alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dan napisał/a:
Dagio
dan napisał/a:
I na koniec dwie foty

Dagio, to ty taki misio jestes :-D :-P

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
alkos, i do tego w okolicach 175cm ;-)

studia mnie.. rozlały nieco ;-)

SQ6GIT, nie żałuję, że nie oddałem bessy w ręce szaleńca, któremu oczy płonęły.. brak rozpoznania.. no trudno.. ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
dagio napisał/a:
studia mnie.. rozlały nieco ;-)

To co praca z Ciebie zrobi :mrgreen:

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
dagio napisał/a:
SQ6GIT, nie żałuję, że nie oddałem bessy w ręce szaleńca, któremu oczy płonęły.. brak rozpoznania.. no trudno..

hehe, ale nie zepsułby - on w kieszeni miał M8 i chciał się wymienić (w sensie popatrzenia).. :-)
ale fakt, bezpośredni to on jest...
:-D

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
SQ6GIT napisał/a:
hehe, ale nie zepsułby - on w kieszeni miał M8 i chciał się wymienić (w sensie popatrzenia)..

:-D No to szkoda

SQ6GIT napisał/a:
ale fakt, bezpośredni to on jest...

Pozytywnie go odebralem, ale nie zdazylismy sie polapac co i jak ;-)

dagio napisał/a:
alkos, i do tego w okolicach 175cm

Spokens, też jestem misio, ino 189 ;-)

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
alkos napisał/a:
dagio napisał/a:
alkos, i do tego w okolicach 175cm

Spokens, też jestem misio, ino 189 ;-)

To przy mnie jesteście małe misie ;)

Cytat

O, prosze o wymiarki :-)

plwk, spokojnie.. biorę się za siebie, do tragedii nie dopuszczę..
jak się pozbędę cyfry i będę robił tylko na alnalogu, to nie będę już ślęczał przed LRem.. tylko lepiej spożytkuję czas

SQ6GIT, gdybym wiedział, mógł być chętniejszy.. ja tylko powiedziałem, że nie mogę dać, bo to nie mój aparat.. uciekł.. heh

alkos, ja podejrzewałem ;-) dlatego się nie obrażam

screwdriver, mamy cieplej zimą :-P

196, obecnie około 115kg :)

[ Dodano: 2008-11-10, 22:44 ]
dagio, i w wodzie można sobie siedzieć i siedzieć ;)

Czy jakość zdjęć jest wprost proporcjonalna do misiowatości?
Jak tak, to już pędzę do kuchni... :-D

[ Dodano: 2008-11-10, 22:47 ]
dagio napisał/a:
tylko lepiej spożytkuję czas

czyli w ciemni... :-P

SQ6GIT, obawiam się że nie, ale nawet z drogim sprzętem nie wygląda się zachęcająco dla złodzieja :) Szczególnie, jeśli widać, że pod warstwą izolacyjną jest solidna warstwa napędowa ;) Na plus jest jeszcze to, że statyw nie musi być najlżejszy :-D

SQ6GIT, będę biegał z negatywem w rękach, żeby go szybcie wysuszyć ;-)

jak na razie jeszcze.. jeszcze (to się zmieni mam nadzieję) nie utożsamiam fotografii analogowej z ciemnią, ale z C41 i skanere.. czyli takie coś pomiędzy..

screwdriver napisał/a:
Na plus jest jeszcze to, że statyw nie musi być najlżejszy

Hm, czyli też najchudszy nie jestem. W lutym mam rekord: przełaziłem 27km w mieście od rana do nocy z Manfrotto 190+804 = 2.5kg + plecak ze sprzętem... :-)

dagio napisał/a:
jak na razie jeszcze.. jeszcze (to się zmieni mam nadzieję) nie utożsamiam fotografii analogowej z ciemnią

Zmieni się, zmieni, nie bój żaby. Jak zrobisz pierwsze odbitki duże - to inny świat.

PS. Ale ta z nagłówka Bessa - ktoś ją ma? Kusi ten szeroki wizjer.

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
screwdriver napisał/a:

screwdriver napisał/a:
196, obecnie około 115kg :)

W jednym Cię prawie doganiam. 185cm i 110kg :) Tylko pewnie mam więcej warstwy izolacyjnej ;-)

thrackan napisał/a:
185cm i 110kg

Łał, a taki żwawy się wydaje z awatarka ;-)

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
alkos napisał/a:
Łał, a taki żwawy się wydaje z awatarka ;-)

Hehe, żwawy to się robię dopiero na rowerku :evilsmile:
A chwilę po tym zdjęciu przeszedłem w tryb turlania. Wydma w Słowińskim Parku Narodowym niech posłuży za wyjaśnienie ;-) Autorem zdjęcia (to wycinek ze świetnego "trójosobowego") jest forowicz Kalif. Pozdrawiam specjalnie ;-) .

No dobrze Proszę Państwa, to może teraz trochę o R2A i podpietym 35/14..

Na pierwszy rzut sam "feeling". Aparat trzyma się świetnie, jak wziąłem go do ręki, z podpiętym tym obiektywem stweirdziłem, że właśnie takie coś mógłbym mieć ze sobą wszędzie. Zgrabny, dobrze się trzyma, wygląda na niezawodny. Grip bardzo wygodny, kawałek gumy ułatwia trzymanie, obiektyw niezwykle kompaktowy.

Pierwsze spojrzenie w wizjer.. PLAZMA 52 cale, heh.. wizjer jest na prawdę duży, widząc to odetchnąłem.. wiem już, że R2A byłaby dla mnie idealna, bo ma wystarczająco duży wizjer i linie do szkła 35mm.. do tego plamka dalmierza, jasna, spora i bardzo czytelna, baza dalmierza dla mnie w sam raz, ustawianie ostrości od dołu obiektywu bardzo intuicyjne i płynne.

Kapitalny jest zakres czasów do 1/2000s, z filmem ASA 160 można było robić zdjęcia na pełnej dziurze przy zachodzącym słońcu, sample poniżej.

Wady, jakie rzuciły mi się w oczy. Pierwsza to moja wada, gdyż intuicyjnie omiatam okiem cały widoczny kadr i tak właśnie robię zdjęcia. Pamiętać należy że linie wyznaczające granice kadrowania są odsunięte jednak od krawędzi. Zaskutkowało to
kilkakrotnym "obcięciem nóg" robiąc zdjęcie i generalnie problemem z szybkim, dobrym kadrowaniem. Może to być spowodowane również tym, że w k100d mam linie podziału na matówce, któe nauczyłęm się na codzień ignorować.. musiałbym więc przyzwyczaić
mózg na nowo, żeby wychwytywał linie i w ich obrębie tworzył kadr.

Kolejna rzecz, o któej też wspomniał dan, to pewna trudność we wkłądaniu filmu. Trzeba dodać do tego, że po skończeniu rolki, kiedy miałęm ją zwinąćm to również nie było zbyt szybkie i przyjemne. Winowajcom jest składana w pół dźwigienka zwijacza,
któa też ma dość krótkie ramie i trzeba na prawdę starannie i dokładnie zwijać film, bo nie opuszcza nas wrażenie, że zaraz się złamie.

Głośność migawki.. za cicha nie jest, to fakt, jednak nie jest to duża wada, moja k100d jest znacznie głośniejsza i daje radę.

Aparat jak najbardziej spełniający moje oczekiwania.. żeby jeszcze dawali gratis 200 filmów.. ehh, pomażyć można.

To teraz zdjęcia (FUJI 160 NPC)
Proszę za bardzo nie patrzeć na kontrast i nasycenie, w labie na szybko skanowane,
proszę skupić się na plastyce.. wrzucę pełne kadry. Warto tu dodac, ze caly film to nielada wyczyn (w 15 minut 36 klatek..) takze sporo z nich nie jest w ogole uzywalna, ale wybralem cos do pokazania

Na początek piękna flara obiektywu na pełnej dziurze.. mniam! (autor dan)

Reszta z tego co pamietam moja

To by było na tyle :-)

dagio napisał/a:
Wady, jakie rzuciły mi się w oczy. Pierwsza to moja wada, gdyż intuicyjnie omiatam okiem cały widoczny kadr i tak właśnie robię zdjęcia. Pamiętać należy że linie wyznaczające granice kadrowania są odsunięte jednak od krawędzi. Zaskutkowało to
kilkakrotnym "obcięciem nóg"

Z czasem to zupełnie mija. Co wiecej, łatwiej "wycina" się ze sceny kadr, widząc co się "traci" i izoluje... :-)

dagio napisał/a:
to pewna trudność we wkłądaniu filmu

Zaladuj sobie Leice, to ci przejdzie ;-)

alkos napisał/a:
Zaladuj sobie Leice, to ci przejdzie

a whitesmoke mowil, ze to bardzo wygodne w leice bylo, ze od dolu sie film wkladalo.. ale moze sie mylil :-P (mowil o M4)

Skocz do: