Bomber  Dołączył: 24.01.2007
Nikon'owska lampa do K100D, help Cytuj
witam

bede potrzebował lampe blyskowa zewnętrzną na łikend a nie posiadam własnej.
nie znam sie na tyle zeby dac sobie odpowiedz na pytanie czy mogę podpiąc lampę Nikon SB-600 Speedlight (tu jakies informacje--> http://www.allegro.pl/ite...ty_f_vat_.html) do mojej K100D, wiec zwracam się do was.

nie śmiejcie sie, jesli cos mozecie doradzic to chetnie przyjme kazdą odpowiedz i krytyke :P

pozdrawiam
 
siwyyy77  Dołączył: 23.07.2007
Cytuj
Podpiąc możesz... powinna błyskać pełną mocą ;-)

Ale poczekaj na kogoś bardziej "świetlnego" bo mogę się mylić :-?
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Jeśli któraś z tych lamp, oprócz Nikonowskiego iTTla ma tryby własnej automatyki (własny pomiar błysku), to po zaklejeniu wszystkich styków oprócz środkowego powinna działać w owych trybach bezproblemowo.
 

StarskiPL  Dołączył: 23.09.2007
Cytuj
Jeśli masz zamiar kupić SB-600 do K100D to opanuj się :) Kasa w błoto.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
StarskiPL napisał/a:
Jeśli masz zamiar kupić SB-600 do K100D to opanuj się :) Kasa w błoto.

O kupowaniu Bomber nic nie wspomina a jeśli chodzi o podpinanie to w jednym z wątków ktoś wspominał, że podpinał nikonowską lampę do pentaksa i automatyka lampy działała.
 

milo  Dołączył: 01.08.2006
Cytuj
StarskiPL napisał/a:
Jeśli masz zamiar kupić SB-600 do K100D to opanuj się :) Kasa w błoto.


Ta, merytoryczna wypowiedz. :-|

plwk napisał/a:
O kupowaniu Bomber nic nie wspomina a jeśli chodzi o podpinanie to w jednym z wątków ktoś wspominał, że podpinał nikonowską lampę do pentaksa i automatyka lampy działała.


Dokladnie, jesli Bomber ma mozliwosc pozyczenia takiej lampy to zawsze bedzie dla Niego jakies rozwiazanie. Jak to mowia, lepszy rydz niz nic.
 

LukD  Dołączył: 25.09.2006
Cytuj
Witam,
Nie trzeba zaklejać styków - styki dedykacyjne lampy do N. nie trafiają w styki sanek P.
Światłomierza do utomatyki na tej lampie nie widać, więc w grę wchodzi tylko błysk pełną mocą (przy takiej mocy to może być problem) lub sterowany manualnie (o ile lampa taką regulację posiada).
Pozdr.
 

milo  Dołączył: 01.08.2006
Cytuj
LukD napisał/a:
Światłomierza do utomatyki na tej lampie nie widać,


A w 540'tce widac? Podpowiem... swiatlomierz jest za czerwona szybka...
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
o ile dobrze rozumiem specyfikację, to SB-600 ma własną automatykę w zakresie ISO25-1000.
 

LukD  Dołączył: 25.09.2006
Cytuj
Być może, nie wiem, więc się nie upieram.
Pozdr.
 

tomecki  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
Nie wiem na 100% jak wygląda sprawa z SB-600 ale SB-800 ma własną automatykę to myślę że powinno zadziałać.
 

StarskiPL  Dołączył: 23.09.2007
Cytuj
Ehhh widzę, że tu nie można zażartować.
Znajomy podpinał SB-28 do Fuji S9600 i automatyka też działała.
 

milo  Dołączył: 01.08.2006
Cytuj
StarskiPL, jestes nowym userem, wiec powinienes sie troche wkrecic, a dobrze jesli zrobisz to dzieki merytorycznym wypowiedziom, na zarty zawsze jest czas, ale trzeba sie umiec wstrzelic w odpowiedni moment.
 
wierzba  Dołączył: 23.06.2007
Cytuj
Cześć,
Używam SB-80DX i wygląda to następująco: włączam lampę i ustawiam w trybie A (własnej automatyki). Przy kolejnym włączeniu lampa startuje w trybie A i na dzień dobry pyta o czułość, niestety żeby przestawić czułość w trybie A trzeba włączyć i wyłączyć lampę. Po ustawieniu czułości pozostaje do ustawienia otwór przysłony i zoom lampy. Aparat przestawiam na tryb M, czas 1/160, przysłona jak na lampie i w drogę.
Jestem bardzo zadowolony z porcjowania światła tyrystorem, pomiar zewnętrzny jest naprawdę OK. Wcześniej miałem do czynienia z TTL Olympusa E1 i wole tyrystor Nikona.

pozdrawiam
wierzba
 

Ijon  Dołączył: 27.10.2006
Cytuj
LukD napisał/a:
styki dedykacyjne lampy do N. nie trafiają w styki sanek P
Czy ktoś mógłby to jeszcze potwierdzić? Sonny w tym wątku pisał, że stopki Nikona i Pentaxa mają styki dedykacji w tych samych miejscach.
 

LukD  Dołączył: 25.09.2006
Cytuj
Ijon napisał/a:
LukD napisał/a:
styki dedykacyjne lampy do N. nie trafiają w styki sanek P
Czy ktoś mógłby to jeszcze potwierdzić? Sonny w tym wątku pisał, że stopki Nikona i Pentaxa mają styki dedykacji w tych samych miejscach.

Akurat moja lampa jest dedykowana do N (TTL analogowy), i sprawa wygląda następująco:

pobrane z: http://kmp.bdimitrov.de/t...shoe/index.html
Dwa styki z tyłu stopki (Ready i Mode) mijają się ze stykami lampy o jakieś 1.5 mm.
Styk z przodu stopki (Digital) chyba trafia w któryś styk lampy, ale nie powoduje to "ogłupienia" ani body, ani lampy.

milo napisał/a:
Podpowiem... swiatlomierz jest za czerwona szybka...

Pudło. Światłomierza brak.
Cytat
No non-TTL "A" mode. This is the mode you'd use with a film camera made before 1979, but since the mode isn't here just use manual for historical cameras.

http://www.kenrockwell.com/nikon/sb600.htm
 

milo  Dołączył: 01.08.2006
Cytuj
LukD napisał/a:

Pudło. Światłomierza brak.


Nie chodzilo mi o konkretny model lampy tylko ogolnie o jego umiejscowienie w nowoczesnych lampach.
 

LukD  Dołączył: 25.09.2006
Cytuj
milo napisał/a:
LukD napisał/a:

Pudło. Światłomierza brak.


Nie chodzilo mi o konkretny model lampy tylko ogolnie o jego umiejscowienie w nowoczesnych lampach.

Z całym szacunkiem, ale niestety znów nie masz racji. Światłomierz nie może być za czerwoną szybką, ponieważ taka szybka byłaby filtrem - i dawałby różne wyniki dla różnych barw światła.
Światłomierz znajduje się albo w takiej "czarnej dziurce", albo za kilkumilimetrowej średnicy soczewką. Na zdjęciach 540 widać, np. tutaj.
Pozdr.
 

Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
Jeśli lampa ma własną automatykę to będzie działać. Używam tak SB-25. Jak długo parametry na lampie i w aparacie się zgadzają to zdjęcia wychodzą dobrze naświetlone.
LukD, wydawało mi się, że styki trafiają na siebie, ale może faktycznie mijają się o 1,5 mm.
 

milo  Dołączył: 01.08.2006
Cytuj
LukD, tym razem Ty tez nei masz racji...
http://www.fotorimex.pl/p...00_dg_super.htm
Sigma ma za szybka. Czyli jak widac sa rozne rozwiazania.
LukD napisał/a:
Światłomierz nie może być za czerwoną szybką, ponieważ taka szybka byłaby filtrem - i dawałby różne wyniki dla różnych barw światła.


A myslisz ze te wyniki nie bylyby przewidywalne?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach