KRECIK  Dołączył: 18 Paź 2007
  16-50 SDM z USA pytanie...
Mam mozliwosc sprowadzenia tegoz pieknego obiektywu z USA, niestety wg amerykanskiego forum pentaxa nawet teraz mozna dostac gowniana sztuke ;/ Jest nawet watek gdzie koles wymienia juz 3 sztuke w BHphoto i dalej jest szmatlawa :/...moje pytanie brzmi: czy na podstawie gwarancji moge odeslac slaba sztuke do apollo a oni wymienia mi na inna?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Raczej do sklepu.

Wiec lipa ;/ chyba nie zdecyduje sie ;/ mialem nadzieje ze wymieniaja, nawet zadzwonilem dzisiaj do nich ale niestety mieli juz zamkniete ;/

KRECIK napisał/a:
Wiec lipa ;/
Jak napisałem raczej. Ale możesz przecież zadzwonić do Apollo i zapytać.
Jak bym odpowiedział, że wymienią, to byś kupił ? A co, jeśli jednak tego nie zrobią.
Osobiście na podstawie czyjejś odpowiedzi nie kupowałbym, bez sprawdzenia u dystrybutora.

Sprawa troche nagli i myslalem ze moze ktos juz sie orientowal w tej sprawie :)

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
KRECIK napisał/a:
moje pytanie brzmi: czy na podstawie gwarancji moge odeslac slaba sztuke do apollo a oni wymienia mi na inna?

W Apollo na 1000% Ci nie wymienią.. Jakbyś kupił u nich to co innego ;-) Ale jeśli kupisz nawet w Polsce-to uderzaj do sklepu, tam gdzie kupiłeś..Już nie jeden się zastanawiał nad sprowadzeniem z USA... Ja np. Tamrona 17-50 chciałem.. Bo uważam że optycznie jest lepszy od 16-50 Pentaxa, choć mechanikę ma niezbyt.. Ale w Polsce kupiłem 11-ty egzemplarz.. :mrgreen: Pozdrawiam

Czy na 1000% to nie bylbym taki pewny, bo co by nie bylo jezeli bede mial tragiczna jakosc obrazu to przeciez dlatego ze obiektyw jest uszkodzony (zle zlozony itp), a jezeli jest uszkodzony to powinni go naprawic, a ze naprawic nie ma jak to powinni wymienic na dobra sztuke :) Sprowadzilem juz 50/1,4 i 10-17Fish, jakosc bdb i trafiaja w punkt :) ale tutaj ryzyko znacznie wieksze, mysle ze mam 30% szans na dobra sztuke ;/

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
KRECIK, a ile byś w USA zapłacił za tę gwiazdkę?

KRECIK napisał/a:
Czy na 1000% to nie bylbym taki pewny, ale tutaj ryzyko znacznie wieksze, mysle ze mam 30% szans na dobra sztuke ;/

Nie musisz być pewny.. Więc sam sie przekonaj...Mnie to nie przyniesie satysfakcji tak czy siak.. :-) 30% szans-czyli kup 3 obiektywy (albo lepiej 4 bo 3,5 nie da się chyba kupić :mrgreen: ) zawsze zostanie ebay lub allegro, bo przy ,,naszych" cenach raczej dużo nie stracisz... No ale jakby co to ja ,,głośno myślę" :mrgreen:

700$ czyli troche wiecej niz za tamrona w polsce :)

Nie mam tyle kasy zeby kupic kilka sztuk, a inna sprawa to ta ze nie ma miejsca w bagazu podrecznym :) W sumie z tego co sie dowiedzialem dzisiaj to obiektyw juz zamowiony, pytanie tylko czy oddac go do BH czy nie. Zadzwonie w poniedzialek do apollo i sie dowiem co i jak.

No widzisz.. ;-) :mrgreen: :lol:

KRECIK napisał/a:

W UK 450 funtów (na dziś - 1850) i masz europejską gwarancję jak by co. Ja od jakiegoś czasu mocno drążę tamtejszy eBay - z dobrym skutkiem ;)

Co widze?

[ Dodano: 2008-08-29, 21:31 ]
nazgul napisał/a:
KRECIK napisał/a:

W UK 450 funtów (na dziś - 1850) i masz europejską gwarancję jak by co. Ja od jakiegoś czasu mocno drążę tamtejszy eBay - z dobrym skutkiem ;)

Tyle ze w UK nikogo nie zman, kupujac w USA tez mam rok gwarancji, pytanie tylko czy w jej ramach wymienia mi szklo na inne.

nazgul napisał/a:
W UK 450 funtów (na dziś - 1850) i masz europejską gwarancję jak by co
Bez różnicy dla Apollo, jakby co.

KRECIK napisał/a:
Co widze?

[ Dodano: 2008-08-29, 21:31 ]
nazgul napisał/a:
KRECIK napisał/a:

W UK 450 funtów (na dziś - 1850 zł) i masz europejską gwarancję jak by co. Ja od jakiegoś czasu mocno drążę tamtejszy eBay - z dobrym skutkiem ;)

Tyle ze w UK nikogo nie zman, kupujac w USA tez mam rok gwarancji, pytanie tylko czy w jej ramach wymienia mi szklo na inne.

Na pewno. Tylko że mając gwarancję EU (prawidłowo podbitą) możesz zalatwiać ew. (odpukać) naprawy przez Apollo. Mialem tak jak mi padł istDS sprowadzony z Francji.

http://www.srsmicrosystem...)-SDM-Lens.html

Fiskus nie powinien się czepiać.

argawen napisał/a:
Bez różnicy dla Apollo, jakby co.

Słuchaj..A pewny jesteś?! Jak nie to nie wprowadzaj kolegi w błąd... No chyba że kontaktowałeś się z Apollo... Ja tak i poza tym że zakwestionowali ,,źrodło" mojego aparatu sprowadzonego z Niemiec(to chyba UE i blizej niż USA!), to stwierdzili że gwarancja ,,chyba jest nie wazna" W to też im jakoś nie wierzę po ,,wymianie korespondencji" na temat niedopracowanej wersji softu w zakresie polskiego menu i ich ,,wyssanych z palca" opowieściach z ,,krainy 1000 i jednej nocy" jak to niby dysponowali jakąś nową wersją softu 4 miesiące przed jej dystrybucją na stronie producenta... Fantazja i czysta fikcja... Spływa po nich wszystkojak po kaczkach (bez skojarzeń proszę) i zrobiliby wszystko żeby wyglądało że ,,cokolwiek nie tak to nie ich wina" Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-08-29, 22:01 ]
Po prostu nie boje się stwierdzić: ,,kłamcy!" :-/

specmisiek napisał/a:
Słuchaj..A pewny jesteś?!
Pewny czego ? ze bez różnicy, czy kupowane w USA, czy w UK ?
Dla Apollo bez różnicy, ważna gwarancja lub dowód zakupu.
Ten tekst jest ze strony Apollo.

WARUNKI REALIZACJI NA TERENIE RP UPRAWNIEŃ GWARANCYJNYCH NA SPRZĘT FOTOGRAFICZNY MARKI PENTAX ZAKUPIONY POZA GRANICAMI KRAJU.

Cytat
Warunkiem przyjęcia zgłoszenia reklamacyjnego jest okazanie przez klienta prawidłowo wypełnionej karty gwarancyjnej PENTAX lub dowodu zakupu.
Klientowi przysługuje bezpłatna naprawa sprzętu, która jest realizowana w serwisie centralnym PENTAX Europe w Hamburgu (Niemcy) na zasadach opisanych w karcie gwarancyjnej otrzymanej przez klienta wraz z zakupionym sprzętem, z następującymi zastrzeżeniami:

1. Sprzęt, którego dotyczy zgłoszenie reklamacyjne, powinien być dostarczony do serwisu centralnego Spółki APOLLO ELECTRONICS sp. z o.o. w Warszawie przy ul. Szyszkowej 35/37.
2. Dostarczenie sprzętu do serwisu odbywa się na koszt klienta.
3. Sprzęt, którego dotyczy zgłoszenie reklamacyjne, jest wysyłany do centralnego serwisu Pentax w Hamburgu (Niemcy). Koszty wysyłki w zryczałtowanej kwocie stanowiącej równowartość 50,- EURO pokrywa klient.
4. Odbiór sprzętu z serwisu centralnego Spółki APOLLO ELECTRONICS sp. z o.o. po zakończeniu postępowania reklamacyjnego odbywa się na koszt klienta.

Spółka APOLLO ELECTRONICS sp. z o.o. w Warszawie nie ponosi odpowiedzialności za postanowienia zawarte w karcie gwarancyjnej wystawionej przez innego przedsiębiorcę i otrzymanej przez klienta wraz ze sprzętem fotograficznym zakupionym poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej.

Gwarancja 24-miesięczna, liczona od daty dokonania zakupu, przysługuje wyłącznie w przypadku sprzętu zakupionego w autoryzowanej sieci dealerskiej na terenie Rzeczypospolitej Polskiej. Zgłoszenia reklamacyjne dotyczące sprzętu zakupionego na terenie RP realizowane są na zasadach opisanych w karcie gwarancyjnej otrzymanej przez klienta wraz z zakupionym sprzętem.

Słuchaj ..Paweł czy nie Paweł.. Napisałem coś..Czego sam nie wymysliłem.. Było to oparte na moich kontaktach z Apollo i stwierdzam-są mała ,ale to MAŁO!! wiarygodni...Powtarzam... Po tym co wywnioskowałem bałbym sie dać im młotka do naprawy gwarancyjnej... Twoje zdanie może być oczywiście inne... (No chyba że są 2 rózne ,,Apollo") :mrgreen: Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-08-29, 22:21 ]
Mam zresztą chyba gdzieś w historii korespondencję z nimi... Jesli interesuje Cię to mogę zrobić wyjątek i udostępnić.. W końcu nie robię z tego żadnej tajemnicy :-D

[ Dodano: 2008-08-29, 22:22 ]
A poza tym pisałem otym w jednym z moich pierwszych wątków na Forum

I u mnie zadziałalo to DOKŁADNIE tak, jak w regulaminie podanym przez Argawena. Musi być europejska gwarancja i dowód zakupu.

Czyli tak czy inaczej mnie okłamali :mrgreen: Pozdrawiam i dziękuję za informację! :!:
Ale swoją drogą i tak bałbym się im zostawić swoją puszkę na dłużej i spuścić ją z oczu.. ;-)

[ Dodano: 2008-08-29, 22:55 ]
Aha.. I gwarancja nie zdystrybucji firmowanej przez ,,Apollo" nie jest na 2 lata a jedynie na rok ...To już na 100 000% ;-)

[ Dodano: 2008-08-29, 22:56 ]
No chyba ze ktoś wykupi w USA gwarancję ,,sklepową" No ale to tylko ,,na dany sklep" działa... Chyba

Skocz do: