zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Jak pokazywać zdjęcia na Forum Cytuj

<meta name="Keywords" content="zamieszczanie, zamieścić, umieścić, wstawić zdjęcie, wstawić zdjęcia, wkleić zdjęcie, wkleić zdjęcia, dodać zdjęcie, dodać zdjęcia, dodawać zdjęcie, dodawać zdjęcia, pokazać zdjęcie, pokazać zdjęcia, pokazywać zdjęcie, pokazywać zdjęcia, wstawić fotkę, wstawić fotki, wkleić fotkę, wkleić fotki, dodać fotkę, dodać fotki, dodawać fotkę, dodawać fotki, pokazać fotkę, pokazać fotki,pokazywać fotkę, pokazywać fotki" />


W powstaniu tego opisu nie dający się przecenić udział mieli: mygosia, piotr_luk, stachu oraz inne nie wymienione osoby, za co im :-B i podziękowanie :mrgreen:

Umieszczanie zdjęć na Forum:


Link do zdjęcia musi mieć na końcu .jpg inaczej się nie wyświetli!!!

1. Umieścić zdjęcie na jakimś serwerze, który udostępnia hosting zdjęć (np. fotosik, photobucket, imageshack), i tam zgromadzić swoje foty.
2. Otworzyć przesłane zdjęcie w przeglądarce na własnym komputerze i kliknąć prawym klawiszem myszy na zdjęciu oraz wybrać funkcje "kopiuj adres obrazka" (albo jakoś tak podobną) - adres obrazka skopiuje się do pamięci
3. We własnej wiadomości na forum kliknąć przycisk "IMG", wyskakuje okienko, w które wklejasz to, co masz w schowku. Pełny kod zostaje umieszczony w treści.



Jeśli masz zdjęcia na Picasie

1. Wchodzimy do właściwego albumu, klikamy lewym na zdjęcie, które chcemy pokazać.
2. Po otwarciu klikamy na nim prawym klawiszem i wybieramy opcję: "Kopiuj adres obrazka".
3. Na forum, przy edytowaniu postu, klikamy przycisk "IMG". Otwiera się okienko - tam wklejamy adres naszego obrazka ze schowka [prawy klawisz na okienku -> "wklej"].
Mamy coś takiego:
http://lh4.google.pl/mygo....jpg&imgmax=640

Z adresu kasujemy wszystko co jest po jpg:
http://lh4.google.pl/mygo...HY/przyklad.jpg

A przed nazwą pliku dodajemy "/s700/
http://lh4.google.com/myg...00/przyklad.jpg

Klikamy "OK", "Podgląd" i "Wyślij".



Jak to przećwiczyć? Przyklejony wątek ćwiczebny jest w Hyde Parku:
link: http://www.pentax.org.pl/viewtopic.php?t=7160

- Najlepiej w Hyde Parku w tym watku wpisać nowa wiadomość
- Ustawić czas wygaśnięcia na 1 dzień (na wsjaki słuczaj :evilsmile: )
- poćwiczyć :-B , :-B , :-B
- po osiągnieciu doskonałości należy skasować wiadomość.



Przyklejony wątek ćwiczebny jest w Hyde Parku:

 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
zorzyk, dzięki za uznanie, ale w końcu straciłem cierpliwość
 

rysiekll  Dołączył: 10.05.2007
Cytuj
mygosia, o umieszczaniu zdjęć z picassy czytaj tutaj

 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
Myślałam o czymś takim 0 srawdźcie w razie czego czy działa, albo czy nie ma prostszego sposobu ;-)

Instrukcja dla Picasy

1. Wchodzimy do właściwego albumu, klikamy lewym na zdjęcie, które chcemy pokazać.

2. Po otwarciu klikamy na nim prawym klawiszem i wybieramy opcję: "Kopiuj adres obrazka".

3. Na forum, przy edytowaniu postu, klikamy przycisk "IMG". Otwiera się okienko - tam wklejamy adres naszego obrazka ze schowka [prawy klawisz na okienku -> "wklej"].
Mamy coś takiego:
http://lh4.google.pl/mygo....jpg&imgmax=640

Z adresu kasujemy wszystko co jest po jpg:
http://lh4.google.pl/mygo...HY/przyklad.jpg

A przed nazwą pliku dodajemy "/s700/
http://lh4.google.com/myg...00/przyklad.jpg

Klikamy "OK", "Podgląd" i "Wyślij".

[ Dodano: 2007-09-29, 10:21 ]
rysiekll, takwłaśnie ostatnio próbowałam, ale ten sposób:
Cytat
Link do fotki wersja full (cały adres do zdjęcia, łącznie z parametrami po rozszerzeniu .jpg

za cholerę nie chciał u mnie działać.

[ Dodano: 2007-09-29, 10:23 ]
Poza tym - lepiej, żeby wszystko o wstawianiu zdjęć było w jednym temacie, a nie w 50, w różnych wątkach, z 80% OffTopów ;-)
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
zorzyk, jesli to mozliwe, to zmien punkt 1 - rejestracja na serwerze do juz swobodna decyzja kazdego uzytkownika.
Czesto ktos chce wstawic tylko obrazek (zdjecie, grafike), jako komentarz do swojego postu i wtedy zamiast zalacznika, powinien uzyc zewnetrznego serwera:
- albo serwera do hostingu zdjec (np. www.fotosik.pl, www.photobucket.com, www.vpx.pl)
- albo internetowej galerii zdjec (np. Picasa, www.fotosik.pl, www.flickr.com)
- albo wlasnego hostingu

Mysle ze tak jest precyzyjniej - ktos nieobeznany w temacie, moglby zrozumiec, ze rejestracja na jakims tam serwerze jest potrzebna do linkowania zdjec na forum.
 

JackDeJack  Dołączył: 21.12.2007
Cytuj
zorzyk napisał/a:
2. Otworzyć przesłane zdjęcie w przeglądarce na własnym komputerze i kliknąć prawym klawiszem myszy na zdjęciu oraz wybrać funkcje "kopiuj adres obrazka" (albo jakoś tak podobną) - adres obrazka skopiuje się do pamięci


Z całym szcunkiem ale nie mam takiej opcji.
Używam IE6 z nakładką AVANT BROWSER.






Zdjęcie powyżej umieściłem następująco.
Kopiuję adres (prawy myszy i kopiuj) z opcji album "Link do tego zdjęcia" - "Kod HTML do umieszczenia w witrynie internetowej"
Potem na forum klikam "IMG" - czyli dodanie zdjęcia - otwiera się okienko do wklejenia adresu zdjęcia. Wklejam Ctrl +V.
Teraz kasuję od tyłu adresu wszystko do nazwy pliku - w moim przypadku wszystko po picasacopy.jpg
Następnie zmieniam /S144/ przed nazwą pliku na /S700/
Jeśli przed kopiowaniem w opcji albumu wybierzemy rozmiar zdjęcia "Duże 700 pikseli" linijkę powyżej można pominąć :-D

Potem znajduję pierwsze od prawej/końca adresu http:// i kasuję wszystko co jest przed tym.
Klikam OK i podgląd wiadomości dla pewności.

Wułala ;-)

Jeśli Zorzyk się by zgodził to może zrobić instrukcję obrazkową dla Real Bloonde :-D
Nie każdy fotograf musi być specem od takich rzeczy - ja nie jestem ani jednym, ani drugim.
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
JackDeJack, jasne, szczegółowa instrukcja będzie bardzo dobra, bo dużo ludzi używa Picasy (co mnie dziwi ;-) )

JackDeJack napisał/a:
Używam IE6 z nakładką AVANT BROWSER.
He he... konsekwentnie namawiam na Operę :-)
 

JackDeJack  Dołączył: 21.12.2007
Cytuj
Jak dojadę do domku to wygeneruję takową z printscreenami.

[ Dodano: 2008-02-25, 21:39 ]
Więc do rzeczy:
Jak wgrać zdjęcia do albumu Picasa Web Album - PICASA

Jak już mamy fotki w albumie, wybieramy tę którą chcemy pokazać na forum.


Następnie zmieniamy rozmiar na "Duże 700 pikseli" w rozwijanym menu "link do tego zdjęcia" po prawej stronie.


Nastepnie na adres który pojawia się w okienku pod tekstem "Kod HTML do umieszczenia w witrynie internetowej" klikamy kolejno lewym (adres nam sie podświetla/zaznacza) a następnie prawym klawiszem myszy i wybieramy opcję "kopiuj".


Tu kończy się nasza męka z Picasą.

Wklejanie fotki do postu dwie metody (PRZYKŁAD Z NIBYFOTKĄ):
METODA 1.
-w pisanym przez nas poście w miejscu gdzie chcemy mieć fotkę wpisujemy [img ]

-następnie wciskamy Ctrl + V (lub prawy klawisz myszy i opcja "wklej")
i otrzymujemy przykładowo taki adres:
[img ]<a href="http://picasaweb.google.com/JackDeJack/RNeSTRASHne/photo#5171002717652923586"><img src="http://lh3.google.com/JackDeJack/R8MXkxZINMI/AAAAAAAAAY8/WPPHOd6GEHo/s700/NIBYFOTKA.jpg" /></a>

-z otrzymanego adresy usuwamy wszystko co jest po nazwie pliku wraz z rozszerzeniem - pliki mogą mieć różnie rozszerzenia jpg, tif, bmp itp - zależnie od formatu pliku (w naszym przykładzie plik ma nazwę "NIBYFOTKA.jpg")

-z otrzymanego adresy usuwamy wszystko co jest przed pierwszym licząc od końca http:// - i zostaje nam
[img ]http://lh3.google.com/JackDeJack/R8MXkxZINMI/AAAAAAAAAY8/WPPHOd6GEHo/s700/NIBYFOTKA.jpg

-na końcu adresu dodajemy [/img ]

METODA 2.
-klikamy przycisk "img " w panelu, który jest pod uśmieszkami powyżej okna pisania ;-)

-wyskakuje nam okienko


-następnie wciskamy Ctrl + V (lub prawy klawisz myszy i opcja "wklej")
i otrzymujemy przykładowo taki adres
[img ]<a href="http://picasaweb.google.com/JackDeJack/RNeSTRASHne/photo#5171002717652923586"><img src="http://lh3.google.com/JackDeJack/R8MXkxZINMI/AAAAAAAAAY8/WPPHOd6GEHo/s700/NIBYFOTKA.jpg" /></a>

-z otrzymanego adresy usuwamy wszystko co jest po nazwie pliku wraz z rozszerzeniem - pliki mogą mieć różnie rozszerzenia jpg, tif, bmp itp - zależnie od formatu pliku (w naszym przykładzie plik ma nazwę "NIBYFOTKA.jpg")

-z otrzymanego adresy usuwamy wszystko co jest przed pierwszym licząc od końca http:// - i zostaje nam
http: //lh3.google.com/JackDeJack/R8MXkx ZINMI/AAAAAAAAAY8/WPPHOd6GEHo/s700/NIBYFOTKA.jpg

-klikamy "OK"

dla pewności sprawdzamy podgląd wiadomości czy nasza fotka się dodała.

GOTOWE :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
i mamy naszą NIBYFOTKĘ



Uwaga - ze względów technicznych (by było widać) polecenie [img ] zawiera spację, jeśli chcemy aby polecenie zadziałało należy wpisać bez spacji.

PROŚBA DO ADMINÓW:
Jeżeli instrukcja zadziała (ktoś sprawdzi i potwierdzi) proszę o skopiowanie i wklejenie fotek poglądowych do postu jako załączniki, albo jak tam można. Umieszczone są w moim web-albumie picasy i ze względu na ograniczenia pojemnościowe tegoż za jakiś czas pewnie będę zmuszony je usunąć. Nie chcę sytuacji że fotki znikną (o ile są przydatne) z postu.
 

zbyllu  Dołączył: 01.03.2008
Cytuj
Ja stwierdziłem problem z zamieszczaniem zdjęć ze strony fotki.com
Po jakimś, trudnym do określenia czasie fotki znikają z forum PENTAX@PL.
Dzisiaj zorientowałem się, że zmienia się link do zdjęcia na stronie fotki.com
Na przykład:
z takiego:
http://images31.fotki.com/v1101/filej00u/c9efb/1/1304074/6053006/PENTAXA_50_1_7_f1_7.jpg
na taki:
http://images31.fotki.com/v1101/file4tp3/7c90d/1/1304074/6053006/PENTAXA_50_1_7_f1_7.jpg
Wyboldowałem ciągi znaków między sleszami, ktore różnią się między sobą.
Podobno niektóre hostingowe serwery tak robią, żeby link nie prowadził bezpośrednio do zdjęcia i podobno mają do tego prawo. W sumie nie dziwię się temu ale chciałbym dowiedzieć się, czy jest legalny sposób ominięcia tej przeszkody czy też muszę przerzucić się na inny serwer?
Rozumiem, że pozostałe wymienione w tym wątku serwery nie oferują takich dodatkowych ficzersów?
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
zbyllu napisał/a:
wymienione w tym wątku serwery nie oferują takich dodatkowych ficzersów?
Ficzerów. Trudno powiedzieć ;-) Osobiście jestem zwolennikiem najtańszego hostingu gdziekolwiek (ja mam na republika.pl za 36 zł rocznie brutto, ale pewnie są tańsze i lepsze) i umieszczanie tam zdjeć.
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
zorzyk napisał/a:
ja mam na republika.pl za 36 zł rocznie brutto
Może byśmy tam forum przenieśli. Składek starczy na 200 lat.
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Podawanie linków do serwisów aukcyjnych w ogóle jest niezalecane (żeby nie powiedzieć, że jest niezgodne z p.5. Regulaminu), a podawanie hot-linków do zdjęć na aukcji jest w szczególności pozbawione jakiegokolwiek sensu.
 
Tomash  Dołączył: 06.08.2008
Cytuj
uff
 

pyciar  Dołączył: 29.06.2007
Cytuj
w ramach testów założyłem konto na my.opera.com - wrzuciłem tam kilka fotek, a tak się robi żeby zamieścić je na naszym forum:
1) klikam na wybraną galeię
2) prawym klikam na wybraną fotkę i z właściwości kopiuję adres obrazka (z "thumb" w nazwie) - to będzie nasza miniaturka - adres2
3) wchodzę na wybrane zdjęcie i znów: prawy> właściwości> kopiuję adres obrazka - to będzie adres1

z powyższych robię zlepek:
    [url=adres1][img]adres2[/img][/url]

efekty widać w moich fotkach do oceny KLIK - myślę że opis jest w miarę czytelny :mrgreen:

PS
jeśli ktoś w pkt 3) skopiuje adres bez wchodzenia na fotkę to link będzie prowadził nie do pełnego rozmiaru zdjęcia a do galerii ze zdjęciem... - popróbujcie - zobaczycie :mrgreen: bo procedura sie odrobinkę różni w zależności od tego z jakiej przeglądarki korzystacie (IE Opera FF inne...)
 

ebelbeb  Dołączył: 04.07.2007
Fotosik i ograniczenie wielkości obrazka Cytuj
Od jakiegoś czasu serwis www.fotosik.pl oferuje za darmo link do zdjęcia o maksylanej wielkości 500 pikseli na dłuższym boku. Link do zdjęcia w pełnej wielkości jest już płatny... Powiedzmy. ;-)
Póki co można to obejśc tak:
1. Przeskaluj zdjęcie do maksymalnie 700 pikseli na dłuższym boku.
2. Po wstawieniu na fotosika kliknij na nie, tak, żeby pokazało się w pełnej wielkości.
3. Kliknij prawym klawiszem na zdjęciu i wybierz "Kopiuj adres obrazka" (w Operze, w innych przeglądarkach będzie jakoś podobnie, w IE trzeba wybrać właściwości i skopiować adres z tego okna).
4. I ten adres wstaw do posta na forum wybierając znacznik Img.
Voilà :-)
 

akagi66  Dołączył: 16.11.2007
Cytuj
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj


akagi66, ten wątek jest tylko informacyjny.
Do testowania służy ten:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=7160
 

djack  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
ebelbeb napisał/a:
Od jakiegoś czasu serwis www.fotosik.pl oferuje za darmo link do zdjęcia o maksylanej wielkości 500 pikseli na dłuższym boku
Można to zrobić znacznie prościej. Po wgraniu zdjęcia do Fotosika z linka np. 111111111med.jpg wykasowujemy literki med i mamy link do pełnego rozmiaru.

ebelbeb napisał/a:
500 pikseli na dłuższym boku
Nie na dłuższym, tylko na szerokości. Wysokość nie jest brana pod uwagę. Jezeli zdjęcie jest w pionie i ma np wymiary 469x700 pix, to Fotosik wygeneruje od razu link do pełnego rozmiaru.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
szczypiorrr napisał/a:
Jeśli chcemy wstawić małe zdjęcie, które po kliknięciu otworzy się w większym rozmiarze, musimy:

1. Mieć przygotowane i umieszczone na serwerze 2 zdjęcia: jedno małe (najlepiej o długim boku 700 px) i jedno duże.

2. Kopiujemy bezpośrednie linki do zdjęć i wklejamy w dokumencie tekstowym lub innym miejscu używanym do przechowywania notatek.
Podczas działania skryptu wstawiania zdjęć na forum, niektóre przeglądarki, np. Opera, nie pozwalają na przełączanie między zakładkami, więc nie można na bieżąco kopiować linków - jeśli wasza przeglądarka pozwala, krok można ominąć.

3. W wybranym wątku klikamy przycisk
Ten przykład nie działa w okienku "Szybka odpowiedź", ponieważ brak tam przycisku URL.

4. W okienku "Napisz odpowiedź" klikamy przycisk URL. Otwiera się okienko: "Wpisz tekst który będzie pokazywany jako nazwa linku".
W pole wklejamy link do małego zdjęcia, poprzedzając link znacznikiem
[img]
i kończąc znacznikiem
[/img]


5. Klikamy "OK"; otwiera się okienko "Podaj adres". W pole wklejamy link do dużego zdjęcia.


6. Klikamy "OK". Voila.

Efekt:

 

ebelbeb  Dołączył: 04.07.2007
Cytuj
plwk napisał/a:
Podczas działania skryptu wstawiania zdjęć na forum, niektóre przeglądarki, np. Opera, nie pozwalają na przełączanie między zakładkami, więc nie można na bieżąco kopiować linków - jeśli wasza przeglądarka pozwala, krok można ominąć.

To zdanie już nie jest prawdziwe. Wystarczy zaktualizować Operę do najnowszej wersji 10.51 i można przełączać się między zakładkami w czasie gdy jest wyświetlone okno dialogowe javaskryptu.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach