djack  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
FraZa, może przypatrz się np. P30t. Wprawdzie trochę plastikowy, ale to w końcu nie Zenit, żeby nim gwoździe wbijać. Dość interesujący jest Chinon CE-4 (M, Av, podgląd GO, korekcja i pamięć ekspozycji, regulowany samowyzwalacz, wielokrotna ekspozycja, czyli w zasadzie wszystko co potrzeba).
 

Spinner  Dołączył: 22.03.2006
Cytuj
LeszeK napisał/a:
Do jego wad zaliczyłbym:
- mały korpus (grip załatwia sprawę),
- niewielkie "rozlewanie" podświetlenia punktów autofokusa,
- słaby mechanicznie obiektyw kitowy.


Capomniales o braku gornego wyswietlacza i fatalnym wizjerze chyba :?: :-D

Pzdr
Spinner

[ Dodano: 2006-05-07, 17:28 ]
Slava napisał/a:
sylwiusz napisał/a:
Chyba OTF blysku

To też, ale swego czasu robiłem tak....


Niepojete - slysze to juz od drugiego uzytkownika tego korpusu... :shock: Zozzyk - mozesz wziasc swojego do LEBY - obadamy ta tajemnicza sprawe... 8-) :mrgreen:

Pzdr
Spinner
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Spinner napisał/a:
[ Dodano: 2006-05-07, 17:28 ]
Slava napisał/a:
sylwiusz napisał/a:
Chyba OTF blysku

To też, ale swego czasu robiłem tak....


Niepojete - slysze to juz od drugiego uzytkownika tego korpusu... :shock: Zozzyk - mozesz wziasc swojego do LEBY - obadamy ta tajemnicza sprawe... 8-) :mrgreen:

Pzdr
Spinner


Qrde a o czym teraz piszecie?
O SFXn ? Ma pomiar światła odbitego od filmu, jeżeli o to chodziło 8-) A do Łeby niestety nie jadę...
 

Jasiek Matacz  Dołączył: 17.01.2008
Cytuj
Witajcie!
Od września mam cyfrowego Pentaxa K100D i jestem z niego bardzo zadowolony, tylko że jakoś zawszę lubię oprócz cyfry wziąć jakiegoś analoga, do tej pory padało na np. FED`a 3 czy coś innego, ale jako że skończyłem ciemnię i będę chciał sam wywoływać zdjęcia przydał by się jakiś stały aparat a nie pierwsze co złapie na półce. Oczywiście coś Pentaxa, tylko co?

Moje wymagania to:
-Metalowy korpus(najlepiej duży i ciężki bo jakoś lubię te stare duże ciężkie metalowe aparaty).
-Wspomaganie ostrzenia(jakiś klin co trzeba zgrać kreski czy coś jak np. w Praktice MTL5)
-Wszystko manualne(żaden automat, manualne ustawianie przesłony,czasu migawki itp.)...
-Trwałość i niezawodność.
-w miarę rozsądna cena

Dodatkowo:
-Nie potrzebuje AF bo i tak będzie wyłączony.
-Wolałbym by nie było żadnych programów
-...i żadnych innych zbędnych rzeczy
-chyba o braku wyświetlacza i innych podobnych mówić nie muszę:)
Bo i tak z w/w w dziale "Dodatkowo" rzeczy nie będę korzystał, a nie chce by mi psuły zabawy i rozpraszały moją uwagę).

Szczerze myśląc myślałem nad Pentaxem k1000, co o nim myślicie?
Pozdrawiam
Jasiek Matacz
 

S_p_i_d_e_r  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Ja bym stawiał na ME Super, taki jak ten na bannerze :) Miałem kiedyś srebrną wersję i szczerze mówiąc żałuję, że sprzedałem ten aparat :(
 

matb  Dołączył: 02.11.2006
Cytuj
MX. Tylko on duży nie jest. Więc MX z Winderem.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Duży i ciężki to może K2 tylko nie wiem jaka w nim matówka.
 

MarWoj  Dołączył: 15.03.2007
Cytuj
Cytat
Duży i ciężki to może K2 tylko nie wiem jaka w nim matówka.

Ale K 2 ma niepotrzebne bajery ;-) ,jakąś automatykę,podnoszone lustro i takie tam.Tylko K 1000 :-P .Żadnych kompromisów :evilsmile: - nawet samowyzwalacz urwali.Jak trafisz na póżniejszy (?) model,to będzisz miał też kliny.We wczesnych(?) tylko matówka i raster.A ciężki jak każdy serii K.Dla diehardów to jakiś Pentax H3 - nie ma nawet światłomierza. :-D
 

bix  Dołączył: 22.01.2008
Cytuj
Ooo to nie wiedziałem że k1000 różni się młodością poprzez matówkę :-) To mam dziadka. Ja myślałem że to tylko różni się napisem na pryzmacie. Nowe chyba miały tylko pentax.
 

MarWoj  Dołączył: 15.03.2007
Cytuj
bix, mam K 1000 z klinem na matówce i nie jest to K 1000 SE.Pierwszy K 1000,którego macałem kiedyś w komisie miał mikrorastry,i tego spodziewałem sie,czekając na egzemplarz kupiony na Alledrogo.Tymczasem -ku mojej radości-ten ,który doszedł ma kliny.Stąd znaki zapytania w moim poście,i wniosek,że montowano też matówki z klinami.
 

Jasiek Matacz  Dołączył: 17.01.2008
Cytuj
Hmmm ze wszystkich aparatów o jakich napisaliście na allegro widzę tylko Pentax ME Super Ale chyba nie ma manualnych czasów bo widzę na górze tylko czas B i ten brzydki przycisk "Auto". Alę dziękuję za nazwy, jak będzie jakiś na allegro o nazwie jak podaliścię to przyjrzę mu się uważnie.
 

matb  Dołączył: 02.11.2006
Cytuj
Jasiek Matacz, ME S ma czasy manualne. Tylko się ustawia "guziczkami" a nie pokrętłem. Auto to jest coś, co się nazywa teraz trybem Av, a na drugim kółku jest korekta ekspozycji.
 

MarWoj  Dołączył: 15.03.2007
Cytuj
Jasiek Matacz, przyjrzyj się lepiej: wokół spustu masz pokretło z białym punktem(zatrzaskiem),a pod nim na korpusie pozycje: L,AUTO,M(anual),125x,B.Obok są dwa klawisze,którymi po ustawieniu pokrętła na M ,zmieniasz czasy.Super przy ME,oznacza korpus najwyższy w serii(nie licząc MXa).

[ Dodano: 2008-03-30, 23:05 ]
matb, mnie uprzedził.
 

matb  Dołączył: 02.11.2006
Cytuj
MarWoj napisał/a:
Super przy ME,oznacza korpus najwyższy w serii(nie licząc MXa).

A nieprawda! MEF jest "wyżej" od MESa. Bo MEF to taki ulepszony MES.
 
lipalipski  Dołączył: 28.03.2007
Cytuj
ME nie ma manuala. MES ma manual. MEF "ma AF" i potwierdzenie ostrości. Ot, i najważniejsze różnice. Parę milimetrów w wielkości -MEF jest trochę większy niż MES, ale nieznacznie.
 

MarWoj  Dołączył: 15.03.2007
Cytuj
matb, ,ME F-to moim zdaniem -raczej konstrukcja eksperymentalna.Prócz dodania układu pomiaru kontrastu,i powiązanych z tym :wskażnika ustawienia ostrości i sygnału dzwiekowego,niczego w nim nie ulepszono.Nawet nie była to produkcja na taką skale ,jak ME super.Wykorzystano do tego sprawdzony model i tyle.
 

matb  Dołączył: 02.11.2006
Cytuj
MarWoj, no właśnie sam piszesz, że ulepszono. Dodano dźwiękowe i "optyczne" potwierdzenie ostrości. No i ułatwienie ostrzenia - żeby było wiadomo, w którą stronę kręcić (czy jest ostrość złapana za, czy przed punkt ostrzenia). Bo - biorąc pod uwagę dostępnośći szybkość pracy SMC AF 35-70 - to tego AFa to faktycznie trudno postrzegać w kategoriach ulepszenia ;-)
 
lipalipski  Dołączył: 28.03.2007
Cytuj
MarWoj napisał/a:
Nawet nie była to produkcja na taką skale ,jak ME super.Wykorzystano do tego sprawdzony model i tyle.

Jak k100d i k100d Super.
 

piters1986  Dołączył: 23.01.2008
Cytuj
a czy k1000 to dobry wybór? tzn. czy on bez baterii wyzwala migawke i czasy tez ma mechaniczne? potrzebuje takiego cholernie niezawodnego korpusu i sie zastanawiam. me super odrzuciłem właśnie z tego względu że bez prądu kicha. mam wade wzroku i wolałbym me bo wizjerek jaśniejszy i wielki podobno wiec czy k1000 nie rozczarowuje pod ty względem? i nie chodzi mi o to żebyście zasypali mnie cyferkami, linkami z parametrami itp. interesuje mnie opinia użytkowników, niezawodnośc i wygoda użytkowania ale nie waga i rozmiary. Jaki alternatywny korpus polecacie? niekoniecznie pentaxa ale w podobnej cenie do k1000. :-B

[ Dodano: 2008-04-01, 14:16 ]
acha głównie do foto cz.b.
 

MarWoj  Dołączył: 15.03.2007
Cytuj
piters1986, K 1000 potrzebuje jednej baterii do zasilania światłomierza.Migawka jest całkiem mechaniczna.Lustro kłapie bez prądu,w całym zakresie czasów.

[ Dodano: 2008-04-01, 15:22 ]
Z innych to nikoś FM,ale nie za cenę K 1000 (chyba,że ostatnio nikosie mechaniczne potaniały-nie śledzę cen odkąd mam pentaksy ;-) ).Wizjęr K 1000 jest spory,ale matówka rodem ze spotmatika.Trochę ciemniejsza niż w serii M.
Acha,mechanicznych korpusów z bagnetem K jest troche : ricoh KR 5,jakieś cosiny,vivitary V 3000,revue .Każdy z nich jest dobry.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach