charwel  Dołączył: 10 Cze 2007
Mam troche pieniędzy na obiektyw(y)
Kochani cześć.
Mam ok 5000zł do wydania na obiektyw(y).
Mam to co w opisie i chciałbym kupić coś lepszego.
Doradzicie coś?Jakieś stałki.50mm to raczej podstawa,a co jeszcze i jakie modele?
Poradźcie coś proszę.

Pozdrawiam
Robert

ps.witam po przerwie spowodowanej brakiem dostępu do internetu:)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
charwel napisał/a:
to co w opisie

W jakim opisie?
charwel napisał/a:
Doradzicie coś?

Ale ile użytkowników - tyle zdań.
Może określ swoje preferencje.

Ja jakbym miała tyle pieniędzy, to bym celowała w 70/2,4 Ltd.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
charwel napisał/a:
Mam to co w opisie

Gdzie masz ten opis i jak tam dotrzeć ;-)

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
witusch napisał/a:
Dlaczego akurat 70/2.4
Bo dobry jest...

witusch
[Usunięty]
dyptam, ze 70/2.4 jest dobry to ja wiem, ale z tego co wiem to 77/1.8 jest jeszcze lepszy. Wiec jesli kolega ma 5t do wydania to czemu nie na najlepszy?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
bo 5000 to troche malo :-P

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Ja za 5000 tysi kupił bym FA 85/1.4 AF...

Albo nie... Kupił bym FA 50/1.4 i psa (beagle'a). I focił bym go tą pięćdziesiątką aż by mu w oczkach takie małe k****wiki się pokazały :evilsmile:

Bo nie ważne co masz ale co focisz ! Tak sobie codzień powtarzam odkąd zrobiłem trzy zdjęcia FA 85/1.4 AF... :evil: :evil: :-P

[ Dodano: 2008-04-21, 16:44 ]
Fafniak napisał/a:
bo 5000 to troche malo :-P

Na 77/1.8 ?? :shock: 750$ z dostawą ;-)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
witusch napisał/a:
Dlaczego akurat 70/2.4 a nie 77/1.8, zawsze myslalem, ze 77 jest debesciak

A to pewnie znów mi się pochrzaniło...
Mówię o tym z pierścieiem przysłon i droższym :-D

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
sunshine, - na jedno szklo wystarczy.....
jak policzysz nawet zUSA to dolicz clo i VAT i robi sie cienko.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
charwel, jeśli kupisz w USA, to wyjdzie dwa razy taniej. :-) Nie wiem, co masz w tym opisie, ale na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad: FA 77mm/1.8 Limited, FA 43mm/1.9 Limited, DA 35mm/2.8 Macro Limited, FA 50mm/1.4, no i może DA 12-24mm/4.0. :-) Razem $2576. Bez ostatniej pozycji (wersja ekonomiczna :-P ) $1891 - to są 4 tysiące złotych (trzeba doliczyć transport, zależnie od innych czynników może też podatek czy cło, ja się nie znam tak na sprowadzaniu sprzętu). Za 5000 zł nie da się w Polsce kupić nawet dwóch pierwszych obiektywów. :-D

Chociaż nie jestem pewien, czy nie wolałbyś jakiegoś większego rozstrzału w ogniskowych. Mógłbyś na przykład 43mm wymienić na jakiś telezoom czy coś takiego.

[edit] Fafniak ma rację, pewnie najlepiej byłoby je sobie przywieźć, bez pudełek w torbie foto. ;-)

flying  Dołączył: 13 Sie 2007
W tym nieszczęsnym opisie znalazłem - GX 10 i trzy szkła,...i tu można obstawiać różne rzeczy ,kolega może się na końcu wypowiedzieć np. ...ech limitedy to ja mam...
Tak na czuja obstawiam podwójnego kita i jakąś szklanice ,lub kufel na ten przykład,..no i widoczne zamiłowanie do sportowych strzałów,więc może tym priorytetem ewentualne wskazania.

flying napisał/a:
W tym nieszczęsnym opisie znalazłem - GX 10 i trzy szkła,...i tu można obstawiać różne rzeczy ,kolega może się na końcu wypowiedzieć np. ...ech limitedy to ja mam...
Tak na czuja obstawiam podwójnego kita i jakąś szklanice ,lub kufel na ten przykład,..no i widoczne zamiłowanie do sportowych strzałów,więc może tym priorytetem ewentualne wskazania.

Nie kapuje o co się ci rozchodzi .... ;-)

gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
Cytat
FA 77mm/1.8 Limited, FA 43mm/1.9 Limited

i żyć nie umierać

flying  Dołączył: 13 Sie 2007
sunshine, trochę za mało danych po prostu.

flying napisał/a:
sunshine, trochę za mało danych po prostu.

Już qapuje ;-)

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Sunshine, a dlaczego beagle'a ? Biega to z tropu w trop a potem nie potrafi do domu wrócić. My mamy airdaleteriera, suczkę, bardzo wdzięczne to zwierzątko i niewątpliwie bardzo fotogeniczne. ma piękne oczy z cudnymi rzęsami. Posiadanie psa tej rasy przekonało mnie o tym, że pies potrafi myśleć w sposób zbliżony do ludzkiego. Przeżyłem prawdziwe zaskoczenie.
Co do szkiełek nie będę się wypowiadał, ja mam, na ten przykład, swoje preferencje i pod nie staram się kompletować szklarnię. Myślę, że pytający powinien wrzucić pieniądze na lokatę i pofocić kitem, a potem będzie mu łatwiej podjąć właściwą decyzję.
No bo jak to mówią:"Proboszcz lubi Kaśkę, a Organista pirogi . . . ."
Pozdrówka - Kuszelas

Kuszelas, :-B ;-)

luckyluk  Dołączył: 27 Kwi 2007
kolega ma gx-10, do tego kita, sigmę 70-300 APO i SMC 50mm 1,4, a chciałby zwłaszcza wymienić kita na innego zooma, może być szerszy.

Dobry ze mnie szpieg :>

ja bym kupił zestawik 16-50 2.8 i 50-135 2.8

Dobry zestaw na pokrycie tego zakresu.
Do tego posiadana już Sigma 70-300 i jasna 50.

Naprawdę przyzwoicie by to wyglądało. Do sportu jak znalazł.

PrzemoWu  Dołączył: 07 Paź 2007
zrób z dekielka pinhola a te 5 kafla przeznacz na negatywy :)

Skocz do: