powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
White, Luminar zainstalowałem z ciekawości. Może też działać jako plugin do LR i PS. Dla wielu osób będzie to ciekawy program, tym bardziej, że można działać na rawach.
 
Kocur  Dołączył: 04.05.2011
Cytuj
White, za darmo zawsze warto :-) .
W porównaniu z DxO brakuje profili.
Z kolei Luminar obsługuje Rawy z Fuji X20.
Testowanie trwa...
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
Za darmo na dwa tygodnie wszystkie kursy dla fotografów: https://www.ppa.com/education-unlocked
Nie trzeba podawać numeru karty.
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
 
rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
Kocur napisał/a:
Z kolei Luminar obsługuje Rawy

Ściągnąłem instalki wersji 3 i 4. Żadna nie uruchomiła się na Win7.
 

fuen  Dołączył: 13.11.2012
Cytuj
Na windows 10 działa, ergonomia w wersji 3 to jest dramat. Na dość mocnej, dwuletniej stacjonarce jest mniej żwawy, niż C1.
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Narzędzie Erase - muli, muli, muli a efekt niewiele lepszy jak z Painta... :(
 

White  Dołączył: 31.10.2008
Cytuj
Zainstalowałem kilka dni temu wersję 3. Działa szybko, nawet bardzo. Natomiast narzędzia typu klonowanie nie sprawują się według mnie prawidłowo i ich efekty są bardzo słabe. Potestuję jeszcze parę razy i pewnie usunę.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
White napisał/a:
Zainstalowałem kilka dni temu wersję 3. Działa szybko, nawet bardzo.

Mój znajomy zakupił wersję 4 - szybko już było.
 

White  Dołączył: 31.10.2008
Cytuj
Mac czy Win?
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
White napisał/a:
Mac czy Win?

Wingroza 10.
 

kwrom  Dołączył: 17.11.2009
Cytuj
Pobrałem i zainstalowałem darmowy Luminar 3 Windows 7 64 bit Pamięć 12GB Procesor I5 4 rdzenie.
Przestudiowałem instrukcję "Google Translator". Luminar daje ciekawe efekty. Chwilę poćwiczyłem i mam parę uwag. Przy edycji Rawów DNG trochę komp muli ale do przyjęcia natomiast przy zapisywaniu zdjęć komp przyhamowuje aż nie zapisze zdjęcia.
Nie mogę sobie poradzić z aberracją (oczywiście na zdjęciach gdzie wystąpiła). Odnośnie aberacji znalazłem tylko jedno ustawienie w "filtrze RAW Develop>Lens>Chromatic Aberration" jest tam tylko jedno ustawienie włącz.
Po włączeniu aberracja zmienia kolor na bardziej "krzykliwy" niezależnie czy włączyłem Profil Adobe aparatu czy nie.
Nie rozgryzłem jeszcze odszumiania i wyostrzania.
Pytanie czy jest jakieś inne ustawienie odnośnie pozbycia się aberracji i jak wstępnie ustawić odszumiamie jaki filtr i wstępne wyostrzanie.
Czy wyostrzać dopiero przy zapisie zdjęcia jest tam funkcja "Sharpen" i 4 ustawienia.
 
rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
kwrom napisał/a:
Pobrałem i zainstalowałem darmowy Luminar 3 Windows 7 64 bit Pamięć 12GB Procesor I5 4 rdzenie

U mnie nie wystartował program instalacyjny, przy tej samej konfiguracji.
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
rychu, dziwne masz problemy :-)
 
rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
Rivelv, nie mam problemów. Problematycznym staje się od pewnego czasu używanie czegokolwiek z powodu zróżnicowania konfiguracji sprzętowo programowych. Mi to wisi, z krótsza biorąc. Gdybym zajmował się tym zawodowo, zmienił bym zawód.
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
rychu, :-B
 
Zbyma72age  Dołączył: 22.04.2008
Cytuj
rychu napisał/a:
Rivelv, nie mam problemów. Problematycznym staje się od pewnego czasu używanie czegokolwiek z powodu zróżnicowania konfiguracji sprzętowo programowych. Mi to wisi, z krótsza biorąc. Gdybym zajmował się tym zawodowo, zmienił bym zawód.


Również u mnie zainstalował się i otarł ale po otwarciu zdjęcia wyłączył - deinstalacja
Powód wymaga Open GL 3.3 or later compatible!!
Intel Core i5 or better
Windows 7 or higher (only x64-bit OS)
RAM 8 GB or more
Disk space 10 GB free space
 

Tomek B.  Dołączył: 07.01.2012
Cytuj
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
DXO po raz kolejny robi wyprzedaż, tym razem z okazji covid-a 30% taniej, ważne do 26 kwietnia.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
RPM, to może podaj link do promocji ?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach