LukD  Dołączył: 25.09.2006
Cytuj
Zacytuj ten punkt specyfikacji, który mówi, że ta Sigma ma własną automatykę. Czytałem 3 razy, nie znalazłem.
Pozdr.
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
Sigma nie ma własnej automatyki
 

PiotruśP  Dołączył: 09.01.2007
Cytuj
milo, Sigma nie ma własnej automatyki, a za szybką jest tylko fotocela do bezprzewodowego wyzwalania lampy, niestety.
 

milo  Dołączył: 01.08.2006
Cytuj
Oj tam, glupi jestem i tyle, przepraszam :oops:
 
wierzba  Dołączył: 23.06.2007
Cytuj
Nie wiem czy do końca jest tak że styki nie trafiają bo: u mnie działa usypianie lampy po zadeklarowanym w menu czasie. Po naciśnięciu spustu (na aparacie) do połowy lampa ładnie i bez chwili zwłoki wybudza się. Jakby jeszcze działało podświetlenie wspomagające działanie autofokusa to byłbym w siódmym niebie. Może wiecie jak zmodyfikować Nikona tak żeby go zmusić do odpalania podświetlenia przy ustawianiu ostrości. Bo ewidentnie jakoś się komunikują te dwa obce sobie z pozoru ustrojstwa.
Zresztą, nawet jakby styki dedykacyjne trafiały na siebie to szansa na wzajemne ogłupianie sie jest żadna, w końcu jakimś protokołem gadają i się nie dogadają.

pozdrawiam
wierzba
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
wierzba napisał/a:
w końcu jakimś protokołem gadają i się nie dogadają
Stoi facet na przystanku, pali papierosa i puszcza kółka z dymu. Podchodzi Indianin i mówi:
- Jeszcze jedno słowo i masz w dziób.
 
Maxi 7  Dołączył: 07.03.2007
Cytuj
To jak Panowie czy ktoś juz wpadl jak uruchomić ten af w lampie?
 
vivooo  Dołączył: 23.03.2007
Cytuj
hmmmm... rozebrać lampę podłączyć podświetlanie do baterii i dorobić mikrostyk zapalać i gasić ręcznie... :)


Można się smiać, kiedyś sobie takie coś zrobiłem w lampie z automatem do pierwszego cyfraka ze stopką a nie stać mnie było jeszcze na lampę dedykowaną... ;)

Kupiłem taki laser czerwony (chyba za 6zł) zamontowałem wszystko w korpus dokleiłem na obudowę szkiełko z nakładki z wzorkiem chyba diamentu i dorobiłem wyłącznik.... :)

wszystko śmigało jak trza... ;)

lampa na aparat zupełnie ciemno... klik na mikrostyk mojej podświetlarki, potem spust do połowy, aparat ustawił ostrość zwalniałem przycisk na lampie i spust do oporu.. ;)

Wychodziły piękne ostre fotki... ;)

I nie ściemniam tu, ten prymitywny mechanizm działał choć kosztował troszkę myślenia i roboty ale powiem że niewiele wolniej to działało niż z automatem w lampie...... ;)

Pozdrawiam
 
BolzZ  Dołączył: 26.10.2009
Cytuj
Post pod którym sie dopisuje jest dość stary, ale licze na to, że kar za takie zachowanie nie ma ;)
A pytanie mam takie- czy ktoś spotkał się z jakimś przyjaźniejszym w użytkowaniu sposobem niż kolega vivooo na doświetlanie pomiaru ostrości podczas korzystania z niesystemowej lampy? Czy pozostaje mi rozbebeszyć sb-28 i zrobić manualny włącznik światełka ? ;-)
 

Kiwak  Dołączył: 28.10.2007
Cytuj
BolzZ, możesz jeszcze zrobić taki interfejs: na dole stopka lampy, na górze gniazdo stopki, oba ze stykami, pomiędzy nimi konwerter/translator/kodek/cholerawieco tłumaczące lampie, co mówi do niej aparat i vice versa. Założenia projektowe: ustrojstwo ma być małe, lekkie, mocne, tanie, ma działać szybko i nie wymagać własnego zasilania. Że niezawodne, to nie muszę chyba dodawać ;-)
Społeczność P@PL już jest Ci wdzięczna :-)
 
BolzZ  Dołączył: 26.10.2009
Cytuj
Ciekaw jestem czy ktoś kiedykolwiek zabierał się za temat protokołu transmisji. Jeśli ktoś wie coś na ten temat, będę wdzięczny za drogowskaz ;) Sam emulator lampy systemowej + możliwość wykorzystania doświetlacza to już by było dużo, i tak automat w choćby sabinkach lepiej sobie radzi niż p-ttl nawet w dedykowanych lampach, tylko trzeba ręcznie ustawić parametry.
Swoją drogą po jakiego grzyba w pentaxie wprowadzili denerwująca fotografowanych i fotografujących spawarkę zamiast normalnej lampki dla autofokusa?
 

michal5150  Dołączył: 17.08.2007
Cytuj
Ja mam starego, uniwersalnego metza do którego dokupiłem stopkę pod pentaxa (pttl nie działa). Robię pstryk na lampie i rzutuje mi piękny wzorek ;-)
 

Kiwak  Dołączył: 28.10.2007
Cytuj
Michal, jakiego masz tego metza, ze "pstryk" daje Ci wzorek? Bo z Twojej stopki wynika jedynie, że masz fajne auto z najlepszego rocznika ;-)
 

michal5150  Dołączył: 17.08.2007
Cytuj
Żałuję że nie sprzed 67' - to były te najbardziej kultowe. Ale i tak jest fajowy. Co do lampki - mam metza 40mz-2 ze stopką SCA-3702. Właśnie na stopce a nie na lampie jest przełącznik, dzięki któremu mogę rzutować sam wzorek, bez wyzwalania błysku.
 

Kiwak  Dołączył: 28.10.2007
Cytuj
Aaa, kumam, tryb SB... Też mam; feler jest taki, że dla aparat często jakoś tak głupio działa, że AF ledwo zipie, jeździ w te i nazad, bo za mało światła, ale za dużo, żeby uruchomić spawarkę czy wzorkolampkę; powinno to-to się wcześniej uruchamiać, znaczy przy mniej ciemnej ciemności ;-)
A ten rocznik dobry, bo mój :-D
 

michal5150  Dołączył: 17.08.2007
Cytuj
Właśnie sprawdziłem jak działa ten wzorek (dawno nie używałem lampy). Po przełączeniu w tryb SB, i naciśnięciu spustu do połowy, lampa wysyła wzorek niezależnie od oświetlenia zastanego. Tyle, że nie zawsze widać ten wzorek (jak jest za jasno), a widzę że jednak jest wysyłany, bo świeci na czerwono lampka, która go wysyła.
 

Kiwak  Dołączył: 28.10.2007
Cytuj
Aż wziąłem i sprawdziłem: u mnie nie włącza niezależnie od warunków, odnoszę wrażenie, że włącza wtedy, gdy aparat stwierdza, że kontrast sceny w aktywnym punkcie AF jest za mały na jego potrzeby... hm, to jest lepiej niż myślałem, że jest ;-)

Wracając do zastosowania lamp SB - bawiłem się jedną taką z K10 i działała w automatyce własnej rewelacyjnie :-) Komunikacji niestety żadnej, dlatego wybrałem Metze.
 

dudi  Dołączył: 26.03.2009
Cytuj
Czyli to nie jest takie proste ze jeden z pinow na aparacie wysyla sygnal do zalaczenia i wylaczenia wsomagania af? Jesli by tak bylo to wystarczyla by tylko mala przerobka stopki nikona i wspomaganie by dzialalo.
 

andrusz  Dołączył: 28.07.2007
Cytuj
dudi niestety tak nie jest. Jest to informacja przesyłana cyfrowo.
 

dudi  Dołączył: 26.03.2009
Cytuj
a czy mozliwe by bylo skombinowanie tego z wezykiem spustowym? Nawet te tanie maja spust 2 stopniowy. Wyprowadzic zlacze, ew wykorzystac wystepujacego malego jacka i polaczyc na krotko z podswietlaniem af (slot na jacka mozna tez upchnac na lampie i bedzie calkiem ladnie). Moze za bardzo kombinuje ale z ciekawosci rzkrece tego pilocika w nocy i sprawdze jak to wyglada.
Potrzeba matka wynalazku...
pozdrawiam

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach