dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
[prośba] Chęć przetestowania Ricoh GX100
Witam serdecznie.
Bardzo chętnie spotkałbym się z kimś z trójmiasta, kto posiada aparat Ricoh Caplio GX100, w celu "organoleptycznego" przekonania się co to za cudo

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
http://www.dpreview.com/r...gx100/page3.asp

Cytat
Our biggest complaint is focus speed, and even then only in low light or (more specifically) at short distances or in macro mode, when it can be infuriatingly slow (taking up to two seconds to find its mark).

Cytat
As usual with non SLR digicams the raw performance is pretty poor (roughly 5.5 seconds between shots),

Cytat
The GX100's JPEG dynamic range appears to be very limited indeed, and the camera struggles to capture highlight and shadow detail on bright days, something that's not helped by the rather steep default contrast curve or the fact that the exposure system tends to overexpose contrasty scenes.

To nie lepiej już DSa + 21/3.2?

alkos,

ad. Cytat 1

To moze i prawda, ale ma on tez tak zwany snap focus, czyli ustawienie na hieprfokalną. a wiadomo, ze w przypadku kopmpakta to juz od 5mm na krotkim koncu daje ostrosc WSZEDZIE. Wowczas robi zdjecia z opoznieniem 0,1s.. Uwazany za jeden z najszybszych kompktow

ad. Cytat 2

To prawda, okolo 5s.. tu moja decyzja zapadlaby w trakcie, bo moze jednak robilbym zdjecia w jpg.. wowczas ma bardzo duza predkosc a i odszumianie w nim nie jest drastyczne. Za jpg w tym wypadku przemawia fakt robienia przeze mnie zdjec przez kilka lat tylko kompaktami i tylko na jpg.. lustrzanke + RAW mam dopiero od roku. Dodatkowo jest cos takiego jak 2 tryby na kolku, obok typowych Av, P, .. , sa "My settings" 1 i 2. Nic nie stoi na przeskodzie ustaic w jednym raw a w drugim jpg.. w razie potrzeby szybko przelaczyc na raw

ad. Cytat 3

no fakt, trzeba by zobaczyc

A co do sugestii.. mi sie podoba obiektyw w tym ricohu, mozliwosc ustawienia zmiany ogniskowej stopniami dla odpowiednio (po dwukrpoku najlepsze swiatlo):
24: f2.5
28: f2.7
35: f2.9
50: f3.5
72: f4.4

Te ogniskowe rowniez w przypadku k100d sa mi zupelnie wystarczajace

Biorac pod uwage to wszystko i tak uwazam, ze zdjecia z niego moga byc kapitalne i co najwazniejsze szybko i ciszej niz w przypadku lustra.. poza tym odpadnie problem brania ze soba wszedzie plecaka foto. wreszcie wystarczy wieksza kieszen.

PS: tak jak w przypadku k100D tak i tutaj przeczytałęm całą instrukcję obsługi przed zakupem. Jest to na prawde świetny kompakt. Zakłądając, że nie mam obecnie drugiego aparatu, a kwota przeznaczona na ten to w 80% wygrana w konkursie foto, to chyba warto zaszaleć ;) ..jak nie to.. to kupię jakieś szkiełko w zakresie do 70mm ze stałym światłem 2.8 .. ale jak myśle o gabarytach zestawu i strzelaniem tym w ludzi to już widzę jak uciekają..

dagio napisał/a:
Dodatkowo jest cos takiego jak 2 tryby na kolku, obok typowych Av, P, .. , sa "My settings" 1 i 2. Nic nie stoi na przeskodzie ustaic w jednym raw a w drugim jpg.. w razie potrzeby szybko przelaczyc na raw

W razie potrzeby bedzie juz za pozno...

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
alkos napisał/a:
dagio napisał/a:
Dodatkowo jest cos takiego jak 2 tryby na kolku, obok typowych Av, P, .. , sa "My settings" 1 i 2. Nic nie stoi na przeskodzie ustaic w jednym raw a w drugim jpg.. w razie potrzeby szybko przelaczyc na raw

W razie potrzeby bedzie juz za pozno...

ale z drugiej strony dużo lepsze to niż komórka, więc .. ;-)

btw jak mogli zrobić takie dziadostwo z sigmą dp1 że tak wolno zapisuje raw'y! inaczej nie byłoby wątpliwości co kupić ..

Cytat
ale z drugiej strony dużo lepsze to niż komórka, więc ..

Więc mając k100d ja bym kupił 21/3.2 :-P

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
alkos napisał/a:
Cytat
ale z drugiej strony dużo lepsze to niż komórka, więc ..

Więc mając k100d ja bym kupił 21/3.2 :-P

ja mam k10d i kupuję pentaxa 67 . każdy ma inne potrzeby :-P

guerilla napisał/a:
każdy ma inne potrzeby

tak, dopóki nie kupi G2 :-P

alkos, niech Cie anieli.. przez Ciebie zaczynam o 21 myslec.. oby mi szybko przeszlo.

To ma ktos tego GX100 do pomacania?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
dagio napisał/a:
. przez Ciebie zaczynam o 21 myslec..
To byla pierwsza mysl, gdy wzialem w rece swojego GX1s ;-) Na razie sie trzymam...

dz.

ale.. ja chce sie uwolnic od kupowania, od kolejnych obiektywow, na prawde mnie to nie kreci.. szukam czegos, co spelni moja male oczekiwania i nie bedzie na błonę..ta zabaweczka Ricoha moze byc wybawieniem, na to najbardziej liczę..

dagio napisał/a:
przez Ciebie zaczynam o 21 myslec.. oby mi szybko przeszlo.

dlaczego? moze sie to myslenie zakonczyc calkiem przyjemnie ;-)

Dobrze wiesz, ze nie jestem z tych, ktorzy pieja o wyzszosci jednego nad drugim. Ale powiedz mi - czy znasz dobrego streetshootera, ktory robi kompaktem cyfrowym? czy to przypadek? Mam nadzieje, ze ty bedziesz pierwszym, ktorego ja znam :-B

ale gdyby zawsze, wszyscy szli "z prądem" i wychodzili tylko z założenia większościowego, wielu rzeczy by nie było (altruizm, wiem). Wyjąłem kastode, odczepiłem obiektyw i pasek, wyobraziłem sobie że wystaje 25mm z bagnetu.. i tak dziadostwo duże jest.. widzisz dzerry, ja to już gdzieś w przywitajsie pisalem, ja nie jestem dzieckiem fotografii tradycyjnej, moj pierwszy aparat w ogole to byl mustek jakis bez lampy.. przez dlugo dlugo mialem kompakta i zdazylem pokochac widzenie swiata na monitorku, efekt koncowy zanim nacisne spust.. potem przyszlo k100d i bylo mi ciezko przestawic sie na wizjer (kompakta mi odebrano). Wiem, ze kiedy jest taki dzien, ze ide robic zdjecia (ostatnio rzadko) to moim jedynym zmartwieniem analizujac dana sytuacje pod zdjecie jest, czy mi ktos piescia nie przywali w aparat lub nie wytraci go z reki, lub zwyczajnie zacznie miec wielkie pretensje. Jezeli na ulicy ktokolwiek do mnie cos mowi w chwili robienia zdjecia lub tuz przed nim, to pyta "czy to do gazety?" z taka lufa.. to sie nie dziwie.

W obecnym stadium nie ratuje mnie 21 mm na pentaksie, bo to nadal wyglada jak spory aparat. Osoba patrzaca w wycelowany obiektyw nie widzi przeciez jego glebokosci, ale rzut z przodu, ktory sie nie zmieni, moze poza samym rozmiarem soczewki. Na tym etapie, jesli chce robic jeszcze wiecej zdjec w kazdych warunkach, musze zminic aparat. Wiem ze za ta kase moge kupic contaxa + obiektyw.. tylko ze dochodzi do tego skaner (to detal) ale przede wszystkim ilosc czasu poswiecana filmom, archiwizacja, same filmy, podglad.. ja fotograficznie jestem cyfrowy i sie tego nie wstydze.

Co do GX100 jedyne tak na prawde zmartwienie to 5s na rawa.. Podchodze tez jednak do jpg tak (wiadomo, dostosowanie sie do zastanej juz sytuacji) jakby to byl polaroid. Po prostu robie zdjecie i mam takie jakie jest, bez wiekszych ingerencji w cienie czy swiatla, a skupic sie trzeba bedzie na TEMACIE zdjecia.

Na koniec wreszcie dochodzi najwazniejszy czynnik, a mianowicie ludzka elastycznosc. Oczywiscie ze na pewno na poczatku bedzie ciezko nad wszystkim zapanowac, ale z czasem nauczyc sie mozna aparatu tego jak kazdego innego, to jak ze sprawnym komputerowcem piszacym bezwzrokowo. Przeciez nie trzeba miec klawiatury alfabetycznie, a wymieszane qwerty (wiadomo czemu powstalo) ludzie i tak opanowuja do perfekcji. Mysle, ze inne aparaty to kwestia wiekszej moze wygody w pewnych kwestiach, ale niewatpliwie straty w innych.. Wreszcie stawiam na kompakta, bo chce miec aparat na kazde wyjscie, doslownie kazde, dlatego jesli sie w streecie calkowicie nie spisze, zawsze moge wrocic do k100d a moge tez szukac dalej.

Widze, ze przydlugie me wywody, ale swiadcza chyba tez o tym, ze sam szukam argumentow za GX100

a czy da sie kompaktem robic doslownie swietne streetfoto? Jesli chodzi o swiadomosc momentu ktory ma nadejsc i przygotowanie na niego (co mniej wiecej streszcza pewna streetowa zasade) to jako przyklad, niech posluza zdjecia robione kompaktem, ktory ma LAG (wedlug testow) na poziomie 0,5s !! Czlowiek MOZE nauczyc sie aparatu
(tło rozmywane pędzelkiem..)

dagio napisał/a:
Wiem ze za ta kase moge kupic contaxa + obiektyw

Czy ja cie namawiam na film? W zyciu. Szczerze pisalem, ze mam nadzieje, iz bedziesz pierwszym mi znanym dobrym streetshooterem z kompatkem :-B

A tak a propos, to obojetne, czy jestem z Pentaksem. Contaksem. Hajmatikiem, mju czy Yashika, zawsze pada pytanie w jakiej gazecie bedzie zdjecie ;-)

dz.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
zawsze pada pytanie w jakiej gazecie bedzie zdjecie

Hehe - dokładnie :mrgreen: .. prócz tego u mnie nie rozróżniają aparatu od kamery tak więc pytają czy będą w TVNie :mrgreen:

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Skąd wiadomo, że w Wąchocku nie odróżniają kamery od aparatu foto?

Bo jak Sołtys chce im zrobić zdjęcie, to się pytają, czy to pójdzie w TVNie...

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
dzerry apropos GX-1s zobacz co dzisiaj trafiłem oglądając najdroższe kompakty na skąpcu.
LINK DO ABSURDU

?? :shock:

przeszla mi przez mysl dziwaczna mysl.. a gdyby tak minimalnie jeszcze dozbierac i kupic k10d? Miec drugie body? Nie pytajcie po co bo teraz sam nie wiem, ale jeszcze miesiac temu marzylem o drugim body.. nie wiem co jest grane

dagio napisał/a:
Miec drugie body? Nie pytajcie po co bo teraz sam nie wiem, ale jeszcze miesiac temu marzylem o drugim body.. nie wiem co jest grane

Idź na piwo.

Skocz do: