Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Uniwersalny standard (coś około)
Post wygaśnie: 05.19, 11:06
Rozmyślam nad pewnym uproszczeniem swojej szklarni. Chciałbym coś, co będzie działać normalnie zarówno z cyfrankami jak i ME-Super. Stąd pytanie: jak w temacie manualnego ostrzenia wypadają te dwa szkła: SMC FA 43/1.9 Limited oraz nowy HD FA 50/1.4 (na śrubokręcie)? Pierścienie mają jakieś tłumienie i chęć w miarę płynnej pracy - czy to typowe mechanizmy pod autofokus, czyli luźne i z małym skokiem?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
SMC FA 43/1.9 - cytat z Optycznych.
Cytat
Dalej mamy pierścień do manualnego ustawiania ostrości, na którym naniesiono skalę odległości wyrażoną w stopach i w metrach. Pierścień ma karbowanie o szerokości tylko 4 mm i pracuje stosunkowo luźno – o dużej precyzji w nastawach trudno więc tutaj mówić. Pełen przebieg skali odległości wymaga obrotu o kąt 130 stopni.

Ryszard napisał/a:
nowy HD FA 50/1.4 (na śrubokręcie)?

To jest "odświeżony" stary SMC FA 50/1.4 z nowymi powłokami. Da się nim ostrzyć manualnie. Znowu za Optycznymi.
Cytat
Pierścień do manualnego ustawiania ostrości mógłby być większy i być karbowany - wtedy pracowałoby się z nim przyjemniej i precyzyjniej (choć jest gumowany więc palce się na nim nie ślizgają).

Dzięki, plwk :-) Tak, wiem, że to stara konstrukcja - wszak ME-Super wymaga pierścienia przysłony. Nic nowszego nie pójdzie.*

Na pentaxforums docenili Limiteda za pracę pierścienia ostrości. W sensie nie to co kiedyś, ale zmierza w dobrą stronę.

Może ktoś się podzieli własnymi doświadczeniami? Zdaje mi się, że w JA był kiedyś ten Limited na manualnym korpusie - jednak nie potrafiłem znaleźć.

*) No dobra, teoretycznie się da i bez pierścienia przysłony, sam kiedyś spróbowałem z DA 18-55 i zdjęcie wyszło OK - ale przecież nie o to chodzi ;-)

Rivelv  Dołączył: 17 Sie 2008
Ryszard, 43mm jest do przetestowania. Odezwij się na priv bo szkiełko jest aktualnie u Ola :-)

Rivelv, cudnie!
Będę dzwonił :-)

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Mam SMC-FA 50/1.4 i FA 31 Ltd.
Jako „standard" przy APS-C do 80% fotek miałem podpięty 31 Ltd. I był świetny. Ostatnio postanowiłem zrobić kilka filmów na analogu (ME Super 8-) ), robię teraz czwarty film i zdecydowanie fajniej foci mi się z FA Limitedem...

Z SMC-FA 50 już nie ma takiej przyjemności, naturalności – wolę wręcz podpinać do niego SMC-A 50/1.7, który też mam. Nie znam 43 Ltd niestety, ale myślę, że 31 też warty rozważenia, zwłaszcza pod APS-C

Na APS-C z pary 28 i 35 wolę 28.

Rivelv  Dołączył: 17 Sie 2008
31mm na APSc to chyba jakoś będzie odpowiednik 43mm na FA
Choć pewnie 28 bliżej ma

Pentax na APS-C ma przelicznik 1,53 więc 28 to odpowiednik 43 a 31 odpowiednik 47.

Samp napisał/a:
robię teraz czwarty film i zdecydowanie fajniej foci mi się z FA Limitedem
OK, czyli na ME-Super Limited fajniejszy niż zwykłe FA...
Samp napisał/a:
Z SMC-FA 50 już nie ma takiej przyjemności, naturalności – wolę wręcz podpinać do niego SMC-A 50/1.7
... i nie chodzi o ogniskową, bo manualna 50-ka jednak się broni na tym korpusie...

Tak to czytam, kiedy oddzielę rozważania APS-C / FF / kąt widzenia etc. ;-)
plwk w międzyczasie napisał/a:
Pentax na APS-C ma przelicznik 1,53 więc
Ale jak widać, nie da się tego uniknąć! Crop factor rulez! :mrgreen:

Cytat
SMC FA 43/1.9 Limited oraz nowy HD FA 50/1.4 (na śrubokręcie)
Rozważam tylko te dwa. Finanse, wielkość, zastosowanie, miejsce w szeregu między innymi stałkami... tu nie ma przypadku.

Na pełną klatkę brałbym 43, ale to moje widzenie przez wizjer aparatu.

43 jest niemal idealnie w połowie między 35 a 50. Musi być dobry ;-)

I to niezależnie od formatu. Z biegiem czasu przestałem przeliczać. Nie zastanawiam się nad tym, że Siedemnastka ma obiektyw 25mm - po prostu wiem, jak widzi ten aparat. Zapinam ten sam SMC-M 28/2.8 do ME-Super albo do *ist DS i od razu wyobrażam sobie, co będzie w wizjerze. I tu i tu jest to świetny obiektyw i znakomita ogniskowa, chociaż obrazki inne. Raczej myślę hasłami "standard", "szeroko", "fisz", "portret" - no jakoś tak wyewoluowało. 43mm to byłby "standard z oddechem" na filmie i "portret z kontekstem" albo "wycinek" na APS-C.

Mirek  Dołączył: 12 Cze 2006
Przez rok fotografowałem w JA czterdziestką trójką i byłem bardzo kontent. Z tym, że to był korpus z AF - Pentax MZS. Ale wydaje mi się, że dłuższy czas na MX używał go Jorge i z tego co pamiętam był zadowolony.
Kiedyś czytałem, że FA43 jest najbardziej niedocenianym Limited'em.

Mirek napisał/a:
Kiedyś czytałem, że FA43 jest najbardziej niedocenianym Limited'em.
Mnie się efekty podobają, widzę pixie dust ;-) Jeszcze trochę i przetestuję u Rivelva.

foto  Dołączył: 03 Maj 2013
FA 43 to był mój ulubiony Limited, jeżeli znajdę przejściówkę na Nikon Z z AF to być może go jeszcze raz kupię

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
foto napisał/a:
FA 43 to był mój ulubiony Limited, jeżeli znajdę przejściówkę na Nikon Z z AF to być może go jeszcze raz kupię

Do Sony jest taki Monster Adapter LA-KE1

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Noooo, ja kocham nad wszystko te oldschoolowe FA Limitedy :D Ale akurat 43 to jedyny, którego _jeszcze_ nie mam... – on ma dość specyficzny bokeh (niektórzy nazywają go „nerwowym"), jest jednak malarski, niczym ślady pędzla impresjonistów.

Szedłbym zdecydowanie w to z tej pary, skoro 31 odpada. Fun factor będzie na pewno większy :D

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ltd 31 to jednak spora krowa z wolnym AF - powody dla których żałowałem, że zastąpiłem nim FA 35 - swoją drogą, gdyby nie ostrzenie manualne, to właśnie polecałbym Ci ten absolutnie niedoceniany, a rewelacyjny obiektyw.
Tak, Ltd 43 to moim zdaniem najlepszy Limited, ale odnosiłem wrażenie, że trochę traci na APS.

Przyjemnie się czyta. Bardzo Wam dziękuję :-)

Co do FA 31 Ltd. - droższy, dużo większy, no i mam już SMC-M 28/2.8. To jeden z moich ulubionych obiektywów, Top 3 śmiało. Przez lata wierny kompan ME-Super a ostatnio znakomicie się sprawdza z DS'em.
Michu napisał/a:
Tak, Ltd 43 to moim zdaniem najlepszy Limited, ale odnosiłem wrażenie, że trochę traci na APS.
Przetestuję i będę wiedział, czy warto robić zamianę.

Skocz do: