artykris  Dołączył: 30 Kwi 2006
SIGMA w nieskonczonosc, HSM
Czesc, mam pytanie techniczne. A w zasadzie dwa.

1. Dlaczego w obiektywie Sigmy 18-50/2.8 zakres skali manualnej ostrosci nie konczy sie na nieskonczonosci?? Czy to jest zwiazane z funkcja macro? Nie rozumiem tego, moze mi ktos wytlumaczy. Wiele razy w warunkach polowych chcialem szybko przelaczyc na manualne ostrzenie i ustawic na nieskonczonosc - i oczywiscie przekrecalem z przyzwyczajenia pierscien do oporu = nieostre zdjecia, ostrzenie poza nieskonczonoscia, co to u ciezkiego licha jest?

2. Czy obiektywy Sigmy z silnikami HSM wspolpracuja bezproblemowo i szybko ostrza na K10d/K20d? Przygladam sie obecnie 120-400 Sigmy.

Dzieki,

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
artykris, - realia sa takie ze w innych szkla sigmy jest jeszce gorzej.... :-P

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Chodzi o to, żeby autofokus nie stukał na końcu skali ostrości kiedy lata w tą i spowrotem, oraz skala powyżej nieskończoności ponoć przydaje się do fotografii w podczerwieni.

[ Dodano: 2008-09-04, 09:00 ]
Aha u jeszcze jak masz FF na nieskończoności to zawsze możesz doostrzyć nieco dalej. :-P

Eldred napisał/a:
Aha u jeszcze jak masz FF na nieskończoności to zawsze możesz doostrzyć nieco dalej. :-P

Nic mi nie mow o eFeFach itd...
To jest narodowa japonska tragedia, ja mam FFy na FA77, Sigmie30, zreszta na kazdym prawie szkle ostrosc jest zle ustawiana, a na kazdym inaczej
Straszny pentaxowy bubel z ta ostroscia. Japonska skucha.
Mam nadzieje ze na k20D bede to sobie mogl przynajmniej wyregulowac pod kazde szklo. Uhhh....

[ Dodano: 2008-09-04, 09:10 ]
A co do Sigmy i nieskonczonosci - to juz bym wolal, zeby mi klapalo... a podczerwieni nie naswietlam (da sie to wogole zrobic w cyfrze??)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Nikon i Canon też mają problem FF/BF...

Eldred napisał/a:
Nikon i Canon też mają problem FF/BF...

Wiem, wiem, ale to tez japonskie, nie? ;)
Poza tym musialem troche tej goryczy z siebie wyrzucic - w koncu nie jest to normalne, ze sie kupuje prawie-profesjonalny sprzet, ktory nie potrafi nastawic w punkt ostrosci... Ehhh. Wszyscy jestesmy robieni w balona.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
artykris napisał/a:
zreszta na kazdym prawie szkle ostrosc jest zle ustawiana

Puszka do regulacji

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
artykris napisał/a:
Czy obiektywy Sigmy z silnikami HSM wspolpracuja bezproblemowo i szybko ostrza na K10d/K20d?
Tego nie wie jeszcze nikt.
artykris napisał/a:
Przygladam sie obecnie 120-400 Sigmy
A jest taka z HSM do Pentaxa ?

argawen napisał/a:
A jest taka z HSM do Pentaxa ?

W rekach nie mialem tej 120-400ki.
Tak wyczytalem na stronie Sigmy:
Corresponding AF Mounts SIGMA, CANON, NIKON, PENTAX (1*, 2*), SONY (1*)
*1 OS function is not available.
*2 If the camera body does not support HSM motor, AF will not work.

Stad tez moje pytanie (punkt*2).

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
artykris, Sigma 120-400 na razie jest tylko pod C i N, pozostałe mocowania to bliższe lub dalsze plany.
Aktualnie nie ma w sprzedaży żadnej Sigmy z silnikiem HSM pod Pentaksa. W najbliższym czasie mają pokazać się 70-200/2,8 oraz 50-150/2,8 ale ich pojawienie się jest ciągle przekładane...

Rozumiem, czyli trzeba czekac...
Moze raczej spojrze na 135-400 sigmy.

A w pstryku maja juz to szklo na stronie (dostepnosc 7 dni), ciekawe...

120-400mm F4.5-5.6 DG APO OS HSM #SI120400DG_7749_7749
bagnet Pentax (bez OS)
Dostępność: do 7 dni
Cena: 2 519,- zł *

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
artykris napisał/a:
Moze raczej spojrze na 135-400 sigmy

też może być ciężko... model już nie produkowany, zastąpiony przez wspomnianą 120-400 OS. U polskiego dystrybutora są jeszcze wyprzedażowe egzemplarze do C i N, pozostałych mocowań już nie ma.

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
a 100-300/4 za krótki?
ostrzy naprawdę szybciutko bez HSMu, a to nie jedyna z jej zalet.

100-300 ciut drogawy - teoretycznie dwa razy drozszy niz 135-400...
On dziala na AF z k10d ? Ma przeciez silnik HSM, nie? Jak to jest?

Chcialem sobie sprawic jakies telephoto na ulice, troche do dziczy przyrodniczej i ogolnego podgladania...

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
sigma 100-300/4 dla pentaxa ostrzy tradycyjnie czyli poprzez śrubokręt.

pczarnul  Dołączył: 15 Lut 2007
artykris, szarpnij się na 100-300/4 jeśli możesz. Nie będziesz żałował. Współpracuje dobrze z TC 1.4 do zdjęć z ręki i w miarę OK z TC 2 z dobrego statywu z podniesieniem lustra. Z TC 2 zrobiłem np. zdjęcia rzadkiej wodniczki nad Biebrzą.

Nie będzie to telephoto na ulicę, ale do dziczy jak najbardziej. Z TC 1.4 uzyskasz 420/5.6 z dobrą jakością.

pczarnul--> Co to jest TC? Konwerter od pentaxa?
I dlaczego ta szklarnia Sigmy 100-300 nie bedzie sie nadawala na ulice - za duza i za ciezka?

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
artykris, z ciekawości, co się fotografuje na ulicy na 300 mm? Gołębie na dachach bloków i kamienic? Portrety operatorom żurawi się robi?

[ Dodano: 2008-09-07, 10:50 ]
Pomijając, że ta Sigma waży prawie 1,5 kg i ma długość ponad 20 cm, więc na spacery raczej średnio się nadaje.

pczarnul  Dołączył: 15 Lut 2007
artykris, TC to konwerter. Sigma robi 2 dedykowane TC: 1.4 i 2.

Jak napisał lipalipski na ulicy nie będzie użyteczne i będzie zwracać niepotrzebnie uwagę, ale w terenie jest to w miarę poręczny obiektyw przy odrobinie silnej woli.

Pozdrawiam

lipalipski napisał/a:
artykris, z ciekawości, co się fotografuje na ulicy na 300 mm? Gołębie na dachach bloków i kamienic? Portrety operatorom żurawi się robi?

Niee, ale na ludzi sie lepiej poluje ;)

Na ulicy uzywam czesto 135ki - do wylawiania twarzy z tlumu.
300mm to oczywiscie za duzo na dobry portret, ale lubie wylawiac ludzi z daleka, niezauwazony. Ot, takie moje zboczenie podladacza i zlodzieja dusz, heh...

Skocz do: