potraff  Dołączył: 22.05.2016
Cytuj
Niestety nic to nie dało. Mam win 8.1 64 bitowy. No i mam k3II a tam nie ma tego modelu.
 

rafb  Dołączył: 01.06.2015
Cytuj
Poszukaj Adobe DNG Codec. Ewentualnie polecam FastStone Image Viewer, radzi sobie chyba z każdym rodzajem RAWów.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Także samo IrfanView z kompletem wtyczek i jest po polsku. Pzdr.
 

Maro66  Dołączył: 30.07.2017
Cytuj
rafb napisał/a:
Poszukaj Adobe DNG Codec. Ewentualnie polecam FastStone Image Viewer, radzi sobie chyba z każdym rodzajem RAWów.


FastStone z tego co kojarzę nie wywołuje, tylko czyta zaszyty w rawie jpg.

Kiedyś za darmo dawali DxO Optics Pro 9. Ma fajne presety, koryguje zestawy konkretne body z konkretnym obiektywem. Daje radę.
 

rafb  Dołączył: 01.06.2015
Cytuj
Problem, wydaje mi się, był raczej z możliwością szybkiego podejrzenia co znajduje się w danym pliku. To najlepiej załatwić kodekami od Adobe http://download.adobe.com..._Installer.exe. FastStona osobiście używam do szybkiej selekcji zdjęć. Zdecydowanie przeglądanie zdjęć działa szybciej niż LR. Tym bardziej, że nie muszę ich importować najpierw.
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Maro66 napisał/a:
rafb napisał/a:
Poszukaj Adobe DNG Codec. Ewentualnie polecam FastStone Image Viewer, radzi sobie chyba z każdym rodzajem RAWów.


FastStone z tego co kojarzę nie wywołuje, tylko czyta zaszyty w rawie jpg.

Kiedyś za darmo dawali DxO Optics Pro 9. Ma fajne presety, koryguje zestawy konkretne body z konkretnym obiektywem. Daje radę.


Źle kojarzysz.... Zaszyty jpg ma wymiary znaczka pocztowego... tzn 640x480.
 

Kerebron  Dołączył: 10.03.2016
Cytuj
Maro66 napisał/a:
Kiedyś za darmo dawali DxO Optics Pro 9. Ma fajne presety, koryguje zestawy konkretne body z konkretnym obiektywem. Daje radę.

Mam - nie polecam. Upierdliwy, koszmarnie zamulający, nie rozpoznaje nowszych sprzętów (np. 55-300 PLM). Darmowy RawTherapee zjada go na śniadanie, bez popitki. Też ma swoje drobne wyskoki, ale to kropla w morzu, w porównaniu do DxO 9.
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Kerebron napisał/a:
Maro66 napisał/a:
Kiedyś za darmo dawali DxO Optics Pro 9. Ma fajne presety, koryguje zestawy konkretne body z konkretnym obiektywem. Daje radę.

Mam - nie polecam. Upierdliwy, koszmarnie zamulający, nie rozpoznaje nowszych sprzętów (np. 55-300 PLM). Darmowy RawTherapee zjada go na śniadanie, bez popitki. Też ma swoje drobne wyskoki, ale to kropla w morzu, w porównaniu do DxO 9.


A możesz konkretnie opisać upierdliwość?

Bo na moje zdanie Rawtherapie to kombajn z pierdyliardem opcji, do których nigdy nie trafię i nie będę wiedział jak ogarnąć...

Natomiast DxO zawiera dokładnie to czego bym się spodziewał. I w odróżnieniu od Rawtheapie ma korekcję wad obiektywów naprawdę wielu. Coś co w Rawtherapie musisz zrobić sam.

RAW-ow z K-70 nie czyta bo jak go robiono to jeszcze nie było K-70. Wersja 11 już tak ale nie wiem czy obiektyw jest już w bazie.
 

mr.ra66it  Dołączył: 03.09.2011
Cytuj
RawTherapee potrafi korzystać z profili instalowanych wraz z darmowym Adobe DNG Converter czyli właściwie wszystkich aktualnie dostępnych m.in. w Lightroom profili korekcji obiektywów. Analogicznie potrafi korzystać z profili aparatów. Trzeba tylko wskazać.
Co do mnogości opcji zgoda częściowo, bo nie ma wymogu używania wszystkich (łączenie ze sobą niektórych jest wręcz niewskazane).
 

cube007  Dołączył: 12.03.2009
Cytuj
Kerebron napisał/a:
Darmowy RawTherapee zjada go na śniadanie, bez popitki.
Doprawdy? Poprosze o instrukcje jak w RT osiagac takie efekty jak w DxO po jednym kliku w Smart Lighting czy Lens Softness...
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Cube007, To w takim układzie chcesz samodzielnie obrabiać RAWy, czy zdawać się na automat?
Gdyby dla mnie obróbka RAWów sprowadzała się do jednego kliknięcia, to wolałbym chyba poustawiać sobie parametry w puszce i robić JPGi.
W temacie zaś...
Nie wszyscy chyba wiedzą, że całkiem nieźle z RAWami radzi sobie również ZONER PHOTO. Co prawda obrabia tylko pliki DNG, ale dla nas to nie problem. Powalos kilka postó wcześniej informował o możliwości nabycia darmowej wersji PRO 18. Kupiłem ją kilka miesięcy temu i uważam za świetny nabytek - jako uzupełnienie LRa. Tam,. gdzie nie chcę importować zdjęcia jedynie zrobić coś na szybko sprawdza się znakomicie. Ma narzędzie bardzo zbliżone do Lightrooma, więc z odnalezieniem się nie ma problemu. Daje co prawda zdjęcia bardziej kontrastowe, ale jako tani (by nie rzec darmowy) zamiennik spisuje się znakomicie.

Ostatnio pościągałem triale ważniejszych programów do wołania RAWów i się nimi pobawiłem. Być może za jakiś czas napiszę słówko na temat tego porównania. I muszę rzec, że na tle tej całej konkurencji, Zoner nie okazał się tragedią.
 

fuen  Dołączył: 13.11.2012
Cytuj
ZPS kupiłem w wersji 18, plus ma taki (wszystkie wersje), że jako mechanizmu do odrawiania używa Adobe DNG Converter, więc stare wersje ZPS nie mają problemu z obsługą rawów z nowych puszek, oczywiście przy aktualnym konwerterze Adobe. Też mam to obok LR.

P. S. ZPS kupiłem za 18$, starsza wersja mi wystarcza, ale chciałem coś tam zonerowi zapłacić.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
ZPS 18 czyta również pliki PEF. Sprawdziłem obrabiając m.in. ostatni RC 493. Oczywiście tak jak pisze fuen, należy ściągnąć aktualny ARC.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Dzisiaj zaatakowany zostałem reklama polarr - no niezły jest ten soft. Na chwile obecna kosztuje tylko 45,99 pln wiec go kupiłem. Za te pieniądze jest niezwykle dobry. Jest wersja lite i mozna sobie zobaczyć co mozna z nim wysmyczyc i czy nie muli na kompie.
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
 

Kerebron  Dołączył: 10.03.2016
Cytuj
DxO zamula niemiłosiernie (RT na tym samym sprzęcie śmiga), przy każdym uruchomieniu godzinami wczytuje jakieś swoje bazy, ustawienia, kartę dań z chińskiej restauracji na Thaliastraße, czy co tam jeszcze. Brak możliwości konfiguracji interfejsu - w RT wystarczy podstawowa znajomość CSS.

Co do zarzutu o nadmierną liczbę opcji, ustawień, funkcji, etc. - nigdy nie rozumiałem logiki stojącej za tym zarzutem. Nie ma przymusu kręcenia każdą gałką. :-P Rozumiem, jeśli dodawanie kolejnych modułów w oprogramowaniu powoduje jego przerost i gorsze/wolniejsze działanie, jak np. rozmaite wodotryski w przeglądarkach internetowych, które i tak obsługują rozszerzenia, więc można sobie dodać (albo nie) co się chce a nie to, co wydawca uzna za stosowne.
Jeśli nie wiem co dana opcja robi, to albo jej nie używam, albo się uczę. Taki ze mnie dziwoląg. 8-)

cube007 napisał/a:
Kerebron napisał/a:
Darmowy RawTherapee zjada go na śniadanie, bez popitki.
Doprawdy? Poprosze o instrukcje jak w RT osiagac takie efekty jak w DxO po jednym kliku w Smart Lighting czy Lens Softness...

Przykro mi, ale nigdy nie używałem tych automatów, więc nie mam pojęcia...
Sądząc z nazw, efekty te pewnie są jak najbardziej możliwe do osiągnięcia, ale głowy (od szpilki) nie dam.
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Kerebron napisał/a:
DxO zamula niemiłosiernie (RT na tym samym sprzęcie śmiga)


I tu Cie mam ;-) - odpaliłem wczoraj betę Darktable pod Windowsa. Przy nim i RT i DxO to ślimaki.

Ja oceniam programy łatwością stosowania i osiągniętym efektem końcowym - i tutaj jak na razie wg mnie wygrywa DxO. Nie muszę się doktoryzować z wywoływania RAW-ów żeby mieć średnie wyniki. W RT jednak nie umiałbym zrobić tego do DxO daje mi za darmo (no nie za darmo - za dłuższy czas wywoływania).

Oczywiście ideałem było gdyby był szybszy. Ale np ma myki pt - chce ustawić balans bieli dla wszystkich znaczonych fotek? No to zaznaczam je i w tej wyświetlonej zmieniam WB. I zmienia się w całej kolekcji. Winietowanie bo obiektywu nie ma w bazie - tak samo. Kurz na matrycy - robię preset z namalowanym układem kurzu. stosuję jako pierwszy do zaznaczonych fotek albo zaznaczam kolekcję i maluję na wszystkich gdzie mam ten kurz usunąć. Czy w RT jest opcja żeby zastosować ten sam preset do kolekcji fotek? Albo żeby naraz zmieniać 1 parametr w zaznaczonych fotkach?

Szkoda że wątek o DxO umarł. Być może wersja 11 DxO - komercyjna - jest szybsza.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
U mnie na blaszaku DxO się z czymś gryzie bo go wywala przy próbie uruchomienia.
 
barmiska  Dołączył: 27.08.2014
Cytuj
RPM napisał/a:
Czy w RT jest opcja żeby zastosować ten sam preset do kolekcji fotek? Albo żeby naraz zmieniać 1 parametr w zaznaczonych fotkach?

Mój "workflow" jest pewnie nieoptymalny, ale - podobnie jak w DxO - kopiuję ustawienia z jednego zdjęcia, zaznaczam kilka innych, i wklejam albo wszystkie albo wybrane ustawienia do tych zaznaczonych. W jednym i w drugim programie jest to zarówno pod prawym przyciskiem myszy jak i skrót ma jakiś (Ctrl+C / Ctrl+V / Ctrl+Shift+V albo coś takiego)

Jak już sobie narzekamy :-) - DxO 8 był powolny, ale DxO 9 jest wolniejszy (na tym samym komputerze). RT (Linux) używam na innym - słabszym komputerze, i tam DxO by pewnie się uruchamiał z 5 minut, więc nawet nie próbuję. Darktable może jest jeszcze lepszy, ale kilka razy podchodziłem do niego, i interfejs mnie nie przekonywał, i nie umiałem osiągnąć choćby w połowie zamierzonego celu.

Ale mam pytanie - jak w RT zastosować korekcję obiektywu? Nie mam LR, nie mam profilu obiektywu. Skąd wziąć? gdzie zapisać?
Próbowałem kiedyś czegoś z projektu Lensfun, ale mi nie wyszło.
Jest jakiś "prosty" sposób na profile w RT? (plik z http://xx.yy, wklej do /home/user/.config/rawtherapee/lenses.../, kliknij w opcję x,y)

Pzdr.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
barmiska, ściągnij sobie darmowy Adobe Camera Raw. W nim są profile aparatów i obiektywów. W ZPS 18 gdy chce się dodać dany profil to sam kieruje do katalogu ACR i stamtąd - po wybraniu tego co chcemy - kopiuje go do programu. Pzdr.


Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach