M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
Żarówki E10 - mocowanie jak w rowerze
Mam taki problem: stary radioodbiornik Telefunken - lata 50 XX wieku. Na chodzie. U mnie od 20 lat. Skala podswietlana jest dwoma żaróweczkami na gwint e10. Jak kupiłem radio to nie było już tam żarówek. Wkręciłem rowerowe 6v/2,4. Generalnie świeciły dosyć krótko - może kilkanaście godzin. Potem znów zmieniłem i to samo. Domyślam się, że tam powinny być 12v. Nie ma takich. Są do lampek choinkowych 15v. I jeśli chodzi o napięcie to fajnie, ze takie, bo dłużej będą świecić, ale w aukcjach te żarówki są opisane: zasilanie sieciowe.
Teraz pytanie: czy to możliwe żeby w tak starym radioodbiorniku był odczep na 12 v na napięcie stałe i dlatego 6v żarówka rowerowa świeciła, czy raczej tam jest napięcie naprzemienne, a dla żarówki to wszystko jedno? A może żarówki rowerowe działają na prąd naprzemienny? Na kołnierzu żarówki jest fala.

 

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
M.K, a nie można pomierzyć jakie napięcie dochodzi na oprawki żarówek ? Dla żarówki nie ma znaczenia czy zasilana jest prądem stałym czy zmiennym. Jaki to model tego Telefunkena ? Może znajdzie się jakiś schemat.
 

M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
powalos, pewnie można pomierzyć. Nie pomyślałem o tym :/ Schemat jest w środku. Zadbali o wszystko. Czyli powiadasz, że żarówka nie rozróżnia jaki podpięty jest prąd i śmiało mogę kupić 15v/3a? Bo 12v nie ma. Nie do kupienia. Są 15 i mocniejsze. Nawet 30v. Model Telefunken Concertino

 

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ze schematu który znalazłem w sieci wynika, że są to żarówki 7V 0.3A. Oczywiście mogą być na mniejszy prąd (nie napięcie). Będą wtedy słabiej świeciły. Zasilane prądem zmiennym z odczepu trafo sieciowego, tego samego z którego zasilane są żarniki lamp. Rodzaj prądu (zmienny, stały) nie żadnego znaczenia dla np. elementów grzejnych a za taki należy uznać m.in. żarówki.
 
zloty_2000  Dołączył: 27 Wrz 2010
M.K napisał/a:
powalos, pewnie można pomierzyć. Nie pomyślałem o tym :/ Schemat jest w środku. Zadbali o wszystko. Czyli powiadasz, że żarówka nie rozróżnia jaki podpięty jest prąd i śmiało mogę kupić 15v/3a? Bo 12v nie ma. Nie do kupienia. Są 15 i mocniejsze. Nawet 30v. Model Telefunken Concertino


Zaglądnij na tę stronę:
https://nowyelektronik.pl/index.php?id_category=601&controller=category
 

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
M.K, jeżeli nabędziesz środkową w pierwszym wierszu na stronie podanej przez zloty_2000, to powinno być ok. To typowe żarówki stosowane w dawnych i bardziej współczesnych radioodbiornikach (również polskich) do oświetlania skal.
 

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
powalos napisał/a:
Rodzaj prądu (zmienny, stały) nie żadnego znaczenia dla np. elementów grzejnych a za taki należy uznać m.in. żarówki.

Chyba, że to nie są żarówki a jakieś urządzenia świecące potocznie zwane żarówkami. Bo to mylące widzę u ludzi potrafi być.
 

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Arti, zgadzam się, ale te różne "urządzenia świecące" mają zazwyczaj albo dodatkowy zasilacz o odpowiednich parametrach albo jest on wewnątrz i podłącza się to urządzenie do sieci nie zastanawiając się co jest tam potrzebne do tego aby "się zaświeciło". :-)
 

M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
Dziękuję Wam za pomoc. Lubię słuchać z tego radia trójki.
 

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
No cóż nie ma to jak dźwięk z lampowego wzmacniacza. :mrgreen:
 

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
powalos napisał/a:
Arti, zgadzam się, ale te różne "urządzenia świecące" mają zazwyczaj albo dodatkowy zasilacz o odpowiednich parametrach albo jest on wewnątrz i podłącza się to urządzenie do sieci nie zastanawiając się co jest tam potrzebne do tego aby "się zaświeciło".

Nie zawsze, ja kupiłem taki zamiennik halogenu na G4 i zapomniałem że mam 12V ale AC... :oops: i nie sprawdziłem parametrów.
 

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
I to zdarzyło się Tobie ? Czyżby szewc bez butów chodził ? Mnie też zdarzały się wtopy. Rutyna to błogosławieństwo ale i bywa przekleństwem.
 

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
powalos, się zdarza w najlepszej rodzinie ;-) .
Dlatego wiem, że możliwe.

 
Radulako  Dołączył: 01 Gru 2018
Z pewnością jesteście zorientowani- ale :roll: : E coś tam to gwint Edison i średnica.
 

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Radulako napisał/a:
średnica.

oczywiście chodzi o średnicę trzonka z gwintem. :-P :mrgreen:
 
Radulako  Dołączył: 01 Gru 2018
?! wesołek jestem- jednak niekumaty?
Jejku,Jejku-lampeczka zwykła a tyle emocji.

 

zipzip  Dołączył: 06 Sty 2010
M.K napisał/a:
Wkręciłem rowerowe 6v/2,4. Generalnie świeciły dosyć krótko - może kilkanaście godzin. Potem znów zmieniłem i to samo. Domyślam się, że tam powinny być 12v.

A nie da się tych żarówek połączyć szeregowo, no chyba, że już tak są połączone.
 

M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
zipzip, też o tym myślałem. Ale już kupiłem. W poniedziałek będą u mnie. Mam nadzieję, że pozyja dużej niż kilkanaście godzin. Kupiłem 4 szt więc mam zapas. Przy szybszym spalaniu będę myślał o mocniejszych.
 

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
zipzip napisał/a:
A nie da się tych żarówek połączyć szeregowo

Oryginalnie tj. wg schematu są połączone równolegle razem z równoległym połączeniem żarników lamp elektronowych.
 

zipzip  Dołączył: 06 Sty 2010
powalos napisał/a:
Oryginalnie tj. wg schematu są połączone równolegle

To, że na schemacie" są połączone równolegnie, to nie znaczy że, kabelkami można to tak "pojmastrować", że będą szeregowo, no chyba, że to test zmajstrowane na jakimś laminacie z ścieżkami.
Pozdrowienia Krzysztof

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach