walt666  Dołączył: 19 Cze 2008
[obiektyw] Tamron 28-75 f2.8 problem czy to normalne?
Witam
Pare dni temu zakupilem Tamron 28-75mm f2.8 , spodziewalem sie ze to swietne szklo a teraz mam watpliwosci. Na forum wyczytalem ze problemy wystepuja raczej w Tamronie 17-50mm f2.8 a tutaj przykra niespodzianka w moim obiektywie takze.

Poswiecilem dzisiaj caly dzien na czytanie roznych watkow odnosnie problemu bf ff, mydlenia etc... i nie jestem wcale madrzejszy ;-) Z tego co zauwazylem wszystkie obiektywy o swietle 2.8 czy sigmy czy tamrona maja problemy na maksymalnej dziurze i trzeba trafic na wlasciwy egzemplarz. Opisze co i w jakiej sytuacji mi sie nie podoba i prosze o jakies rzeczowe komentarze bo nie wiem co zrobic (wyslac do FOTOTECHNIKI celem regulacji czy sprzedac)

typowy portret:
f2.8, ogniskowa 75mm, mala odleglosc od modelki
- problem BF FF nie wystepuja dlatego ze przy malych odleglosciach od modelki ostrzy idealnie

f2.8 zwiekszam odleglosc od modelki, dalej ogniskowa maksymalna 75mm
- zdjecia wychodza coraz bardziej rozmydlone ale da sie je wyostrzyc w PSH i wygladaja dobrze

f2.8 75mm, zdjecie krajobrazu - mydelko na maxa...

Zmiana f2.8 na f4 czy na f5 rozwiazuje problem definitywnie, dla kazdej ogniskowej. Wiec jak potraktowac ten problem? Wraz ze wzrostem odleglosci od obiektu przy swietle f2.8 rosnie tzw "mydlenie"

Porownywalem do Heliosa 58mm f2.0, podobny problem, a na krajobrazach przy f2.8 mydelko.... wiec czy to jest normalne przypadlosc wynikajaca z wlasciwosci fizycznych? tez cos takiego wyczytalem w artykule na fotopolis o glebi ostrosci...

Zadzwonilem do serwisu fototechnika i pan powiedzial ze dla max ogniskowych i max dziurze jest to zjawisko normalne bo ten TAMRON to taki "wash & go" czyli wszystko w jednym jak rozumiem ;-) wiec nie da sie za ta cene uzyskac super jakosci w calym zakresie...

Niech sie wypowiedza uzytkownicy teg TAMRONA 28-75mm czy maja podobne problemy przy f2.8 i czy maja idealny egzemplarz...

Jak bedzie trzeba to wrzuce SAMPLE z exifem jakby ktos nie skumal moich wypocin...
Testy robilem na k200d wiec mam pytanko czyw tym body mozna zrobic ewentualna korekcje auto-focusa ?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
walt666 napisał/a:
Robisz na 2.8 krajobraz ?

Asahi
[Usunięty]
walt666 napisał/a:
Jak bedzie trzeba to wrzuce SAMPLE z exifem jakby ktos nie skumal moich wypocin...
mysle wrzuc od razu, tak bedzie lepiej. Wtedy jakis posiadacz T28-75/2.8 bedzie mogl porownac ze swoimi fotkami i sie wypowiedziec. Wiesz, ostro/mydlo to odczucia bardzo subiektywne i tylko bezposrednie porownanie ma jakis sens.

argawen napisał/a:
walt666 napisał/a:

Wiadomo ze krajobrazow sie nie robi na f2.8, to bylo tylko testowo... zeby sprawdzic
efekt mydlenia...

ale juz przy odleglosci paru metrow od modelki na maksymalnej ogniskowej dla f2.8 ten efekt powstaje....

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
walt666 napisał/a:

argawen napisał/a:

Kiedyś trafiłem w necie na zdjęcia takiego gościa, co nawet na f/2 robił - efekty rewelacyjne!:
http://www.pbase.com/fafniak/image/96667482
http://www.pbase.com/fafniak/image/90986077
;-)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Samp, nie liczy się jedno jest na f/3.2 :-P

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
Nie wpadłbym na to by na takiej przysłonie robić krajobraz :-( a swoją drogą ciekawe kim jest ten Krynicki, nizłe foty robi, a nigdy o nim nie słyszałem.

:mrgreen:

Samp napisał/a:
walt666 napisał/a:

argawen napisał/a:

Kiedyś trafiłem w necie na zdjęcia takiego gościa, co nawet na f/2 robił - efekty rewelacyjne!:
http://www.pbase.com/fafniak/image/96667482
http://www.pbase.com/fafniak/image/90986077
;-)

Czyli jednak nie powinno mydlic nawet dla f2.8?
To juz moj manualny Helios 58mm f2.0 mniej mydlil... zaraz podesle linki do fotek...

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
Samp napisał/a:
Kiedyś trafiłem w necie na zdjęcia takiego gościa, co nawet na f/2 robił

Eee tam, chyba facet się zupełnie nie zna na fotografii ;-)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
seweryn1 napisał/a:
a swoją drogą ciekawe kim jest ten Krynicki
Nikifor :?:

;-)

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
walt666, w każdym razie koniecznie wrzuć zdjęcia - tylko w ten sposób będzie można coś o tym powiedzieć.

Przedwczoraj ustrzeliłem drzewko SMC-FA 50/1.4 @ 1.4 - celowo (bo na kimś się trzeba wzorować, nie?) ;-)
I drzewko dostało takiego glow'a, jakby jakaś siła niebiańska w nie wstąpiła. Total mydło, ale całkiem ciekawe.

[ Dodano: 2008-08-11, 16:39 ]
walt666, tamten obiektyw, którym były robione te foty nie mydli @ 2.8. Ale to specjalny obiektyw ;)

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Re: Tamron 28-75 f2.8 problem czy to normalne?
walt666 napisał/a:
Witam
Pare dni temu zakupilem Tamron 28-75mm f2.8 , spodziewalem sie ze to swietne szklo a teraz mam watpliwosci. Na forum wyczytalem ze problemy wystepuja raczej w Tamronie 18-50mm f2.8 a tutaj przykra niespodzianka w moim obiektywie takze.

Słuchaj walt666... Może twój Tamron jest ,,z piekła rodem"? :mrgreen: Teraz się zastanawiam, dlaczego się pomyliłeś bo nie słyszałem żeby był tamron 18-50... :-/
Ja nie mam takiego obiektywu ale jak testowałem parę sztuk w Warszawie 17-50 na tablicy testowej to dla odmiany sprzedawca podał mi 28-75... I ta sztuka miała nie mniejszy front focus niż wszystkie 17-50 jakie testowałem. Zeby nie było niedomówień... FF o wartości + 3 cm na tablicy testowej to już lekkie mydlo z paru metrów... Dopiero Pentax 50 mm macro i inne Pentaxy nie miały FF... Obecny mój tamron nie ma FF No ale to 12-ty egzemlarz jaki z uporem maniaka testowałem(przepraszam-11-ty bo 12 odesłałem,choć optycznie był nie gorszy, a może ciut ostrzejszy nawet na brzegach to ,,pierścień zoomu mu skrzypiał") Tak że konkluzja-Tamrony są świetne jak na swoją cenę ale trzeba być upartym albo szczęściarzem żeby trafić ,,na ten właściwy" Pozdrawiam

Oto przyklady, wszystkie na max ogniskowej 75mm:
Daleki plan z balkonu f2.8 - tu sie wlaczyla lampka kontrolna ;-)

Daleki plan z balkonu f5 - wszystko OK

Testow ciag dalszy nad odra f2.8, odleglosc kilka metrow od objektu;-)

Testow ciag dalszy nad odra f5.0, odleglosc kilka metrow od objektu;-)

kolejne zeby nie bylo ze reka mi drgnela f2.8:

kolejne f5.6:

I portrety:
Helios 58mm f2.0 dla mnie OK:

Tamron f2.8 z bliska - jest OK:

To sa zdjecia tylko testowe, zeby nikt ich nie ocenial ;-)
Czekam na opinie co z tym Tamronem zrobic... i przede wszystkim czy to normalne...

Asahi
[Usunięty]
MZ to FF i to znaczny. Regulacja, albo wymiana. Ale niech sie wypowiedza inni.

Asahi napisał/a:
MZ to FF i to znaczny. Regulacja, albo wymiana. Ale niech sie wypowiedza inni.

Hmm przed chwilka z balkonu zrobilem na 75mm trzy zdjecia testowe, odpowiednio f2.8 f3.2 f3.5 najpierw uzywajac AF pozniej ostrzac recznie.

Konkluzja: recznie wyszlo mi lepiej niz na AF ale i tak nie idealnie :-( wiec moze to jest przypadlosc TAMRONA ze przy max dziurze i max ogniskowej po prostu nie da sie zrobic ostrych zdjec?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
FF i to dosc duzy przy teoretycznej nieskonczonosci ostrosc masz na balkonach

Asahi
[Usunięty]
walt666 napisał/a:
wiec moze to jest przypadlosc TAMRONA ze przy max dziurze i max ogniskowej po prostu nie da sie zrobic ostrych zdjec?
eee tam, ten Tamron, musi robic ostre zdjecia przy kazdej ogniskowej. Moze niekoniecznie ostre jak zyletka, ale tez nie takie mydlane. Mam nadzieje, ze nie masz ustawionego pola AF na automat, tylko sam wybierasz gdzie ma ostrzyc? Tylko pytam.... ;-)

Asahi napisał/a:
walt666 napisał/a:
wiec moze to jest przypadlosc TAMRONA ze przy max dziurze i max ogniskowej po prostu nie da sie zrobic ostrych zdjec?
eee tam, ten Tamron, musi robic ostre zdjecia przy kazdej ogniskowej. Moze niekoniecznie ostre jak zyletka, ale tez nie takie mydlane. Mam nadzieje, ze nie masz ustawionego pola AF na automat, tylko sam wybierasz gdzie ma ostrzyc? Tylko pytam.... ;-)

Oczywiscie ze nie automat ale staralem sie zeby punkt ostrosci byl lapany na srodku kadru
na logo znajdujacym sie na budynku (zielone kolko).

Asahi
[Usunięty]
Zobacz, to jest zdjecie z Sigmy 24-60/2.8 na 60mm f2.8, a ta sigma za demona ostrosci uznawana nie jest ;-) kliknij by powiekszyc

Asahi napisał/a:
Zobacz, to jest zdjecie z Sigmy 24-60/2.8 na 60mm f2.8, a ta sigma za demona ostrosci uznawana nie jest ;-) kliknij by powiekszyc

Obrazek

No to pieknie, kita pchnalem z K100d i zostal mi nieostry Tamron a za tydzien urlop w Grecji... fajnie sie zalatwilem :-(

Z drugiej strony to zdjecie pomniejszone do takiej rozdzialki jak fotka z sigmy i podostrzone w PSH:

1

Skocz do: