golum38  Dołączył: 10 Maj 2008
[ K10D] penax k10d klopoty z AE-Lock (blokada ekspozycji)
Witam.......
Niedawno nabylem Pentaxa k10d,to moja pierwsza lustrzanka takze jestem jeszcze nowicjuszem z tej dziedziny, troche czasu minelo zanim poznalem obsluge i dzialanie.Wczoraj stwierdzilem ze przycisk AE-lock nie dziala prawidlowo a mianowicie nie mozna go wylaczyc.po wlaczeniu aparatu uaktywnia sie automatycznie i a symbol *jest widoczny w wizjeze.po ponownym przycisnieciu AE-l gasnie na ulamek sekundy i znowu sie zaswieca i tak wkolko.co sie ztym wiaze chyba wiadomo.druga funkcja tego przycisku a mianowicie zabezpieczenie zdiecia przez skasowanie (klucz) wogule niedziala.niewiem czy bylo tak od poczatku,czy to wada techniczna czy oprogramowania bo ostatnio wgralem firmware update 1.3......Prosil bym o rade a moze ktos juz mial podobny problem,moze ustawienia w menu cos dadza.................????????????

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
golum38, a nie masz czasami w custom settings ustawione żeby blokował razem z wcisnieciem spustu do połowy i nie wciskasz wtedy spustu ?

no niestety sprawdzalem to nie to ale dzieki za rade negocjatorek....moze ktos ma jeszcze jakis pomysl

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
golum38 napisał/a:
no niestety sprawdzalem to nie to ale dzieki za rade negocjatorek....moze ktos ma jeszcze jakis pomysl

zrób reset funkcji custom i funkcji aparatu i sprawdź czy tak dalej jest

dobra ,zresetowanie nic niedalo.zanioslam aparat do servisu.mechanicznie jest wszystko sprawne na 99%ze to wina oprogramowania.obecnie mam wersje 1.30 i teraz mi sie zdaje ze jak ja tydzien temu wczytalem to tak sie poknocilo.potrzebuje zjechac z 1.30 najlepiej na 1.10 ale skad pobrac dobze chodaca wersje a najwazniejsze jak to zrobic............czekam na rady i zgory dziekuje

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Wszystkie razem w tym wątku http://pentax.org.pl/prin...b1063adda169d46
ale skoro sprzęt w serwisie to chyba nie ma co się na zapas martwić zjazdem z 1.30 do 1.10

dobra zejscie do wersji 1.10 powiodlo sie ale nic niezmienilo :-( ........dalej to samo,i co teraz ma ktos jakis pomysl......czyzby wczytanie calego oprogramowania od nowa ,co gorsze jak mi przyjdzie wyslac aparat do fabryki.jakie sa tego koszta ......co dalej. :-(

golum38 wcześniej pisałeś że aparat był w serwisie , tzn. że nic na to nie poradzili ?

Byl ale pozbyli mnie z kwitkiem bo niemieli orginalnego oprogramowania

A co to za serwis , aparat na gwarancji ?

aparat na gwarancji ale kupiony na zachodzie a servis nieautoryzowany takze niemieli oprogramowania.najgorsze ze juz grzebane w nim i wersja niefabryczna takze gwarancja moze przepasc :-( ......i co dalej

[ Dodano: 2008-05-22, 09:59 ]
Znalazlem maly servis-naprawy cyfrowek itd.dzwonilem do goscia postara sie zalatwic oprogramowanie.narazie cykam tak zdiecia ale to nie to samo i zdiecia nie takie jak chce...bede was informowal jak cos sie zmieni..................wmiedzyczasie obserwoje fora i szukam nadal jakiegos wyjscia i kazda rada mnie satysfakcjonuje

dzolix  Dołączył: 22 Wrz 2009
Witam,
Panowie, u mnie mniej więcej te same objawy.
Tzn. jak przeglądam zdjęcia i przewijam je przednim kółkiem to po kilku zdjęciach wyskakuje komunikat "protect/unprotect"...
Oraz podobnie jak pisał golum38 blokada ekspozycji "*" włącz i wyłącza się kiedy tylko ma na to ochotę.
Zrobiłem reset custom settings i reset aparatu i dalej to samo.

Jeśli te działania nie przyniosły rezultatu, to czy tylko serwis może mi teraz pomóc?

Od momentu zakupu softu nie zmieniałem, czyli jest 1.10
Aparat jest jeszcze rok na gwarancji. Zakupiony w Polsce.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Na 99% wadliwy styk przycisku AE-L. Tylko rozebranie aparatu pomoże, więc wysyłaj na naprawę.

dzolix  Dołączył: 22 Wrz 2009
dzięki za odpowiedź, czyli serwis Apollo...?

PaweleS  Dołączył: 06 Mar 2007
Witam.

dzolix, golum38,

Jak się skończyły Wasze historie z przyciskiem AE-L. Mam podobne problemy W K20D.
Blokada ekspozycji włącza się często samoczynnie bez wciskania przycisku AE-L.
Czasem podczas przeglądania zrobionych zdjęć w aparacie pojawia się komunikat "protect/ unprotect"
Co prawda nie dzieje się tak zawsze ale pojawiają się z tym problemy.

Czyżby czekał mnie serwis Apollo?
Czy może poczekać aż się problem jeszcze bardziej nasili.
K20D jest jeszcze na gwarancji.
A może ktoś ma inny pomysł?

waski  Dołączył: 28 Lip 2008
Sam raczej nic z tym nie zrobisz. Podeślij na serwis. Ja tam rozkręciłem puchę i schowałem taśmę z przyciskiem pod wyświetlacz monochromatyczny. Nie mam AE-L ale za to pucha mi nie wariuje. Trochę szkoda...

solid  Dołączył: 28 Kwi 2011
odswieze nieco watek, nie do konca moje pytanie ma zwiazek z tematem, ale nie chce brudzic i zakladac nowego watku. a wiec...

czy jest mozliwosc ustawienia w k200d takiej opcji by przycisk ael blokowal mi ekspozycje nie tylko na jedno, najblizsze zdjecie ale i nastepne. chcialbym po prostu aby swiatlomierz ustawil konkretna ekspozycje, a potem chcialbym zrobic kilka zdjec z tymi samymi parametrami (tak jakby aparat byl na manualu)

zlaskovik  Dołączył: 13 Maj 2008
W k-5 funkcje specjalne włącz- AE-L z zabl. ostrością - wtedy przycisk AE-L blokuje ekspozycje na stałe. Sprawdź może podobnie jest w k200d

solid  Dołączył: 28 Kwi 2011
zlaskovik,
tak wlasnie ustawione, dziala niby ale po paru sekundach bezczynnosci znow blakada sie zwalnia

dzieje sie to w momencie gdy wyswietlane jest zdjecie, a wizjer gasnie..

zlaskovik  Dołączył: 13 Maj 2008
W meny możesz ustalić czas działania blokady ekspozycji. Nazywa się to chyba "czas pomiaru" czy jakoś tak. Dostępne opcje to 3, 10 i 30 sekund. Jeśli chcesz na dłużej to zostaje tryb M.

Skocz do: