Kordian69  Dołączył: 12 Lut 2008
High Definition
Ostatnio pozwoliłem sobie na zakup monitora LCD.
Decydując sie na ten krok, nie sugerowałem sie tzw. "opiniami" internetowych "profesionalistów", tylko porozmawiałem sobie na realu
z kilkoma osobami które zarabiają na życie tworząc grafike.
Wybór padł na HP w2007v
http://sklep.vobis.pl/ofe..._hp_w2007v.aspx

Zdecydowałem sie na ten monitor przede wszystkim dlatego, ponieważ zastosowano w nim tzw.BrightView, prościej ujmując ściągnięto w końcu
powłoke antyrefleksyjną która to niby miała tłumić wszelkie refleksy i odbicia światła. OK- robiła to, ale przy okazji tłumiła światło idące z monitora czyli krótko mówiąc była poprostu filtrem.
Kiedy pierwszy raz odpaliłem ten sprzęt u siebie w domu, to moim oczom które od 10 lat widziały na różnych monitorach obraz w rozdzielczości 1024,
ukazał sie w końcu inny świat... zobaczyłem CZYSTY OBRAZ w rozdzielczości 1600x1200. SZOK!

Pierwsze co zrobiłem, to wykasowałem z kompa Photo Shopa!
Wszelkie wyostrzenia, podciągania kontrastu albo inne "PS cuda" widać odrazu.
Teraz każda moja fota idzie odrazu z RAWu w JPG i koniec dyskusji!
Teraz dopiero widze, że matryca Pentaxa lekko przekontrastowuje obraz, i musze to zbijać na Lightroomie ( przeprosiłem sie nawet ostatnio z Fuji s9500,która to niby "rozmydla" obraz)..
Dopiero teraz... widze PRAWDZIWE twarze "pięknych i wiecznie młodych" kobiet na Naszej Klasie ;-)
..."nadciąga noc komety", nadciąga kres wszystkich zarozumiałych "zawodowców", pokazujących swoje "profesionalne PS-galeryjki" :-P

Pozdrawiam serdecznie wszystkich fotoamatorów :-B

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Re: High Definition
Kordian69 napisał/a:
Ostatnio pozwoliłem sobie na zakup monitora LCD.
(...)
Teraz dopiero widze, że matryca Pentaxa lekko przekontrastowuje obraz, i musze to zbijać na Lightroomie

A skąd pewność, że to nie ów LCD "przekontrastowuje", he?

[ Dodano: 2008-05-01, 12:22 ]
Swoją drogą niezbyt udany tytuł wątku - 1600x1200 na ekranie 20,1" to chyba żadne High Definition.

Są monitory HD - ale mają np. rozdzielczość 1920x1200 przy 17".

Przepraszam, ale to jest tylko i wyłącznie moje subiektywno-wizualne odczucie :-)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Aha powiedz mi jak włączyłeś 1600x1200 na monitorze który w/g danych producenta ma:
"Rozdzielczość nominalna (w pikselach) 1680 x 1050"
nie mówiąc już o proporcjach które na 16-10 są inne niż na 4/3.
:-P

No i chyba w tym rzecz.

Też sobie niedawno sprawiłem fajny. niskobudżetowy LCD Samsung 206BW - owszem, super kolory, nasycenie, kontrasty. Bardzo przyjemnie się na to patrzy.

Ale przyznam, że jak mam coś przygotować do druku lub do publicznej prezentacji - to bardziej ufam starszej, wysłużonej i sprawdzonej matrycy MacBooka Pro - jest jakby "normalniejsza", wiem czego się po niej spodziewać.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Samp napisał/a:
A skąd pewność, że to nie ów LCD "przekontrastowuje", he?
Pewnie ma odczucia z przejścia z bańki na LCD :-P .

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Kordian69, no to poleciałeś.

Kordian69 napisał/a:
Decydując sie na ten krok, nie sugerowałem sie tzw. "opiniami" internetowych "profesionalistów", tylko porozmawiałem sobie na realu
z kilkoma osobami które zarabiają na życie tworząc grafike.

Kordian69 napisał/a:
Pierwsze co zrobiłem, to wykasowałem z kompa Photo Shopa!
Wszelkie wyostrzenia, podciągania kontrastu albo inne "PS cuda" widać odrazu.

Ci zarabający na życie robieniem grafiki też nie korzystają z żadnych narzędzi? Poza tym, jeśli wywołujesz RAWy to także ingerujesz obraz. Niektóre wywoływarki też ostrzą zdjęcia.

Kordian69 napisał/a:
Teraz dopiero widze, że matryca Pentaxa lekko przekontrastowuje obraz, i musze to zbijać na Lightroomie ( przeprosiłem sie nawet ostatnio z Fuji s9500,która to niby "rozmydla" obraz)..

A skąd pewność, że masz dobrze ustawione barwy w monitorze?

Kordian69 napisał/a:
Wybór padł na HP w2007v

I jeszcze powiedz, że Ci co żyją z robienia grafiki też z takiego korzystają.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Kordian69 napisał/a:
Kordian69 napisał/a:
zastosowano w nim tzw.BrightView

No tak...
Matryca TN i cholernie wysoki kotnrast... Taaaa...

Ale tak się zastanawiam - czy ma to większy sens, skoro 90% ludzi używa monitorów bez tych bajerów - i dla nich Twoje fotki będą po prostu mało kontrastowe i mało ostre?
No chyba, że nie będziesz fotek przesyłał znajomym, ani pokazywał w sieci, to takie rozważanie traci sens.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Kordian69, jeśli chcesz dobrej jakości lcd to nie na matrycy tft tylko ips, ale są one dużo droższe, m.in. dlatego nie wymieniam monitora i używam dedykowanego dla grafików 22" ELSA (CRT).

A druga sprawa to poważnie miałeś program za ~2000zł i wywaliłeś go bo monitor za 800zł ci pokazywał jego zbyt silne działanie? nie lepiej suwaczki delikatniej przesuwać w programie? :-P

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Eldred napisał/a:
A druga sprawa to poważnie miałeś program za ~2000zł i wywaliłeś go bo monitor za 800zł

Monitor za 900, a program za darmo. :-p

Musical box  Dołączył: 02 Wrz 2007
Jeśli chodzi o PSa w tym wątku, to już wiemy po co był on potrzeby dla Kordian69! Miałeś program za 2000zł legalnie lub nie a używałeś go jedynie do wyostrzania i podbijania kontrastu... są i tacy :-/

Eldred napisał/a:
miałeś program za ~2000zł i wywaliłeś go bo monitor za 800zł ci pokazywał jego zbyt silne działanie? nie lepiej suwaczki delikatniej przesuwać w programie? :-P

lipalipski napisał/a:
Monitor za 900, a program za darmo. :-p

Musical box napisał/a:
Miałeś program za 2000zł legalnie lub nie a używałeś go jedynie do wyostrzania i podbijania kontrastu... są i tacy :-/

Chyba robi się nieprzyjemnie.

Apocalypse  Dołączył: 19 Kwi 2008
Wyłącz ten monitor i oglądaj zdjęcia na papierze..

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
No ale, bo ja nie rozumiem, dlaczego tego PSa tak od razu wywalać? Że miejsce zajmuje? Dyski są teraz tanie jak barszcz. Nie wiem, ile taki PS zajmuje (bo nie mam), ale chyba nie jakoś makabrycznie dużo. :mrgreen:

Samp napisał/a:

Chyba robi się nieprzyjemnie.

Robi sie nieprzyjemnie, ponieważ kończy sie powoli czas "pop-artu", dla którego tylko marka i KASA jest wyznacznikiem fotografii...
...i te "informacje" pod większością postów na forach fotograficznych:

*istDS|K20D|FA*24/2|K30/2.8|M 35/2|FA50/1.4|FA77/1.8|K 135/2.5|VL90/3.5|VL125/2.5|VL180/4|K 500/4.5|1.7X AF|DA 12-24/4|Sigma 100-300/4|TC1.4|TC2|Tamron 28-75/2.8|Zenitar 16/2.8|,*ist DL, Spotmatic F, ME, M28/2.8, A50/1.7, M135/3.5, DA 18-55/3.5-5.6, Porst 35/2.8, Tamron 70-300/4-5.6 LD, Tumax DPT386AFZ-P, dodatki...."

Czy zamiast tego, nie wystarczy poprostu takie coś...

http://oldno7.pl/20071001_kaguya.jpg

Pozdro dla FotoAmatorów! :)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Kordian69, ja nic nie rozumiem, co Ty piszesz. Proszę, zmień tytuł wątku, bo nie o telewizorze gadamy.

Przeniesione do Hyde Parku.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Kordian69 napisał/a:
Robi sie nieprzyjemnie, ponieważ kończy sie powoli czas "pop-artu", dla którego tylko marka i KASA jest wyznacznikiem fotografii...

A to z pewnością nie na tym forum. A informacje w podpisie są po to, by było wiadomo, kogo można zapytać np. o komfort użytkowanie takiego a takiego obiektywu.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Kordian69 napisał/a:

http://oldno7.pl/20071001_kaguya.jpg

Kiedy byłeś na wahadłowcu, bo ja w zeszły czwartek...

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Kordian69 napisał/a:

A już myślałam, ze pokażesz jakieś swoje dzieło, obrobione na genialnym monitorze.

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
Eldred, miało Cie nie być ? :-P :-P
http://manufactura.home.p...p=226984#226732

Skocz do: