plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Wzorzec wymiarowy znajdziesz w swoim aparacie ;-)
 

kwrom  Dołączył: 17.11.2009
Cytuj
plwk napisał/a:
Wzorzec wymiarowy znajdziesz w swoim aparacie ;-)

wiem ale obawa przed wyjmowaniem a tak wcześniej bym dociął doszlifował i w tedy raz za jednym zamachem się :-B :-B :-B odważył wyciągnął starą i założył dociętą.
Wielu to już robiło wycinało i mają rysunki z wymiarami.
Wolałbym wcześniej dociąć.
 
rysiek3 Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
Dopiłowywałem już dwie matówki do mojego K5II i jeszcze raz potwierdzam wymiary - 26x18mm. Co do grubości jaką podałem 1,35 to może być błąd dokładności suwmiarki.

[ Dodano: 2015-03-31, 20:24 ]
I jeszcze jedno , punkt centralny jest na przecięciu przekątnych , a nie milimetr poniżej.
 
v1ck  Dołączył: 25.05.2008
Cytuj
Panowie, a co zrobić jezeli klin jest poza ostroscia? Tzn jak linie sie zejdą to trzeba przeostrzyc na dalszy plan zeby zdjecie bylo ostre
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Wyregulować położenie matówki zmieniając grubość podkładki.
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
plwk napisał/a:
Wyregulować położenie matówki zmieniając grubość podkładki.

NIGDY NIE REGULUJEMY W TAKI SPOSÓB - NIGDY !!!

- Po pierwsze - gdyby ktoś się nie zorientował i na wszelki wypadek to matówkę wkładamy ZAWSZE stroną matową do pryzmatu.
- Po drugie - obraz na matówce zazwyczaj został już wyregulowany w toku produkcji, jeśli jednak mamy błąd to regulację przeprowadza się na dwa sposoby.
1. - najczęściej spotykany sposób - regulując położenie lustra, lustro podparte jest jedną lub dwoma podporami jedna jest REGULOWANA, (bardzo rzadko obie) w korpusach z AF jest też dodatkowa trzecia podpora również regulowana, służąca do regulacji położenia lustra rzucającego obraz na czujnik AF. Zmiana położenia lustra zmieniała obraz na matówce czy czujniku AF.
2. - drugi znacznie rzadszy sposób - to regulacja położenia samej matówki lub rzadziej zespołu pryzmat/matówka, są to zazwyczaj dwie, trzy śrubki na obrzeżach lustra.

REGULUJE SIĘ ZAWSZE WZGLĘDEM POWIERZCHNI MATRYCY/FILMU - a nie względem czujnika AF

Dla przykładu w Pentaxach w serii ME podpora regulowana była śrubką której łeb widoczny jest przed podporą, w LX była podpora wahliwa blokowana śrubą, a od czasu korpusów serii SF Pentax stosuje podporę mimośrodową osadzoną na śrubie.
Tu mała uwaga nie w każdym korpusie owa mimośrodowa śruba jest ruchoma, w tanich MZ z plastikową komorą lustra była ona tez plastikowa i po regulacji przyklejona na stałe.

W korpusach innych firm rozwiązania są takie same.
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
A jak jest w MZ-S?
 
v1ck  Dołączył: 25.05.2008
Cytuj
Grzechotnik: a dlaczego?
wyjąłem 2 podkładki i jest OK, klin trafia w punkt, razem z potwierdzeniem ostrości.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Bo kiedyś się tak regulowało, gdy aparaty były na "całe życie" ;-)
 

irek83  Dołączył: 10.10.2014
Cytuj
Po odkryciu matówki z klinem w Pentax Mef stwierdziłem, że przydałaby się podobna w ka trójce. Która matówka będzie najbardziej uniwersalna tak aby się dobrze ostrzyło manualnie i nie przeszkadzało przy użyciu AF ? Myślałem o S-type F Grid z O-ME 53, ale wpierw wolę się doradzić.

http://www.focusingscreen...SD&cPath=25_141
 
Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
Matówka z klinem ani żadna inna nie zakłócą pracy AF. Za to ze światłomierzem mogą być problemy. Dopytaj dokładnie tych, co używają. Ja przetestowałem w Olympusie: spot mocno oszukiwał, matrycowy działał jako tako, uśredniający najlepiej i dawał powtarzalne rezultaty.
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
v1ck napisał/a:
wyjąłem 2 podkładki i jest OK, klin trafia w punkt, razem z potwierdzeniem ostrości.
Podkładki to właśnie fabryczna końcowa regulacja matówki. Zależnie od egzemplarza może być różna ilość tych podkładek i o różnej grubości. Niemniej lustro też jest ważne ale jego regulacja jest po to aby w wizjerze był widziany odpowiedni kadr - ważny jest kąt ustawienia lustra. Dopiero po prawidłowej regulacji kąta lustra, trzeba ustawić matówkę podkładkami. Regulacja tylko lustrem może pozornie "poprawić" pracę samego klina ale nie całej matówki.
 

PiotrR  Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
Ryszard napisał/a:
spot mocno oszukiwał, matrycowy działał jako tako, uśredniający najlepiej i dawał powtarzalne rezultaty.
W K-30 mam podobnie. Spot mocno prześwietla, matrycowy lekko niedoświetla, centralno-ważonemu to wisi. Ale że lubię swoje manualne obiektywy czasami, to zostawiłem tę matówkę.
 

cube007  Dołączył: 12.03.2009
Cytuj
Ryszard napisał/a:
Za to ze światłomierzem mogą być problemy. Dopytaj dokładnie tych, co używają. Ja przetestowałem w Olympusie: spot mocno oszukiwał, matrycowy działał jako tako, uśredniający najlepiej i dawał powtarzalne rezultaty.
Miałem w K200D K3 Focusing Screen (Grid) - każdy pomiar światła dawał dobre rezultaty.
 

moonraker  Dołączył: 21.01.2016
Cytuj
Zmieniłem w Z-1 matówkę na klin z MG. Matówka ma lekki luz (w MG siedzi w metalowej ramce z której musiałem ją wyłuskać) no i nie ma w niej języczka do wyciągania, ale poza tym działa całkiem poprawnie. Co prawda AF nie jest idealny (na klinie jest minimalne przesunięcie), ale spokojnie da się używać. Nie wiem tylko jeszcze jak z pomiarem światła bo jeszcze nie robiłem zdjęć, a ta matówka wydaje się być delikatnie ciemniejsza niż oryginalna z Z-1.

Przy okazji przed przeszczepem tą z MG umyłem (ciepła woda z płynem do naczyń - czarna maź z gąbek od MG zeszła całkowicie i matówka jest prawie idealnie czysta :) )
 
Piotrek K  Dołączył: 16.11.2009
Cytuj
Właśnie podarowałem mojemu K-200D drugie życie. Transplantowałem matówkę z Revue AC3 (rebrandowany Chinon CE-4S; aparat dostałem kiedyś gratis do obiektywu) i wygląda na to, że nie wymaga żadnych dodatkowych podkładek. Nie zauważyłem też żadnych błędów pomiaru światła. Ostrzy się naprawdę przyjemnie - poziomy klin plus raster. Z Pentaksową muszlą O-ME53 mam efekt w sumie taki sam / nie tak wiele gorszy niż kiedyś w P-30T.
 

vito157  Dołączył: 28.05.2008
Cytuj
Kiedyś popełniłem tekst typu 'step by step' jak wymienić matówke w Pentaxie. Może się komuś przyda... Tutorial jest tutaj: http://studionastole.pl/w...paracie-pentax/

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach