fuen  Dołączył: 13.11.2012
Cytuj
ZPS kupiłem w wersji 18, plus ma taki (wszystkie wersje), że jako mechanizmu do odrawiania używa Adobe DNG Converter, więc stare wersje ZPS nie mają problemu z obsługą rawów z nowych puszek, oczywiście przy aktualnym konwerterze Adobe. Też mam to obok LR.

P. S. ZPS kupiłem za 18$, starsza wersja mi wystarcza, ale chciałem coś tam zonerowi zapłacić.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
ZPS 18 czyta również pliki PEF. Sprawdziłem obrabiając m.in. ostatni RC 493. Oczywiście tak jak pisze fuen, należy ściągnąć aktualny ARC.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Dzisiaj zaatakowany zostałem reklama polarr - no niezły jest ten soft. Na chwile obecna kosztuje tylko 45,99 pln wiec go kupiłem. Za te pieniądze jest niezwykle dobry. Jest wersja lite i mozna sobie zobaczyć co mozna z nim wysmyczyc i czy nie muli na kompie.
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
 

Kerebron  Dołączył: 10.03.2016
Cytuj
DxO zamula niemiłosiernie (RT na tym samym sprzęcie śmiga), przy każdym uruchomieniu godzinami wczytuje jakieś swoje bazy, ustawienia, kartę dań z chińskiej restauracji na Thaliastraße, czy co tam jeszcze. Brak możliwości konfiguracji interfejsu - w RT wystarczy podstawowa znajomość CSS.

Co do zarzutu o nadmierną liczbę opcji, ustawień, funkcji, etc. - nigdy nie rozumiałem logiki stojącej za tym zarzutem. Nie ma przymusu kręcenia każdą gałką. :-P Rozumiem, jeśli dodawanie kolejnych modułów w oprogramowaniu powoduje jego przerost i gorsze/wolniejsze działanie, jak np. rozmaite wodotryski w przeglądarkach internetowych, które i tak obsługują rozszerzenia, więc można sobie dodać (albo nie) co się chce a nie to, co wydawca uzna za stosowne.
Jeśli nie wiem co dana opcja robi, to albo jej nie używam, albo się uczę. Taki ze mnie dziwoląg. 8-)

cube007 napisał/a:
Kerebron napisał/a:
Darmowy RawTherapee zjada go na śniadanie, bez popitki.
Doprawdy? Poprosze o instrukcje jak w RT osiagac takie efekty jak w DxO po jednym kliku w Smart Lighting czy Lens Softness...

Przykro mi, ale nigdy nie używałem tych automatów, więc nie mam pojęcia...
Sądząc z nazw, efekty te pewnie są jak najbardziej możliwe do osiągnięcia, ale głowy (od szpilki) nie dam.
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Kerebron napisał/a:
DxO zamula niemiłosiernie (RT na tym samym sprzęcie śmiga)


I tu Cie mam ;-) - odpaliłem wczoraj betę Darktable pod Windowsa. Przy nim i RT i DxO to ślimaki.

Ja oceniam programy łatwością stosowania i osiągniętym efektem końcowym - i tutaj jak na razie wg mnie wygrywa DxO. Nie muszę się doktoryzować z wywoływania RAW-ów żeby mieć średnie wyniki. W RT jednak nie umiałbym zrobić tego do DxO daje mi za darmo (no nie za darmo - za dłuższy czas wywoływania).

Oczywiście ideałem było gdyby był szybszy. Ale np ma myki pt - chce ustawić balans bieli dla wszystkich znaczonych fotek? No to zaznaczam je i w tej wyświetlonej zmieniam WB. I zmienia się w całej kolekcji. Winietowanie bo obiektywu nie ma w bazie - tak samo. Kurz na matrycy - robię preset z namalowanym układem kurzu. stosuję jako pierwszy do zaznaczonych fotek albo zaznaczam kolekcję i maluję na wszystkich gdzie mam ten kurz usunąć. Czy w RT jest opcja żeby zastosować ten sam preset do kolekcji fotek? Albo żeby naraz zmieniać 1 parametr w zaznaczonych fotkach?

Szkoda że wątek o DxO umarł. Być może wersja 11 DxO - komercyjna - jest szybsza.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
U mnie na blaszaku DxO się z czymś gryzie bo go wywala przy próbie uruchomienia.
 
barmiska  Dołączył: 27.08.2014
Cytuj
RPM napisał/a:
Czy w RT jest opcja żeby zastosować ten sam preset do kolekcji fotek? Albo żeby naraz zmieniać 1 parametr w zaznaczonych fotkach?

Mój "workflow" jest pewnie nieoptymalny, ale - podobnie jak w DxO - kopiuję ustawienia z jednego zdjęcia, zaznaczam kilka innych, i wklejam albo wszystkie albo wybrane ustawienia do tych zaznaczonych. W jednym i w drugim programie jest to zarówno pod prawym przyciskiem myszy jak i skrót ma jakiś (Ctrl+C / Ctrl+V / Ctrl+Shift+V albo coś takiego)

Jak już sobie narzekamy :-) - DxO 8 był powolny, ale DxO 9 jest wolniejszy (na tym samym komputerze). RT (Linux) używam na innym - słabszym komputerze, i tam DxO by pewnie się uruchamiał z 5 minut, więc nawet nie próbuję. Darktable może jest jeszcze lepszy, ale kilka razy podchodziłem do niego, i interfejs mnie nie przekonywał, i nie umiałem osiągnąć choćby w połowie zamierzonego celu.

Ale mam pytanie - jak w RT zastosować korekcję obiektywu? Nie mam LR, nie mam profilu obiektywu. Skąd wziąć? gdzie zapisać?
Próbowałem kiedyś czegoś z projektu Lensfun, ale mi nie wyszło.
Jest jakiś "prosty" sposób na profile w RT? (plik z http://xx.yy, wklej do /home/user/.config/rawtherapee/lenses.../, kliknij w opcję x,y)

Pzdr.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
barmiska, ściągnij sobie darmowy Adobe Camera Raw. W nim są profile aparatów i obiektywów. W ZPS 18 gdy chce się dodać dany profil to sam kieruje do katalogu ACR i stamtąd - po wybraniu tego co chcemy - kopiuje go do programu. Pzdr.

 

fuen  Dołączył: 13.11.2012
Cytuj
barmiska napisał/a:
Jest jakiś "prosty" sposób na profile w RT? (plik z http://xx.yy, wklej do /home/user/.config/rawtherapee/lenses.../, kliknij w opcję x,y)

Niby jest - http://rawpedia.rawtherap...nd_DCP_profiles
 

Kerebron  Dołączył: 10.03.2016
Cytuj
Ja ściągnąłem darmowy Adobe DNG Converter i nawet nie zaśmiecałem sobie systemu jego instalowaniem, tylko na chama wypakowałem z instalatora potrzebne profile. 8-)
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
Kerebron napisał/a:
tylko na chama wypakowałem
Nie każdy ma "chama" pod ręką. :-P :evilsmile:
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Kerebron napisał/a:
darmowy Adobe DNG Converter i nawet nie zaśmiecałem sobie systemu jego instalowaniem, tylko na chama wypakowałem z instalatora potrzebne profile. 8-)

Do LR i PS konieczne jest zainstalowanie ACR i dobrze jest mieć zawsze ostatni aktualny.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Z ciekawości zerknąłem w profile w ostatnim ACR i na szybko znalazłem kwiatki.
Wypakowałem profil Samyanga 14/2.8, podobno pod Pentaksa i okazało się, że dla pełnoklatkowej matrycy był określony jej rozmiar 5640x3752 pikseli. Jest to prawdopodobnie przerobiony profil od aparatu innej marki. W profilach do szkieł pentaksowych nie są określone rozmiary matrycy a jedynie jej współczynnik cropa.
 

Kerebron  Dołączył: 10.03.2016
Cytuj
ZbyszekB napisał/a:
Nie każdy ma "chama" pod ręką. :-P :evilsmile:

W naszem pięknem kraju? Nie ma chama pod ręką?! Unmöglich. :-P

powalos napisał/a:
Kerebron napisał/a:
darmowy Adobe DNG Converter i nawet nie zaśmiecałem sobie systemu jego instalowaniem, tylko na chama wypakowałem z instalatora potrzebne profile. 8-)

Do LR i PS konieczne jest zainstalowanie ACR i dobrze jest mieć zawsze ostatni aktualny.

Jak się ma system już zaśmiecony LR i PS, to jedna więcej Cegła™ nie robi różnicy. :evilsmile: ;-)
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
powalos napisał/a:
Do LR i PS konieczne jest zainstalowanie ACR
Co to jest ACR i dlaczego konieczne jest jego zainstalowanie?
Kerebron napisał/a:
W naszem pięknem kraju? Nie ma chama pod ręką?! Unmöglich. :-P
Ja skutecznie odpędzam. :mrgreen:
 

fuen  Dołączył: 13.11.2012
Cytuj
Odnoszę wrażenie, że koledzy myślą o adobe dng converter, a używają skrótu adobe camera raw, który jest częścią pakietu photoshop (elements też).
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
DxO 11 do pobrania!!

Ale tylko na systemy 64 bitowe jeśli chodzi o Windows...

http://www.dxo.com/us/practicalphotography
 

fuen  Dołączył: 13.11.2012
Cytuj
Się podjarałem, a po chwili przyszło opamiętanie - rawów z fuja nie obsługuje...
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach