Lipa Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Hej Michu! czy ja sie dobrze zorientowałem żeś Ty DL nabył? Tak jakos mi się to pare razy tu objawiło i nie jestem pewien. Ty byś był pewien gdybyś pewnego dnia w supermarkacie (w którym namiętnie nabywasz Żywca) ujrzał dajmy na to... faceta o dziwnym kroku?
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Lipa! Vitaj.
Owszem, wychodząc na przeciw społecznemu zapotrzebowaniu dokonałem gwałtu na swoim koncie i teraz zmuszony jestem żywić się szczawiem, octem i kaszanką z Constaru.
A co dziwnego miał w kroku?

l_uka:
l_uka napisał/a:
a tu
http://www.bdimitrov.de/k...t/crippled.html
jest napisane, ze wystarczy uzyc tasmy biurowej ;]

Wiem. Sam to przerabiałem przy MZ-30 - zupełnie nieświadomie, po prostu Cosina miała zamalowane mocowanie.
ALe w ten sposób mogę Ci udowodnić, że szkłą z bagnetem K można podpiąć do Canona.
 

l_uka  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Michu napisał/a:
ALe w ten sposób mogę Ci udowodnić, że szkłą z bagnetem K można podpiąć do Canona.


Niejaki Cotty z PDMLa zdaje sie mial gdzies dokumentacje takiej przerobki - nie musisz mi tego udowadniac :)
 

mily  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Podpinajac sie pod temat - niech mi ktos lopatologicznie wytlumaczy czemu ME to tylko super. W czym jest lepszy od zwyklego ME? Przegladalem specyfikacje i widze migawke szybsza i costam z trybem pracy tylko AV? Znaczy ze co? Kontrola czasu tylko przez korekte EV? oswieccie mnie
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
mily napisał/a:
Podpinajac sie pod temat - niech mi ktos lopatologicznie wytlumaczy czemu ME to tylko super. W czym jest lepszy od zwyklego ME? Przegladalem specyfikacje i widze migawke szybsza i costam z trybem pracy tylko AV? Znaczy ze co? Kontrola czasu tylko przez korekte EV? oswieccie mnie


ME nie ma trybu manualnego (tylko AV i B). Korekta jest na kółku, tak jak w ME Super.
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Cytat
ME nie ma trybu manualnego (tylko AV i B).


I jeszcze X - czyli 1/125. Niby nic, ale sie przydaje :D
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
alkos napisał/a:
Cytat
ME nie ma trybu manualnego (tylko AV i B).


I jeszcze X - czyli 1/125. Niby nic, ale sie przydaje :D


1/100. Znowu cie mam.
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
:evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
 

sołtys  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
aaa jakby komu podglądu głęmbi ostrości brakowało to pozostaje jeszcze SuperA (SuperProgram) no ii ma TTL błysku jeśli komuś potrzeba - jedyne czego mi w nim brakuje to korekty ekspozycji o 0,3 albo o 0,5 chociaż (można to ominąć w niezbyt wygodny sposób, zmieniając czułość kliszy) no ii ponoć SuperA bardziej klepie lustrem w porównaniu z "me super"..

Michu: jeśli żywisz się kaszanką z Constaru to mogę Ci podrzucać hurtowo - mam do nich niecałe 10km ;-)
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
sołtys napisał/a:
Michu: jeśli żywisz się kaszanką z Constaru to mogę Ci podrzucać hurtowo - mam do nich niecałe 10km


Ty - a te 10 km to bezpieczna odległość nawet przy nawietrznej?

W przypadku konieczności posiadania GO polecam stanowczo nie docenioną serię "P".
 

zenza  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
l_uka napisał/a:
Michu napisał/a:
Ale cyfrowymi zrobisz zdjęcie.



no tak, ale wygodne to to nie jest - juz wygodniej pracuje sie w Av z gwintami.



Dlaczego jest niewygodne?
 

l_uka  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
zenza napisał/a:
Dlaczego jest niewygodne?


trzeba zawsze pamietac o pomiarze - glownie dlatego. poza tym, ten guziczek AE-L ma ewidentne opoznienie, czasem trzeba go dwa razy ciepnac, zeby zadzialalo - mowie o deelu.
jesli mialoby w ogole nie dzialac, to w sumie nie jest tak zle ;)

poza tym, nie wiem czy mimo tego wszystkiego, nie zaczne pracowac w takim manualu (wspomaganym automatem przez AE-L), bo ostatnio sie wkurzylem na pomiar matrycowy, ktory po prostu robi glupoty :-/ Moze to kwestia przyzwyczajenia, a jak naciskanie AEL wejdzie w nawyk, przestane zwracac na to uwage. Tak wiec albo naucze sie uzywac tej matrycy do pomiaru (wczesniej zawsze uzywalem CW albo spota), albo bede musial sie na powaznie zaprzyjaznic z AEL ;)

Wracajac jeszcze do obiektywow na gwint - zauwazylem, ze pomiar w M przez AEL daje +1,3ev w stosunku do tego, co sie mierzy w Av - zawsze, przy roznych obiektywach ta sama wartosc (swiatlo szkiel 2, 2.8, 4). Czy ktos to zauwazyl? dees tez tak ma? z czego to moze wynikac?
 

FraZa  Dołączył: 25.04.2006
Cytuj
Witam,

Skoro tu o anal ogach mowa, to co sądzicie o aparaciku Pentax P-50? Bo mam możliwosć kupienia go za ok 100 zł, tylko że wyłamany jest ten bolec od wykręcania filmów i poluzowana wajcha od naciągania filmu, ale ogólnie jest sprawny, choć sporo używany. Właśnie założyłem film i zacząłem go testować
 

jerz  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
P50 jest ok, ale moze warto poszukac na Allegro czegos w lepszym stanie? Trafiaja sie czasami calkiem przyzwoite korpusy z serii M po okolo 150 pln. Moze rozwaz jakiegos Ricoha lub Chinona - w sumie jesli cena jest istotnym czynnikiem przy wyborze, to warto chyba kupic cos jak najmniej przechodzonego.

Pozdrawiam,
Jerz
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Miałem P-3, potem P-30. Prawdępowiedziawszy niczego więcej od korpusu nie wymagam. P-30 jest bardzo plastikowy (P-3 ma jeszcze trochę blachy i lepsze tworzywa) ale za to jest bardziej użyteczny (ma Av) i jednak lepiej mi się nim operowało.
Zawsze warto szukać czegoś lepszego, ale jeśli zależy Ci na robieniu zdjęć - do serii "P" - mimo iż najuboższa jest - nie mam najmniejszych zastrzeżeń.
 

FraZa  Dołączył: 25.04.2006
Cytuj
Zapomniałem dodać, że ten aparat kumpel chce sprzedać w zestawie z SMC-A 50/1.7, więc dlatego muszę to body wziąć. Obiektyw jest super, w świetnym stanie, za całość chce 300 zł, więc chyba warto brać?
Myślałem, zę już z analogiem skończę, a tu proszę. Ale chyba warto mieć pod ręką analoga na specjalne okazje, w końcu jakościowo w porównaniu z DL-em to zdjęcia są chyba lepsze?
 

jerz  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Zobacz jakie zestawy sa za 300 pln do kupienia na allegro. Podejrzewam, ze znajdziesz jakis korpus z takim obiektywem w lepszym stanie... ale to tylko moja opinia :)

P.S. sam nic atualnie nie sprzedaje, zeby nie bylo, ze reklame robie :)
 

FraZa  Dołączył: 25.04.2006
Cytuj
Właśnie to kwestia obiektywu - ten już przetestowałem, robi super zdjęcia, poza tym z A ciężko jest znaleźć. Zobaczę, jak zrobię ten film i wszystko będzie dobrze z aparatem to wezmę
 

zenza  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
l_uka,
Nie mam żadnego problemu z guziczkiem AE-L w swoim ist DS. Do wszystkiego sie można przyzwyczaić 8-)
 

jerz  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
FraZa - slusznie, chodzi w koncu o zdjecia. Ten obektyw to nie jest jakas rzadkosc... z drugiej strony skoro kupujesz od znajomego zawsze bedziesz mogl zlozyc reklamacje ;)

Pozdrawiam i zycze udanch zdjec!
Jerz

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach