JuiCe  Dołączył: 07 Sie 2007
Do tej pory obserwowałem temat patrząc na zachodzące zmiany i... czekając na GUI :D

Dzisiaj ściągnąłem wersję pro i wrzuciłem pierwszą lepszą fotkę.

Efekt trochę mnie zdziwił - czym spowodowana jest ta "poświata" na krawędzi świątyni i nieba? Pomachałem trochę suwakami ale nie zmienia to sytuacji.

Pebal  Dołączył: 15 Lis 2009
JuiCe napisał/a:

Efekt trochę mnie zdziwił - czym spowodowana jest ta "poświata" na krawędzi świątyni i nieba?

Wersja SNS-HDR Pro nie wyrównuje jeszcze ekspozycji. Wyrównaj ekspozycje przed wrzuceniem ich do programu, najlepiej programem align_image_stack.

Andre53  Dołączył: 31 Lip 2009
Przydałaby się możliwość spolszczenia opisu funkcji suwaków.

Andre53 napisał/a:
Przydałaby się możliwość spolszczenia opisu funkcji suwaków.

Będzie możliwość zmiany języka z poziomu programu.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Andre53, albo od razu 15 wersji językowych.

SeizeThePicture napisał/a:
albo od razu 15 wersji językowych

A co tam jak szaleć to szaleć. :lol:

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Tylko bez niemieckiej! :-P

Udostępniłem program w wersji 0.9.3:
- dodałem wsparcie dla plików RAW (doszedł nowy preset),
- przyspieszyłem ładowanie wielu ekspozycji,
- usprawniłem algorytm mapowania tonów,
- umożliwiłem zmianę języka interfejsu.

mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
Jakie RAWy obsługuje? Przy PEFach z K10d sie wysypuje :/

mateo_m napisał/a:
Jakie RAWy obsługuje? Przy PEFach z K10d sie wysypuje :/

Program błędnie wyznaczał ścieżkę do pliku dcraw. Poprawiłem to.
Umożliwiłem także minimalizowanie okna programu podczas obliczeń.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
W zasadzie tylko brak aktywnej opcji wyrównania i program będzie w pełni funkcjonalny.

Proponuję jeszcze umożliwić wybór rodzaju algorytmu tworzącego końcowy obraz HDR.

Są tutaj dwie "szkoły" :

1.Photomatix i jemu podobne w wyniku mapowania powstają "cukierkowe" HDR o nieco nierealnych kolorach może się to podobać ale nie każdemu...

2.Zero noise ten program prezentuje całkowicie odmienne podejście wynikowy obraz ma mieć naturalne kolory a dzięki łączeniu ekspozycji uzyskuje się prawie całkowitą eliminację szumu szczególnie w cieniach.

Ostateczne zdjęcie posiada olbrzymią rozpiętość tonalną i widoczne są wszystkie szczegóły w obszarach świateł i cieni.

SNS-HDR trudno jednoznacznie zakwalifikować do której szkoły należy :-)

Markus napisał/a:

Proponuję jeszcze umożliwić wybór rodzaju algorytmu tworzącego końcowy obraz HDR.

Tyle miałem pracy z opracowaniem jednego algorytmu a Ty już chciałbyś dwa.

Markus napisał/a:
SNS-HDR trudno jednoznacznie zakwalifikować do której szkoły należy :-)

A to dobrze czy źle?

Pebal napisał/a:
A to dobrze czy źle?

Nie wiem :-)

Chyba dobrze , nie jest zbyt cukierkowaty jak Photomatix ani zbyt surowy jak Zero Noise.

Chociaż Zero Noise daje bardziej naturalnie wyglądające obrazy.

Dla początkujących bardziej efektowny jest Photomatix a zaawansowanii będą bardziej szukać rozwiązań neutralnych aby nie być posądzonymi o "kiczowatość".

Dzięki wielu możliwościom regulacji da się osiągnąć kompromis :-)

Twój algorytm jest dosyć dobry , jak kiedyś będzie dostępna wersja dająca obrazy w pełnej roździelczości na wyjściu pokuszę się o porównanie z innymi dostępnymi programami na rynku...

Markus napisał/a:

Twój algorytm jest dosyć dobry , jak kiedyś będzie dostępna wersja dająca obrazy w pełnej roździelczości na wyjściu pokuszę się o porównanie z innymi dostępnymi programami na rynku...

SNS-HDR Pro daje pełną rozdzielczość na wyjściu.

SNS-HDR Pro, nie wiem jak wrzucić trzy zdjęcia do przetworzenia, po kliknięciu na "nowy obraz", i wybraniu pierwszego zdjęcia program zaczyna od razu przetwarzanie.

Andre53 napisał/a:
SNS-HDR Pro, nie wiem jak wrzucić trzy zdjęcia do przetworzenia, po kliknięciu na "nowy obraz", i wybraniu pierwszego zdjęcia program zaczyna od razu przetwarzanie.

Zaznacz trzy zdjęcia zamiast jednego. Pomocny jest klawisz [Ctrl].

Pebal napisał/a:

Wersja demo zapisuje jedynie widoczny na ekranie obszar zdjęcia.
Ja nie mam monitora o roździelczości 6 MP albo 14 MP :-)
No chyba że źle rozumiem to co jest napisane?

Markus napisał/a:
Pebal napisał/a:

Wersja demo zapisuje jedynie widoczny na ekranie obszar zdjęcia.
Ja nie mam monitora o roździelczości 6 MP albo 14 MP :-)
No chyba że źle rozumiem to co jest napisane?

Możesz przecież powiększyć zdjęcie do 100% i zapisać cropa. To wystarczy aby pokazać różnice w szczegółach. Tak jest nawet lepiej, bo możesz od razu nakierować innych na te różnice.

Swoja drogą, czytałem wczoraj o programie Zero Noise i ten program nie służy do generowania obrazów HDR. Z tego co zdążyłem się zorientować, jedynym zadaniem tego programu jest redukcja szumu.

Co to jest HDR?
High Dynamic Range photo czyli po naszemu zdjęcie posiadające dużą rozpiętość tonalną.
Zero Noise takie zdjęcia generuje, dodatkowo bez szumu o naturalnej kolorystyce.

Z tym cropem to jest jakiś pomysł.Chociaż wołałbym działający przez 14-30 dni bez żadnych ograniczeń soft.
Jeśli boisz się że ktoś wykorzysta to w celach zarobkowych to dołącz licencję w której wyraźnie napisz że programu nie wolno używać w celach komercyjnych.

Muszę zrobić jakieś 3-5 ekspozycji do testowego HDR-a.
Jak będę je miał to dam znać i wtedy test można robić :-)

Markus napisał/a:
Co to jest HDR?
High Dynamic Range photo czyli po naszemu zdjęcie posiadające dużą rozpiętość tonalną.
Zero Noise takie zdjęcia generuje, dodatkowo bez szumu o naturalnej kolorystyce.

I tak i nie. Otrzymasz obraz HDR, ale nadal w cieniach będziesz miał ciemno a w światłach jasno. To często należy korygować a do tego ten program się nie nadaje. Jednak na pewno warto do programu SNS-HDR wrzucać zdjęcia uzyskane z programu Zero Noise. Obróbka HDR znacznie wzmacnia szum, wiec najlepiej gdy obrazy źródłowe nie maja go zbyt wiele.

Markus napisał/a:
Z tym cropem to jest jakiś pomysł.Chociaż wołałbym działający przez 14-30 dni bez żadnych ograniczeń soft.
Jeśli boisz się że ktoś wykorzysta to w celach zarobkowych to dołącz licencję w której wyraźnie napisz że programu nie wolno używać w celach komercyjnych.

Nie kuś.

Skocz do: