*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
CytatDalej mamy pierścień do manualnego ustawiania ostrości, na którym naniesiono skalę odległości wyrażoną w stopach i w metrach. Pierścień ma karbowanie o szerokości tylko 4 mm i pracuje stosunkowo luźno – o dużej precyzji w nastawach trudno więc tutaj mówić. Pełen przebieg skali odległości wymaga obrotu o kąt 130 stopni.
Ryszard napisał/a:nowy HD FA 50/1.4 (na śrubokręcie)?
CytatPierścień do manualnego ustawiania ostrości mógłby być większy i być karbowany - wtedy pracowałoby się z nim przyjemniej i precyzyjniej (choć jest gumowany więc palce się na nim nie ślizgają).
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
Morituri Nolumus Mori
www.rivelv.deviantart.com / https://500px.com/rivelv
K-1, K-3, MZ-3, ME Super, IRIX 11/4, D-FA 21/2.4 Ltd, FA31/1.8 Ltd, FA50/1.4, FA77/1.8 Ltd, FA80-320...
Pozdrawiam
Morituri Nolumus Mori
www.rivelv.deviantart.com / https://500px.com/rivelv
Pozdrawiam
OK, czyli na ME-Super Limited fajniejszy niż zwykłe FA...Samp napisał/a:robię teraz czwarty film i zdecydowanie fajniej foci mi się z FA Limitedem
... i nie chodzi o ogniskową, bo manualna 50-ka jednak się broni na tym korpusie...Samp napisał/a:Z SMC-FA 50 już nie ma takiej przyjemności, naturalności – wolę wręcz podpinać do niego SMC-A 50/1.7
Ale jak widać, nie da się tego uniknąć! Crop factor rulez!plwk w międzyczasie napisał/a:Pentax na APS-C ma przelicznik 1,53 więc
Rozważam tylko te dwa. Finanse, wielkość, zastosowanie, miejsce w szeregu między innymi stałkami... tu nie ma przypadku.CytatSMC FA 43/1.9 Limited oraz nowy HD FA 50/1.4 (na śrubokręcie)
Pozdrawiam
Mnie się efekty podobają, widzę pixie dustMirek napisał/a:Kiedyś czytałem, że FA43 jest najbardziej niedocenianym Limited'em.
MF , FF , APS-C
foto napisał/a:FA 43 to był mój ulubiony Limited, jeżeli znajdę przejściówkę na Nikon Z z AF to być może go jeszcze raz kupię
K-751, dodatki i dyletanckie pstryki
K-1, K-3, MZ-3, ME Super, IRIX 11/4, D-FA 21/2.4 Ltd, FA31/1.8 Ltd, FA50/1.4, FA77/1.8 Ltd, FA80-320...
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Przetestuję i będę wiedział, czy warto robić zamianę.Michu napisał/a:Tak, Ltd 43 to moim zdaniem najlepszy Limited, ale odnosiłem wrażenie, że trochę traci na APS.