mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Wymiana dysku w laptopie - jak przenieść Windowsa?
Hej!

Pacjent to Lenovo ideapad 320 z SSD 125GB.

Jest na nim zainstalowany oryginalny Windows 10 [był Win7 pierwotnie]- nieaktualizowany jakiś czas, bo jest zasobożerny, a przez 99% czasu używam Linuksa. Windows jest głównie do garmina i czasem do czegoś czego linuks nie obsługuje.

Chciałabym kupić większy dysk. SSD.
Z linuksem sobie poradzę.
Ale chciałabym zachować windowsa.

Jak do tego podejść?
Pewnie musze mieć jakąś instalkę? Skąd? Czy na USB będzie dobrze?
Potem, doczytałam, że powinien sam się autoryzować?

W osyateczności oleję windowsa, ale wolałabym go mieć.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
mygosia, ja przy wymianie dysku korzystałem z klonowania programem "DoYourClone". Żadnych kłopotów z aktywacją zapisanych programów jak i operacyjnego. Całość trochę trwa ale po podłączeniu nowego dysku wszystko bez problemów ruszyło. Ale mam tylko PC.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
mygosia, swego czasu korzystałem też z "DriverClone". W obu programach dobrze jest zaznaczyć opcję "sector by sector clone"

Okki! Czuję się dokształcona :)

Grzebię dalej.

Dziękuję! :*

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Może się mylę, ale po co? Jeżeli masz założone konto w Microsofcie, to wystarczy wymienić dysk na nowy, skorzystać z pliku instalacyjnego (Pendrive 8GB) i w trakcie instalacji, podczas zapytania o klucz wybrać hasło "później" (czy coś w stylu "nie teraz") a następnie, po zainstalowaniu, zalogować się na swoje konto. Tyle.
Klonowanie jest potrzebne, jeśli chcesz zachować jakieś ustawienia, specyficzne oprogramowanie, etc. Jeśli wymiana systemu, to raczej nie ma sensu bawić się w klony.

Raczej nie mam konta MS :)
Już prędzej Lenovo....
A jeśli bym miała - miasz jakiś link do pliku instalacyjnego, który mam skopiować na pendriva?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Plik instalacyjny pobierasz z serwera Microsoftu https://www.microsoft.com...nload/windows10 . Możesz pobrać plik ISO i za pomocą obcego narzędzia, np. Rufusa utworzyć pendrive instalacyjny lub pobrać z linku narzędzie MS i za jego pomocą utworzyć dysk instalacyjny.
mygosia napisał/a:
Raczej nie mam konta MS :)

O ile pamiętam, przy instalacji trzeba być odłączonym od internetu i zaznaczyć, że się nie ma dostępu. To umożliwi utworzenie konta lokalnego. W innym przypadku będzie konieczne utworzenie konta Microsoft.
Z posiadanej instalacji skopiuj/przepisz numer seryjny, będzie potrzebny do legalizacji instalacji.

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
Powiem tak, jakbym miał zmienić dysk na większy to tylko coś w stylu DriveCopy z jednego na drugi. Wstawiam nowy dysk do kompa i powinno wszystko działać jak poprzednio, tylko więcej miejsca mamy.
Jeśli nie mam do tego narzędzia lub nie umiem sam to idę do serwisu i robią to za 50 zeta ;)
Szczerze nie chciałoby mi się tracić czasu na odtworzenie wszystkich instalacji jakie mam na kompie instalując od nowa system i wszystkie apliakcje... stracił bym na to dzień albo nawet dwa.
Takie SSD 125 GB to się będzie na nowy dysk np. 500GB albo jeszcze większy kopiowało przez około pół godziny ;)
Można przyspieszyć usuwając przed tą operacją zbędne rzeczy.

Hardware-owo można to zrobić np. używając stacji dokującej z możliwością klonowania:
https://allegro.pl/listing?string=klonowanie%20dysk%C3%B3w
Są opcje z HDD na SSD, z SSD na NVME i inne różne.

Software-owo to pewnie bym użył bezpłatnego do domowego użytku EaseUS-a . Kiedyś tego używałem do dzielenia partycji, kopiowania partycji itd... tam o ile pamiętam była opcja klonowania z sektorami startowymi itd. Do tego pewnie by się przydał kabelek USB-SATA tego typu (do wyboru/do koloru):
https://allegro.pl/kategoria/przejsciowki-sledzie-przejsciowki-315587?string=usb%20sata

RPM  Dołączył: 28 Lip 2010
A opcja pośrednia ? Sklonować Windows na nowy dysk i korzystać z https://learn.microsoft.com/en-us/windows/wsl/about ?

Myślę, że opcja z dyskiem podłączonym przez kabelek jest najszybsza i najmniej skomplikowana :)
Wcześniej zrobię aktualizację BIOSU i backupy...
Jak się coś rypnie, to będę pisać tutaj ;-)

RPM, dzięki, ale mam ugruntowane zdanie na temat windowsa - póki jest taka możliwość, to na pewno nie będzie u mnie głównym systemem. Zresztą, nie tego dotyczyło pytanie ;-)

Skocz do: