fanmario  Dołączył: 22.10.2007
Cytuj
Jednak wybrałem ten FF.
Jutro zabawa w wymianę uszczelki pod lustrem i uszczelek w komorze filmu.
Jeszcze dawcę matówki potrzebuję.
Ta jest używalna ale nie estetyczna.
 

pawgra  Dołączył: 29.05.2008
Cytuj
fanmario, zmień szkło na wersję A ;-) robi różnicę...
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
tengo, jak mogłeś dopuścić do takiego mezaliansu :evilsmile:
 

krzychu1979  Dołączył: 17.09.2011
Cytuj
fanmario - SuperA jest niezły, ale moje serce mocniej bije na widok poprzednich zdjęć, niestety.
tengo - jak pierwsze wrażenie? Wszystko sprawne? Napisz coś więcej i daj mu odpocząć, bo rozumiem że już pierwszą rolke skończyłeś :evilsmile:
rychu napisał/a:
tengo, jak mogłeś dopuścić do takiego mezaliansu :evilsmile:

Co waćpan rzec chciałeś?
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
Enzo napisał/a:
to jest kwestia tego co robię a nie czym robię.

Świynto racja, natomiast istotnym jest też kto jak traktuje to co robi i po co. Świadomość wyrabia się z czasem jak popatrzysz na foldery i klisze z kilku lat wstecz. Ale o tym już było.

[ Dodano: 2016-03-11, 19:10 ]
krzychu1979, a co tengo wkręcił w ten zacny korpus ?
 

tengo  Dołączył: 16.11.2014
Cytuj
Jeszcze nie skończyłem, czytanie instrukcji, zajmowanie się bratem, oglądanie filmików na yt jak co działa pochłonęło mnie do reszty, poza tym zmęczenie po pracy daje o sobie znać. Jutro zakładam rolkę i lecę w miasto, zobaczymy co z tego będzie ;)

krzychu1979, co do aparatu to tak - wszystko jest sprawne, dostałem nawet 3 baterie w gratisie ;> Jedyne co mnie boli to fakt, że trochę syfu się zebrało (jeszcze nie zlokalizowałem dokładnego miejsca) nad/pod matówką i troszkę drażni jak zdjęcia robię.

Do tego próbowałem wyczytać, zrozumieć o co chodzi z ASA Ring? Jedyne co wywnioskowałem (pewnie błędnie) to to, że są to jakieś ustawienia do automatycznego trybu, ustawienie czułości filmu tak, żeby automat nie świrował? Nie jestem pewny czy dobrze to zrozumiałem.

Tak swoją drogą to ciężkie to jak cholera, ale to dobrze, przynajmniej czuć, że się coś w rękach trzyma ;)
 

krzychu1979  Dołączył: 17.09.2011
Cytuj
tengo napisał/a:
....

Do tego próbowałem wyczytać, zrozumieć o co chodzi z ASA Ring? Jedyne co wywnioskowałem (pewnie błędnie) to to, że są to jakieś ustawienia do automatycznego trybu, ustawienie czułości filmu tak, żeby automat nie świrował? Nie jestem pewny czy dobrze to zrozumiałem.

Tak swoją drogą to ciężkie to jak cholera, ale to dobrze, przynajmniej czuć, że się coś w rękach trzyma ;)

Te pierścienie o których piszesz są jak na Pentaxa dość nietypowo ulokowane, ale ich funkcje są bardzo zwyczajne. Pierścień srebrny jest od ustawiania czułości i żeby go ruszyć należy wcisnąć przycisk blokady który jest niemal pod spodem bagnetu. Pierścień czarny jest od korekcji ekspozycji i ten nie jest zabezpieczony żadną blokadą. Pamiętaj, że nie przekręcisz pierścienia od czułości jeśli pierścień ekspozycji jest w innej pozycji niż 1x!!!
Po pierwszej rolce przyzwyczaisz się do lokalizacji korekcji ekspozycji, całkiem ciekawie to rozwiązali.
K2 waży prawie 700gram, dlatego właśnie go wybrałem. Ja jestem człek starej daty, dla mnie ciężkie=solidne. Nie masz przynajmniej wrażenia że się rozpadnie jak mocniej ściśniesz. Jako ciekawostkę powiem że właśnie wrzuciłem na wagę mój zestaw czyli K2+A35-105 i wyszło 1370gram. Przynajmniej ręce nie drżą :evilsmile:

Rychu - faktycznie teraz zobaczyłem ;-)
 

tengo  Dołączył: 16.11.2014
Cytuj
krzychu1979, dzięki za info :) Instrukcja wiele wyjaśniła, ale to akurat było dla mnie dość... skomplikowane. Co do wagi... no jest co trzymać. Najgorsze dla mnie teraz będzie syf, który przez wizjer widzę (a jest tego trochę). Nie mam bladego pojęcia co z tym zrobić, bo dmuchawicą nie dało rady ruszyć.
 
Mirek  Dołączył: 12.06.2006
Cytuj
tengo napisał/a:
Nie mam bladego pojęcia co z tym zrobić, bo dmuchawicą nie dało rady ruszyć.


Ty tak nie szalej z tą dmuchawicą bo se matrycę zapaskudzisz :-)
 

tengo  Dołączył: 16.11.2014
Cytuj
Matrycę? W analogu? :shock: Chyba nie myślimy o tym samym :evilsmile:
 

krzychu1979  Dołączył: 17.09.2011
Cytuj
tengo napisał/a:
Matrycę? W analogu? :shock: Chyba nie myślimy o tym samym :evilsmile:

To je top verszyn!!! On nie takie rzeczy ma :mrgreen:
Matówki w nich są wymienialne (a więc i wyjmowalne), wiem (a raczej przypuszczam) bo mam dwa i matówki w nich są różne. Ale jak się do nich dobrać to pojęcia nie mam a przyznaje że próbowałem. Pytaj mądrzejszych, np Grzechotnika.
 

tengo  Dołączył: 16.11.2014
Cytuj
Tak, teraz jestem pewny, że matówka jest brudna od górnej strony. Nie jest to jakieś mocno uciążliwe, bo koniec końców i tak zdjęcia robić można, ale ja jako pomniejszy pedant zwracam na to uwagę. Cóż, trzeba będzie coś z tym zrobić w przyszłości
 

fanmario  Dołączył: 22.10.2007
Cytuj
Jakie gumy, poza podkładkami pod myszkę używacie do tłumienia lustra a jakie do uszczelnienia korpusu?
U mnie do wymiany praktycznie wszystkie poza tym korpus OK.

Jutro rozbiorę aparat, przesmaruję i uszczelki wymienię bo masakra.
Elektronika działa ale pod lupą sprawdzę czy coś nie czadzi i kolorków nie zmienia czyli optycznie :)
Jaka matówka pasuję do pary Super A/ Superprogram i proszę nie mylić z Program A/ Program Plus?
Przez te wpisy w sieci mylących te korpusy mam bałagan.
Poza tym Grzechotnik ma chyba urlop bo zamilkł.
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
fanmario napisał/a:
pary Super A/ Superprogram i proszę nie mylić z Program A/ Program Plus?
Takie same są.
fanmario napisał/a:
Jakie gumy, poza podkładkami pod myszkę używacie do tłumienia lustra a jakie do uszczelnienia korpusu?
Gąbka gęsta, do korpusu, albo tradycyjnie bardziej- włóczka. Tzw. kordonek . Do lustra też gąbka, najczęściej z jakichś ekskluzywno-precyzyjnych opakowań.
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
fanmario napisał/a:
Poza tym Grzechotnik ma chyba urlop bo zamilkł.

Żyje, kobitki fotografinguje tylko więc i czasu mało.

Gąbka pod lustro - pianka o zamkniętych porach,
Komora filmu - najlepiej starą lepiącą się gąbkę wydłubać wykałaczką i zastąpić jak radzi Dada zwykła czarną włóczką wełnianą. Metoda stara, dobra i wieczna no kosztuje grosze.
Matówka w Super A, Program A, Program Plus, Super Plus - jest ta sama, nie pamiętam już na 100% więc sprawdzę wieczorem czy dostęp jest od zewnątrz czy tylko od środka ale z tego co pamiętam od zewnątrz. Odkręcamy dwie małe śrubki trzymające ramkę na górze komory lustra i matówka nam wypadnie. W tej serii korpusów jest ona wklejona w metalową ramkę, wyjmujemy całość razem,najpierw ch*** i dopiero myjemy, brud powinien zejść. Jak zasyfiona na amen to pozostaje wymiana. Najlepiej brać z korpusu MG bo też jest od razu w ramce.

Koledze Tengo radzę żyć i się nie przejmować. Wprawdzie też już na 100% nie pamiętam ale tak na 99% w K2 matówka jest dostępna po wyjęciu pryzmatu a to upierdliwa robota.
 

fanmario  Dołączył: 22.10.2007
Cytuj
Dzięki.
Jest dostęp od strony komory lustra, dwie śrubki i matówka jest wklejona w ramkę metalową.
Wyjąłem ją i umyłem ale ma ryski.
Odkładam rozbiórkę na przyszły tydzień bo z autopsji wiem, że pozostawiony na dużej rozebrany sprzęt sam pożera własne części i śrubki.

Trochę informacji znalazłem tu
 

szybkiparowoz  Dołączył: 20.02.2011
Cytuj
Grzechotnik napisał/a:
Komora filmu - najlepiej starą lepiącą się gąbkę wydłubać wykałaczką i zastąpić jak radzi Dada zwykła czarną włóczką wełnianą. Metoda stara, dobra i wieczna no kosztuje grosze.

Dobra, ale czym się to przykleja?
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
Jak dobrze upchasz, to siedzi w szczelinie bez kleju. A jak koniecznie musisz, to rzadki butaprenik na końcu igły, albo jakikolwiek poliuretanowy. Żadne kropelki, nitrocelulozowe itp. ! Taki klej, żeby można było go łatwo usunąć.
 

fanmario  Dołączył: 22.10.2007
Cytuj
Dobry jest butapren do klejenia.
Trzeba odtłuścić zarówno gąbkę jak i gumę.
Klej musi być dobrze wymieszany czyli z tubki odpada.
Potem łatwo się go usuwa bo przylega mocniej do gumy niż metalu.
Nakładamy bardzo, bardzo cienką warstwę zarówno na metal i gumę.
Szpatułkę robimy z zapałki lub wykałaczki ścinając końcówkę.
Łączymy na mokro i delikatnie dociskamy lustrem.
Kleju ma być bardzo mało ma nie wypływać inaczej zabrudzi i rozpuści matówkę, czyli pozostawi wżery nie do usunięcia.
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
szybkiparowoz napisał/a:
Dobra, ale czym się to przykleja?

Niczym. Włóczkę bierzesz grubszą i wciskasz. Najwygodniej rozciągnąć, wtedy robi się cienka, wcisnąć i co jakieś 3-5 cm albo dać jej odpocząć by sama się wciągnęła albo pomóc wykałaczką trochę ją cofając. Niektórzy też włóczkę moczą.
A jak już koniecznie musisz kleić dla spokoju własnego to punktowo kropelkę jakiegoś butaprenu co 1-2 cm.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach