jacekh  Dołączył: 08 Maj 2007
Domowa sieć bezprzewodowa
Mam takie zagadanienie.
Chce sobie w domu zrobić sieć bezprzewodową: duży komp i laptop i do tego dostęp do internetu. I tu jest problem: internet mam z mojej kablówki (TV + internet) i mam modem do internetu zewnętrzny (oosobne urządzenie połączone z kompami kablem). Czy da się to sknfigurować tak, żeby sam modem niejako nadawał sygnał z internetem do moich kompów?

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
jacekh, da sie, kupujesz router Wi-Fi podlaczasz i smiga.

FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
milo napisał/a:
jacekh, da sie, kupujesz router Wi-Fi podlaczasz i smiga.

Tak jak napisal @milo, tylko zwroc uwage na odpowiedni typ routera, i pozniej na dobre zabezpieczenie WiFi min. WPA2.
Pewnie kogos do tego wezmiesz to tylko zwroc uwage/dopytaj jak to zrobil, jakie zabezpieczenia pospisuj dobrze hasla ( w tym administratora).
Routery, (wiekszosc) ma juz wbudowany switch 4 portowy, wiec mozesz blisko stojacy komputer (np. stacjonarny) podlaczy kablem z routera, a notebook po WiFi :)

Pozdr.

Maciej  Dołączył: 18 Cze 2007
Ja mam taki router: http://www.allegro.pl/sea...from=&price_to=
I działa świetnie.

FotoPepe napisał/a:
wiec mozesz blisko stojacy komputer (np. stacjonarny) podlaczy kablem z routera, a notebook po WiFi :)

Oba muszą być bez przewodów. Przemeblowuje mieszkanie i duży komp idzie do kącika w kuchni a gniazdo z sygnałem internetu mam w dużym pokoju. Ma poprostu byc tak, stoi sobie modem w kącie pokoju i nadaje internet i tyle

Maciej napisał/a:
Ja mam taki router: http://www.allegro.pl/sea...from=&price_to=
I działa świetnie.

No zlezy ile jset sasiadow z WiFi obok, sam model jest niezly, ale moze rozwazyc juz cos na 5 GHz i z technologia N ?

Sąsiadów z WiFi raczej nie mam a nawet gdybym miał to raczej niechce żeby korzystali...

jacekh napisał/a:
Sąsiadów z WiFi raczej nie mam a nawet gdybym miał to raczej niechce żeby korzystali...

Chodzilo o to ze sasiedzi maja wlasne wiFi i moga zaklocac, co powoduje pogorszenie sygnalu ;)

Ostatnio Linksys polecal jeden z najnowszych produktow : http://www.allegro.pl/ite...wrt160n_eu.html

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Żeby nie korzystali, to trzeba ustawić dobre zabezpieczenia, jak już ktoś wcześniej napisał. A FotoPepe chodziło pewnie o sąsiadów z WiFi, którzy zakłócają sygnał swoimi antenami. W przypadku Linksysa nie powinno być jednak większych problemów według mnie.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
jacekh może tu coś jeszcze znajdziesz http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=8954 .

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
jacekh, Żeby nie było ew. zakłóceń, sprawdź przy pomocy jakiegoś softu (np. netstumbler) - na jakich kanałach pracują sieci WLAN w pobliżu i wybierz dla siebie kanał najbardziej oddalony od nich.
Z autopsji wiem, że przeważnie ludzie nie zmieniają domyślnego kanału i czasem kilka sieci pracuje na tym samym, a kupę jest wolnych.

Można też pomyśleć o zakupie routera z wbudowanym hostem USB. Wtedy drukarka (lub dysk USB) może być osiągalna bezprzewodowo w całej sieci.

Lord  Dołączył: 19 Mar 2008
jacekh napisał/a:
Oba muszą być bez przewodów. Przemeblowuje mieszkanie i duży komp idzie do kącika w kuchni a gniazdo z sygnałem internetu mam w dużym pokoju. Ma poprostu byc tak, stoi sobie modem w kącie pokoju i nadaje internet i tyle

Weź pod uwagę to, że na "antenie" net działa znacznie wolniej, niż na kablu. Zatem jeśli będziesz coś ściągał z jednego kompa na drugiego albo będizesz coś ciągnął z zewnątrz ( z internetu) przy dobrym łączy to ka wi-fi będzie dość wolno. Więc czasami warto pociągnąć te 2-3 m kabla gdzieś przy ścianie, żeby znacznie zyskać na szybkości.

Lord napisał/a:
na "antenie" net działa znacznie wolniej, niż na kablu.
routery 802.11n (300Mb/s) działają już z praktyczną szybkością porównywalną z siecią przewodową 100Mb*. Chyba, że mamy karty gigabitowe. Tylko który dysk to wykorzysta?

* -w tym samym pomieszczeniu

Ano to jesli sie nie myle to do 270 Mb ;)
Natomiast glownie pod zastosowania multimediow w domu.

wujek  Dołączył: 12 Sty 2008
Lord napisał/a:
będizesz coś ciągnął z zewnątrz

Raczej marne szanse, żeby łącze do provider'a było szybsze niż połączenie Wi-Fi pomiędzy komputerami w domu. Chyba, że ktoś dociągnie sobie E3 ;-)

Lord  Dołączył: 19 Mar 2008
emigrant napisał/a:
routery 802.11n (300Mb/s)

Masz rację, ale jeszcze minie trochę czasu zanim, ten standard kart bezprzewodowych, stanie się tak powszechny, że będzie standardowym wyposażeniem w laptopach. Jak na razie montowane są w większości karty "b/g", a za szybsze trzeba dopłacać, na co mało kto decyduje się. Routery ze standardem "n" również nie należą jeszcze do tej większości w sklepach i są znacznie droższe, więc jeszcze trochę poczekamy.

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
Tylko że to nie jest 270 lub 100 Mb/s tylko Mbps czyli Mbit/s a to różnica dość znaczna :-)

TTomek napisał/a:
Mb/s tylko Mbps czyli Mbit/s a to różnica dość znaczna
Jaka?
Przecież nie napisałem MB/s

TTomek napisał/a:
Tylko że to nie jest 270 lub 100 Mb/s tylko Mbps czyli Mbit/s a to różnica dość znaczna :-)

a raczej zadna :mrgreen:

popieram kolege @emigranta ...

Skrócony zapis tych dwóch jednostek jest niemal identyczny, różni się jedynie wielkością litery 'B'. Kilobity na sekundę to kb/s (małe 'b'), natomiast kilobajty na sekundę to kB/s (wielkie 'B'). Ta subtelna różnica w zapisie nie jest adekwatna do różnicy między tymi jednostkami w rzeczywistości, ponieważ 1 kb/s to dokładnie 8 razy mniej niż 1 kB/s (1 kB = 8 kb).

:evilsmile:

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
FotoPepe napisał/a:
a raczej zadna

jak nie wiesz o czym piszesz to nie pisz :)

FotoPepe napisał/a:
Ta subtelna różnica w zapisie nie jest adekwatna do różnicy między tymi jednostkami w rzeczywistości, ponieważ 1 kb/s to dokładnie 8 razy mniej niż 1 kB/s (1 kB = 8 kb).

co za bzdury, czyli rożnica prawie nie zauważalna :
łącze 3Mbps masz to ściągasz dane z prędkością

3x1024 = 3072 ;
3072/8 = 384K Bajty per s.

(uproszczone liczenie ;) )

Czyli zamiast 3MB masz ok 0,4MB, no racja "subtelna różnica"

pomijam fakt marketingowego liczenia 1000 zamiast 1024, czasami się tak zdarza ;)

Skocz do: