musawar  Dołączył: 22.04.2006
Chinon CP-7M Cytuj
Czy ktoś używa/używał tej puszki? Zastanawiam się nad kupnem i nie wiem czy warto??
 

Borsuk  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Ja mam ten korpus, nie jestem doświadczony w fotografii, ale bardzo go lubię. Mam jeszcze ME Super, i porównując do niego to:
- Chinon jest zdecydowanie cięższy, ale dobrze się go trzyma za duży grip.
- Wizjer Chinona jest prawie tak samo dobry jak w ME Super.
- Nie wiem czy to feler mojego modelu, ale raczej szybko zjada baterie (wiadomo - motor w środku).
- Nie ma podglądu GO (ME też nie ma) i tego mi najbardziej brakuje.

Nie potrafię powiedzieć złego słowa na ten korpus, jedyne niedostatki mechaniczne do jakich można się przyczepić to niewygodna klapka od baterii.
W moim egzemplarzu wypadła też szybka w tylnej pokrywie (taka, przez którą widać kasetkę z filmem), widziałem to uszkodzenie u jeszcze innego użytkownika, kropelka Kropelki wystarczy żeby to naprawić :) nie ma się czym przejmować.

Zdecydowaine częściej zabieram na spacer Chinona niż ME Super, teraz chcę kupić sobie drugiego CP-7m na zapas :) (albo żeby kiedyś dzieciom pokazać).
 

jarekw  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Ja używam Chinona CP-6 twin program (revue AC4 SP w Europie). Z czystym sumieniem mogę Ci go polecić. Nie ma motoru więc musisz się wajchą namachać za to nie żre baterii. Wizjer jest przyzwoity trochą grube ma ziarno ale patrzyłem już przez dużo gorsze. Preselekcja przesłony, manual, dwa pseudo programy z których nie korzystam (te same co w cp7m) i to co najważniejsze pomiar centralnie ważony i spot!!. Wielokrotna ekspozycja, pamięć pomiaru(trochę trudna w obsłudze trzeba palce ostro wykręcać. Wady to przede wszystkim mały uchwyt, brak podglądu głębi ostrości (da się żyć) i najkrótszy czas 1000 - ale w 90% wystarcza. No i jeszcze można pseudo korekcję zrobić ustawiając czyłość filmu ręcznie. Ja też zastanawiałem się nad CP-7, ale teraz w życiu bym nie oddał mojego AC4 SP. Polecam go szczerze każdemu kto jak ja ciągle się uczy ma po prostu wszystko co potrzeba. Polecam stronkę http://www.butkus.org/chinon/
 
gompky  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
miałem ten korpus ładnych parę lat temu i z wad przede wszystkim zapamiętałem wyjący jak potępieniec naciąg filmu, ale ma przewagę zalet, w tym cechę nie dostępną w większości korpusów: nie pamiętam dokładnie jak, ale stosunkowo łatwo (bodajże przez kombinacę czasu B i samowyzwalacza) można ustawiać bardzo długie czasy otwarcia migawki - rzędu (znowu - o ile pamiętam) kikudziesięciu minut. oprócz tego trzy programy: "sportowy", "uśredniony" i "priorytet największej GO", preselekcja czasu i przysłony, bodajże jeszcze multiekspozycja.
pozdrawiam
 

grub  Dołączył: 22.03.2006
Cytuj
gompky napisał/a:
ale stosunkowo łatwo (bodajże przez kombinacę czasu B i samowyzwalacza) można ustawiać bardzo długie czasy otwarcia migawki - rzędu (znowu - o ile pamiętam) kikudziesięciu minut


to ma byc latwo? mesuper nocne mi z automatu naswietlal po pol godziny - ja w tym czasie smazylem kielbaski ;)
 
djack
Chinon Cytuj
Jarekw, przychylam się do Twojego zdania na temat Cp-6. Mam CP-6 i CP-5. Wprawdzie częściej używam tego drugiego, ale oba są prawie identyczne. Mają tak niską prądożerność, że nie pamiętam kiedy ostatni raz baterie wymieniałem. Też nie korzystam z tych programów. Ciekaw jestem jak działa AF, ale do tego trzeba by mieć specjalne obiektywy Chinona. Do braku podglądu GO mozna się przyzwyczaić. Początkowo drażniła mnie ta ekwilibrystyka palcami przy pamięci ekspozycji, ale też się przyzwyczaiłem. Chinon CE-4 ma to lepiej rozwiązane (zupełnie osobny przycisk obsługiwany lewą ręką) Jedno czego mi brakuje, w porównaniu z Zenitami, których wcześniej używałem, to możliwość zablokowania wciśniętego spustu bez użycia wężyka. W Zenitach parę razy się przydało (jak zapomniałem wężyka i odmierzałem czas deklem). Pozdrawiam
 
JN
Cytuj
Ja mam do sprzedania Chinon'a CE-4 i w nim akurat podgląd głębi ostrości jest, polecam jakby co
 

S_p_i_d_e_r  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
CP-7M jest bardzo przyjemny i mogę ci go szczerze polecić. Polecam też ze spokojnym sumieniem Ricoha XR-X. Jest to chyba najbardziej rozbudowany aparat bez AF z bagnetem K.

Pamiętaj, że klony Pentaxa mają bagnet K, ale inne styki - aby w pełni wykorzystać możliwości korpusu trzeba używać obiektywów z właściwymi stykami. I tak obiektywy Pentaxa mają tylko styki Pentaxa, obiektywy Ricoh/Chinon mają tylko swoje styki... Na szczęście jest jeszcze Tokina i Sigma - obiektywy z mocowaniem K tych firm bardzo często posiadają oba zestawy styków.
 

l_uka  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
mam ricoha xr-x i potwierdzam jego zaawansowana funkcjonalnosc - naprawde bardzo fajny aparat :) moge sie przyczepic jedynie do bagnetu, ktory owszem jest metalowy, ale mocowany wkretami bezposrednio w plastik - moj egzemplarz ma troche nadwyrezone gwinty :-/ a wszystko przez sonnara.

co do stykow, to w przypadku ricoha nie bardzo jest sie czym przejmowac - praca w Av jest na tyle wygodna (bagnet nie jest wykastrowany), ze spokojnie mozna sobie odpuscic styki.
Znalazlem tez opinie, ze podwojny zestaw stykow powoduje, ze czasem obiektyw klinuje sie na bagnecie pentaxa - mi sie to nigdy nie zdarzylo i szczerze mowiac, uwazam ze to bajki.
 
Grelu  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Miałem Ricoha XR-X - bardzo przyjemny aparat, na początku mi się nie podobał, ale jak go juz lepiej poznałem - polubiłem i ciężko się było rozstać. Poza tym jest wg mnie ekonomiczny jeśli chodzi o zasilanie, mimo automatycznego transportu filmu - alkaliczne starczą na bardzo dłuuugo.
 

Ijon  Dołączył: 27.10.2006
Cytuj
l_uka napisał/a:
mam ricoha xr-x i potwierdzam jego zaawansowana funkcjonalnosc - naprawde bardzo fajny aparat :) moge się przyczepic jedynie do bagnetu, ktory owszem jest metalowy, ale mocowany wkretami bezposrednio w plastik - moj egzemplarz ma troche nadwyrezone gwinty :-/ a wszystko przez sonnara.


A jak oceniasz ergonomię? Zdaje się, żeby w XR-X wprowadzić korekcję ekspozycji trzeba ochylić klapkę i nacisnąć przycisk. Co do bagnetu to XR-X kumpla ma podobną przypadłość.

jarekw napisał/a:
ale teraz w życiu bym nie oddał mojego AC4 SP

A ja oddałem swojego AC4 SP siostrze a sam przesiadłem się na Ricoha XR7, w Revue brakowało mi PGO, ale bardzo miło wspominam ten aparat.
 

PK  Dołączył: 24.05.2008
Cytuj
Cp 7m - moim zdaniem dobry korpus (mimo tego, że jego plastiki sprawiają potworne wrażenie);
tyko... czy mógłby mnie ktoś oświecic na jakiej zasadzie w tym modelu działa tryb P :?:
- to chyba jakaś czarna manga...
 

Yeti  Dołączył: 04.07.2007
Cytuj
W XR-X ie Ricoh też jest taka automatyka programowa, jak widać da się to zrobić beż elektrycznego przeniesienia wartości przysłony. Nie wiem na jakiej zasadzie, ale z pewnością dźwignia domykająca przysłonę musi zatrzymywać się tak by symulować jej przymknięcie do określonej wartości, nieprzypadkowo instrukcja zaleca ustawienie przysłony na minimalnym otworze (żeby nie ograniczać programu).
 
bestia  Dołączył: 16.10.2008
Cytuj
Witam czy do Chinon cp7 albo CM4 można podłączyć adapter m42 i cieszyć się m42 czy będą problemy? Może dołożyć więcej i kupić szkło pentaxa jaką 50mm
 

Yeti  Dołączył: 04.07.2007
Cytuj
bestia napisał/a:
Witam czy do Chinon cp7 albo CM4 można podłączyć adapter m42 i cieszyć się m42

Do każdego aparatu z bagnetem K można stosować przejściówkę na M42. Nie mniej jeśli możesz zamiast obiektywu z gwintem kupic z bagnetem - to nie ma co zastanawiać się, różnica w wygodzie pracy jest duża. Dodatkowo stosując przejściówkę i obiektywy M42 powinno się je mieć w wersji z przełącznikiem przesłona automatyczna / manualna, bez tego nie da się przymknąć przysłony (trzeba dokonywać blokady popychacza w obiektywie).
 
raiden1983  Dołączył: 08.10.2009
Chinon Cp-7m-pomoc :)!!! Cytuj
Po pierwsze chciałem się przywitać gdyż jestem tu nowy.Stałem się posiadaczem aparatu Chinon Cp-7m,dokupiłem przejściówke na M42 i siedzi dość sztywno ale potrzebowałbym pomocy z kilkoma rzeczami.Wcześniej fociłem na Zenicie 12XP więc Chinon mnie troszke przerasta.Chodzi mi o to że instrukcje mam po niemiecku a ta angielska jakoś jej nie łapie.Chciałbym aby mi ktoś wytłumaczył jak używać programu P,P Action i P Creative.I jeszcz jedno. Czy przy ustawieni B "bulb" światłomierz pokaże mi jaki jest wymagany czas naświetlenia czy to zależy tylko ode mnie jak długo będe trzymał lub jak długi czas ustawie pod przyciskiem SELF/TIME.
Z góry dzięki za pomoc.

PS:
szukałem na forum ale nic nie znalazłem ale gdyby to już było to przepraszam i prosze o skasowanie posta.
PPS:
gydby ktoś miał polska instrukcje to proszę o wiadomość
 

pawgra  Dołączył: 29.05.2008
Cytuj
mogę się jedynie domyślać, że P dobiera automatycznie parametry ekspozycji tak, żeby osiągnąc maksymalna wydajność szkła, P Action to program z priorytetem migawki a P Creative to program z priorytetem przysłony. Jesli chodzi o Bulb to Ty tu rzadzisz ;)
 

PK  Dołączył: 24.05.2008
Cytuj
Patrz:
http://pentax.org.pl/view...light=chino+cp7
http://pentax.org.pl/view...light=chino+cp7
Zaraz i tak Cię przesuną...

[ Dodano: 2009-10-08, 21:34 ]
programy w Chinonie z racyi dość prostej komunikacji z obiektywem są dość nieprzewidywalne- sam nie wiem jak tego użyć... podobno on nie zawsze domyka przysłonę do tej wartości jaką się ustawiło na szkle...

raiden1983 napisał/a:
. Czy przy ustawieni B "bulb" światłomierz pokaże mi jaki jest wymagany czas naświetlenia czy to zależy tylko ode mnie jak długo będe trzymał lub jak długi czas ustawie pod przyciskiem SELF/TIME.

Zależy ile światła jest aktualnie "w okolicy"- światłomierz ma pewien zakres pomiaru, poniżej którego wskazuje tylko "niedoświetlenie"- o ile- tego już nie wiadomo.
[Edycja]
Na B nie wyświetla się światłomierz... musisz walczyć sam

 

Yeti  Dołączył: 04.07.2007
Cytuj
Program w CP7m działa jedynie z obiektywami K (ustawionymi na najmniejszy otwór przysłony) - jeśli używasz przejściówki na M42 to zapomnij o opcji P, możesz natomiast stosować ustawienie A, po nastawieniu na ostrość przy pełnym otworze obiektywu przymykasz blendę do wybranej wartości i naciskasz wyzwalanie migawki, której wartość aparat sam dobierze (i pokaże w celowniku i na wyświetlaczu).
 
raiden1983  Dołączył: 08.10.2009
Cytuj
Witam ponownie i dziękuje za odpowiedzi.Mam następne pytanko.Jakie lampy błyskowe polecacie do tego korpusu.Mogą być takie które wykorzystam tylko z nim lub takie które w przyszłości mógłbym wykorzystać z cyfrowym korpusem pentaxa.Z góry dzięki za odpowiedź. :-D

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach