JanKowalska  Dołączył: 15.08.2010
Cytuj
matth napisał/a:
straszne ceny tam macie na tym Jowiszu


plwk napisał/a:
V500 nowy u nas w tej chwili około 800, ...


więc to samo ...ale ta różnica ceny u mnie zależy od sklepu, więc może canon tez by sie znalazl w podobnej cenie...
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
U nas Canon CS 8800F też od 800.
 

zuka68  Dołączył: 31.05.2010
Cytuj
Może lepsze dają oprogramowanie i wyższa cena? To co mi dali do tego skanera, chyba nie daje rady z tym sprzętem :-/
Mi przy skanowaniu większych formatów "zamalowywało" np dziurki w nosie :-(
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
Coś mi się skaszaniło. Skaner działa, reaguje, komputer wykrywa jego podłączenie, ale: Wyskakuje mi komunikat "No response from scaner" albo "Epson Scan cannot be started". Spotkał się ktoś z Was z takim problemem?

Przeinstalowałem sterowniki. Podejrzewam problemy z USB. Ale może macie inne pomysły?
 

pkosela  Dołączył: 25.07.2006
Cytuj
Może wystarczy zmienić kabel USB na porządniejszy? Mi kiedyś pomogło.
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
Problem prawie zidentyfikowany. Na innym komputerze skaner działa.

Zmiana kabla czy portów USB nie dało rady.

Są jakieś programy testujące porty USB i ewentualnie mogące naprawić błędy?
 

Gall  Dołączył: 15.03.2010
Cytuj
Inne urządzenia USB jak się sprawują? Co masz jeszcze na USB podłączone? U nas w firmie są takie kompy, gdzie jak jest podłączony pendrive, to drukarka przestaje działać ;) Chyba nie wydala prądowo.
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
Skaner działa na jednym jedynym USB. Którego wcześniej nie sprawdziłem, czy może coś nie stykało.

Gall napisał/a:
Inne urządzenia USB jak się sprawują? Co masz jeszcze na USB podłączone?


Teraz niby OK. Mam podłączony tylko modem i klawiaturę (choć program do monitorowania portów USB wskazuje, że ma błąd). Nie ma co za bardzo polegać na dziadzie niestety.

Za to panowie z Epsona bardzo szybko mi odpowiedzieli na zgłoszenie problemu.
 

jiro  Dołączył: 15.11.2008
Cytuj
tak sie zastanawiam czy jest mozliwosc dokupienia ramek do v500?
chcialbym przerobic te oryginalne troche, tak zeby wygodniej sie skanowalo, ale z drugiej strony jesli mi cos nie wyjdzie to wolalbym miec cos w zapasie. od 2 lat radze sobie bez przerobek, ale to juz czas przyspieszyc sobie prace z nimi. :)
ew. znacie jakies dobre zamienniki tych oryginalnych?
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
jiro, gilby kupił od Epsona ramki do v700 i skanuje 3 klatki szerokiego na raz :-) Gdzieś był wątek na ten temat.
 

jiro  Dołączył: 15.11.2008
Cytuj
te z v700 pasuja na wymiar? :shock:
nie moge znalezc tego tematu, ale jeszcze poszukam...
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
 

jiro  Dołączył: 15.11.2008
Cytuj
dzieki :)
 
gilby  Dołączył: 28.02.2007
Cytuj
ja mam ramkę od v600, pasuje na wymiar, da się skanować 3 klatki 6x6 na jeden raz.
koszt zakupu niewielki, ale trzeba trochę się naczekać.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Naczytałem się ostatnio sporo na temat skanerów i jak to u mnie czasem bywa kupiłem dość przypadkowo zamiast dedykowanego skaner jak w tytule. Gdzie nie zajrzałem tam znajdowałem narzekania na skanowanie nim kliszy 35 mm. Po zeskanowaniu drugiej rolki Superii pytam: skąd tak złe opinie? Na automatycznych ustawieniach, wyostrzaniu i włączonym ICE wystarczy lekko skorygować TIFF w Lightroomie i jest w porządku (moim zdaniem). Czarno-białego filmu jeszcze się będę uczył. Chętnie przeczytam Wasze recepty na skanowanie pięćsetką.
 

kojut  Dołączył: 13.04.2011
Cytuj
Enzo, jeśli chodzi o materiały cz.-b. to polecam poradnik alkosa. Efekty są lepsze niż zostawienie tego automatowi. Poza tym też byłem mile zaskoczony płaszczakiem- mam poprzednika poprzednika posiadanego przez Ciebie skanera (3200 Photo). Dużo się oczytałem o tym jak to płaskie skanery nie nadają sie do 135, że mają kiepską gęstość i nie grzeszą rozdzielczością. Nic z tego się nie sprawdziło. W sumie epsona kupiłem tylko do średniego, ale po porównaniu z (zachwalaną) Reflectą iscan 3600 ta znalazła nowego właściciela.
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
Podpisuję się pod opinią kojuta. Kolor skanuję w programie Epson Skan. I tam też, zgodnie z relacją Micha, można te pliki bardzo dobrze przygotować już na poziomie skanu.

Co do BW to oczywiście odwracanie alkosa.

Co do 120, gdybyś miał ochotę, to od razu kupuj od Epsona ramki od V600. Bo w oryginalnych przeskanujesz za jednym zamachem tylko 2 klatki 55x55.

Co do slajdów to mam mieszane uczucia. Ale jeszcze nie skanowałem zaramkowanych. Coś mi się zdaje, że zaramkowane wyjdą lepiej.
 

JacekK  Dołączył: 08.09.2008
Cytuj
Udany skaner,, chociaż nie bez wad o czym było wielokrotnie. Rozmiar okna na pokrywie to 82 x 246 mm. Nie zauważyłem istotnej różnicy w ostrości przy 2400 dpi przy skanowaniu bez ramki wprost na szybie. Tak więc dużo wejdzie. Szkoda, że nie 90 mm - zmieściłby się 9 x 13, ale prawie jest. Czy próbowaliście założyć taki format na v500?
 
maxis  Dołączył: 22.10.2008
Cytuj
Posiadałem jednocześnie Epsona V500 i dedykowaną Minoltę Scan Dual IV. Porównanie tej samej klatki skanowanej Epsonem i Minoltą zdecydowanie na korzyść tej drugiej. Różnica była wyraźnie zauważalna w ostrości, ale przede wszystkim w ilości szczegółów. Nie oznacza to oczywiście, że Epsonem nie dało się skanować.
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
Minolta Scan Dual II daje lepsze obrazki niż V700, a do tego kosztuje grosze. Oczywiście trzeba doliczyć koszt VueScan, ale w sumie to i tak znacznie taniej.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach