gebi  Dołączył: 05.05.2006
  GX-1S jedzie do mnie Cytuj
No i stało się. Postanowiłem już dłużej nie zwlekać i zamówiłem wczoraj po południu Samsunga GX-1S. :-> No i co? Odetchnąłem troszkę, bo już mnie męczyło to zastanawianie się - wyjdzie K100D przed urlopem czy nie. Ostatnio wogóle nie robiłem zdjęć tylko czytałem opinie, porównania, szukałem najdrobniejszych ploteczek co do terminu ukazania się Pentaxa, co do funkcji, szybkości autofocusa itp. itd. Poza tym stwierdziłem, że jeśli na starcie K100D będzie kosztować 2800zł to chyba to jednak troszkę za dużo jak na mój portfel i tak GX-1S zaciążył mi znacznie (a jak wzrośnie teraz wartość mojego samochodu :-P ).
Teraz czekam tylko na przybycie kuriera i mimo, że minęło w sumie niewiele czasu, to ja już nie mogę się doczekać. Chyba wydrukuję sobie instrukcję i zacznę ją przeglądać, bo jak już aparat przyjdzie to nie będzie już czasu na czytanie.
Najbardziej stresuje mnie fakt, że jak już będę miał cyfrówkę to będę się musiał pewnie pochwalić jakimiś zdjęciami :-/ Do tej pory żyłem jako wolny człowiek, miałem odbitki i slajdy do własnego użytku a teraz staję się osobą publiczną :mrgreen:

Oczywiście ktoś mi musiał zepsuć dzisiaj rano humor - na Allegro jest DL z 18-55 i 55-200mm za 2100 póki co. A mówili, nie oglądaj żadnych ofert jak złożysz zamówienie :-D
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
A gdzie zamówiłeś i za ile, jeśli to nie tajemnica ?
 

gebi  Dołączył: 05.05.2006
Cytuj
Chyba mnie nie zabiją jeśli zrobię im trochę reklamy.
Firma ma adres: Tylda.pl, a za GX-1S z kitem zapłacę 2478zł (ostro się targowałem - urwałem 10zł :lol: ).
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
To ładna cena :-) Polska gwarancja ?

[ Dodano: 2006-07-20, 13:38 ]
A to jest na pewno kit ?

Jakbym miał kupować, to i tak bez szkiełka, ale warto wiedzieć
 

gebi  Dołączył: 05.05.2006
Cytuj
Podobno polska i roczna. Eltkom miał dwuletnią polską (tak przynajmniej mi pisali jak pytałem), ale Tylda miała tańsze aparaty, więc darowałem sobie ten rok gwarancji (może za rok wymienię aparat na jakieś K50D? :-) <- uspokój się, aparat musi Ci na dłużej wystarczyć :-> )
Jak kupowałem to miał być z obiektywem, ale będę pewny jak go kurier przyniesie.
http://tylda.pl/?idpp=250
 

galex  Dołączył: 02.06.2006
Cytuj
gebi napisał/a:
Eltkom miał dwuletnią polską (tak przynajmniej mi pisali jak pytałem)


Nie martw się, musieli coś pomylić - kupowałem u nich GX-1L, ma roczną gwarancję. Zreszta gwarancji udziela nie sklep, a dytrybutor
 
eryk Dołączył: 18.07.2006
Cytuj
Gebi .
Gratulacje . Życzę miłych chwil z aparatem i odlotowych ujęć. Ja też już prawie wybrałem,ale lektura wątku o K 100 namieszała w moim łbie na nowo . 1s,czy k 100- oto jest pytanie ? Zadecyduje macanie .Pozdrawiam . :mrgreen:
 

Dabrow  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
ja tam nie mam wątpliwości. Mojej żonie ma leżeć w ręce K100D. Ale to już!!! Migusiem! Bo nam się spieszy! :mrgreen:
 

gebi  Dołączył: 05.05.2006
Cytuj
Chciałem zapytać tych co kupili Samsunga czy otrzymali polską instrukcję do Samsunga GX-1S, bo ja otrzymałem na płytce instrukcję ale pomieszaną: część do GX-1S a część do GX-1L. Niepokoi mnie trochę takie zaniedbanie ze strony polskiego oddziału Samsunga, bo niemiecka wersja podręcznika (drukowana) jest poprawna, a w polskiej (na płytce) taki galimatias.

I jeszcze jedno pytanko. jak wciskam spust do połowy to w wizjerze zamiast liczby zdjęć do zrobienia, albo korekty ekspozycji pojawia mi się cyfra 5, póki co nie doczytałem co to, może ktoś na szybko mi odpowie?
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
gebi napisał/a:
ekspozycji pojawia mi się cyfra 5


Może ilość zdjęć zrobionych ?
 
hejkumkejkum  Dołączył: 31.05.2006
Cytuj
...bufor, bufor!
 

gebi  Dołączył: 05.05.2006
Cytuj
No raczej nie, pstryknąłem już zdecydowanie więcej fotek niż 5. Argawen Ty masz DS-a, naprawdę nie kojarzysz co tam się wyświetla?

Cytat
...bufor, bufor!

Sprawdzę w domu, ale wydawało mi się że wyświetlał tyle przy ustawieniu na JPG-i, więc powinno być w takim razie 8 a nie 5.
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
gebi napisał/a:
Argawen Ty masz DS-a, naprawdę nie kojarzysz co tam się wyświetla?


Akurat dzisiaj mój DS jest narowisty :-( . Nie chce działać.
 
hejkumkejkum  Dołączył: 31.05.2006
Cytuj
Jak mówię, że wyświetla się stan buforu to... się wyświetla ;)
W Custom Setting można zmienić, żeby zapalała się liczba możliwych klatek do zrobienia nawet po wciśnięciu przycisku zwalniania migawki do połowy.
 

dialer  Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
w SATURNIE w Arkadii... jest jakaś promocja(podobno do końca lipca) na sprzęt foto i GX-1s jest przeceniony na niecałe 2500 zł, GX-1L też jest w jakiejś niezłej cenie

Może komuś to info się przyda :)


Pozdrawiam,
dialer
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
dialer napisał/a:
SATURNIE w Arkadii... jest jakaś promocja(podobno do końca lipca) na sprzęt foto i GX-1s jest przeceniony na niecałe 2500 zł


Jeszcze dwa dni temu dzwoniłem, to mieli po 2990, ZGROZA.
Pewnie K100D wchodzi na półki sklepowe :mrgreen: :mrgreen:
 

gebi  Dołączył: 05.05.2006
Cytuj
No i wkroczyłem w okrutny, cyfrowy świat :-/
Generalnie aparat jest bardzo fajny, świetnie się go trzyma, gorzej jest ze zdjęciami pionowymi, już wiem czemu niektórzy wcześniej na forum wspominali o gripie do zdjęć pionowych, mojego Porsta przy pionowym kadrze zdecydowanie lepiej się trzyma.
To jednak daje się przeżyć.
Problem jest z moim (wygląda na to, że za długim :-) ) nosem, który opiera się najczęściej o wyświetlacz aparatu (może w DS-ie gdzie jest 2calowy bym nie sięgnął) i powoduje przy tym letnim upale zapocenie wyświetlacza (boję się pomyśleć co będzie jak będę miał zimą katar ;-) ). Staram się przekrzywiać głowę, tak aby nie czytać wyświetlacza nosem, ale nie zawsze o tym pamiętam.

Drugi problem i pytanie do użytkowników DS/DS2 czy tam jest tak samo.
Kiedy podłączyłem pod przejściówkę (właśnie otrzymałem z RaysFoto) mojego SMC Takumarka, to poczułem znowu że żyję, pierścień ostrości chodzący jak masełko, ostrzy się przyjemnie na matówce bez klina (choć klin czasami też by się przydał dla pewności). Problem jest jeden, aparat potwierdza ostrość ale tylko za pomocą centralnego czujnika AF :!: Nie mogę zmienić czujnika za pomocą strzałek jak przy kitowym obiektywie. Wiem, że jak się okazuje i tak prędzej sam potwierdzę ostrość na matówce niż zrobi to autofokus, ale pozostaje pewien niesmak, co będzie jak ustawię aparat na statywie i chciałbym korzystać z różnych punktów - czemu to zablokowali? A może u mnie (w GX-1S) jest to zablokowane?
Ciekawe jest to, że jak wcisnę sobie klawisz funkcyjny "Fn" i wyjdę z tych funkcji, to przez chwilę mogę wybierać sobie punkty AF, jednak gdy przycisnę migawkę do połowy, to możliwość wyboru znika :!:
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Przełączanie pola ostrości jest możliwe tylko z obiektywami z AF-em.
 

gebi  Dołączył: 05.05.2006
Cytuj
Cytat
Przełączanie pola ostrości jest możliwe tylko z obiektywami z AF-em.

Z AF-em czy z pozycją "A" na pierścieniu przysłon?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Wyłącznie z AF-em.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach