12.2006
A ja tak oftopicznie (jak zwykle :P) w końcu mogłem dziś po raz pierwszy pomacać do porządku k10d... O rany... Ten aparat jest dla mnie stworzony... Przecież to mi w łapie tak leży, że chyba nie będę potrzebował paska na szyję :) OjOjOj... trzeba cyferki kolekcjonować na koncie, oj trzeba...
 

Kulawiec  Dołączył: 27.07.2007





Uff przepraszam ze tyle trwalo ale chwile mi zajeło zanim sie tam zarejestrowalem itp

[ Dodano: 2007-07-27, 23:28 ]
Więc właściwie to doszedłęm do wniosku że szum jest spowodowany niedopracowanie software samsunga ale aktualizacji nie znalazlem canonowski program tego rawa nie widzi PainShop pro też ani mój Photoshop 5 może jak kupie aktualizacje do cs2 to zobaczy. Ktoś napisał że lampa świeci bo obiektyw niema styków znaczy to że jak wsadze podkładke albo zetre obiektyw to zacznie działać jak trzeba ? Czy MUSI być obiektyw Pentax ?
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Ja tam żadnych szumów nie widzę.
 

Arczibandit  Dołączył: 25.05.2007
W 1 ja też nic nie widzę... Zdjęcie 2 rzeczywiście trochę przyszumione i/lub przyziarnione, ale całkiem akceptowalnie. U mnie podobny efekt przy takich kadrach występuje gdzieś od ISO 800.


Kulawiec, podaj jakieś parametry fotki (EXIF) i wołania.

 

outi  Dołączył: 03.07.2007
Ja też nie widzę... Może jestem szumoślepy? :P Podaj może jeszcze parametry do tych zdjeć bo exify poszły w las :(
a tak bez parametrosów, to widzę że pierwsze po prostu jakieś takie nieostre, a kwiatek to zwykłe ziarno + lekki szumek widoczny głównie przy 1:1 z większego iso + lekkie ale widoczne artefakty kompresji JPG
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Do wołania RAWów stosuj darmowego SilkyPix lub RAWTherapee.
 

bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Kulawiec, wycięło EXIF-a, więc pytam - jakie ISO ten żółty kwiatek? Na cropie 100% widać niegroźny monochromatyczny szumik w tle. Obstawiam ISO 800, ale i tak tego szumu w praktyce nie widać. Jesli to mniejsze ISO, to program Samsunga faktycznie dał ciała.

I ponawiam pytanie - jak wyglądają jpgi prosto z puszki? Bo mówisz o programie do samsunga, więc domyślam się, że to zdjęcia z RAW-a.

Co do lampy - nie musi być obiektyw originalny Pentax, wystarczy taki, co ma styki, czyli stare manuale Pentaxa z serii A, oraz autofokusy z serii F, FA, oraz oczywiście najnowsze DA i DFA. Jeśli chodzi o nieoryginalne, to szukaj takich, które mają w opisie (albo na zdjęciu ;-) ) napisane "Styki" albo "Pozycja A na pierścieniu przysłon".

Na bolączki z obiektywami pomaga lampa z własną automatyką - do wyrwania na Allegro za grosze.

I mała sugestia - używaj przecinków w swoich wypowiedziachm, będzie się łatwiej czytało ;-)

 

outi  Dołączył: 03.07.2007
Albo ufraw jeśli jesteś zwolennikiem interfejsu bez podglądu miniaturek :)
 

Kulawiec  Dołączył: 27.07.2007
No właśnie 1 jest z Canona a 2 z DX-10 ale winne jest oprogramowanie samsunga fatalne i sie jeszcze czasami wiesza. Jak trochę posiedziałem przy tym to da sie uzyskać dobre efekty ale trzeba bardzo delikatnie operować ostroscia i balansem bieli który zresztą jest fatalny w programie w aparacie też gorzej sobie radzi niż w canonie ale to małe piwo. Może uda mi sie skombinować oprogramowanie Pentaxa ze strony nie idzie ściągnąć bo płytki oryginalnej nie mam. Ale wracając do tej lampy to da się coś zrobić żeby na tym obiektywie np. Jupiter-9 można było ustawic dowolna przysłone czas 180 (ręcznie trzeba bo sam nie ustawia ) i żeby lampa dobrała do tego swoją jasność czy nusze kupić inny obiektyw ? a jak tak to jaki ?
 

bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Kulawiec, ściągnij darmową wersję tego:
http://www.isl.co.jp/SILKYPIX/english/
 

Kulawiec  Dołączył: 27.07.2007
Dziekuje programy sprawdze oba zdjęcia ISO100 Z ręki 1- 50/2 z zenita, 2 kit od DX-10 5.6
 

bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Kulawiec, jak ISO 100, to jest coś nie tak z programem. Jak pisałem, taki szum to co najmniej ISO 800, no może niedoświetlone 400. Poza tym ten szum nie wygląda jak szum matrycy, to coś dziwnego. Obstawiam program.
 

Kulawiec  Dołączył: 27.07.2007
GX literówka

[ Dodano: 2007-07-27, 23:55 ]
No właśnie na ekraniku wygladało wszystko nieźle a w tym programie jakieś straszliwe rzeczy. Np miałem takie garnki w kuchni wiszące na łańcuchu zdjęcie wyszło troche niedoswietlone ale w tym programie wszelkie próby ustawienia balansu bieli i rozjaśnienia kończyły się NIEBIESKIMI plamami zamiast białymi i to nawet jak wszystko było żółte w koło.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach