cinekk1  Dołączył: 17 Lut 2008
24-28mm jaśniejszy niż 2.8
Szukam takiego obiektywu i jakoś nic nie mogę znaleźć. Chodzi o leciwy manualny obiektyw za kila stówek. Fotografuję ostatnio w teatrze w warunkach ekstremalnie ciemnych. 50mm 1.7 nawet się sprawdza, ale jest za wąsko. Potrzebny zakres 24-28mm. Był produkowany kiedyś taki obiektyw? Przy 2.8 potrzebne jest ISO 3200, a tego w K10 niestety nie posiadam i zdjęcia są poruszone.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Sigmy 24 i 28 ze światłem 1.8.
Pentaksy FA* 24/2, M 28/2.
Manualne Kirony/Vivitary 24/2.
Zeiss Distagon T* 28/2

Dzięki. Postaram się coś z tego znaleźć.

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
A jak uzbierasz kasy to 30/1.4 sigmy, ewentualnie po wygraniu w totka ltd 31 :D

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
A ja polecam się dobrze przyjżeć samplom/recenzjom/opiniom na temat sigmy 28/1.8 i omijać ją z daleka bo to wyjątkowo nieudane szkło i tylko dlatego kupiłem trzydziestkę.

lukas1  Dołączył: 02 Cze 2008
Eldred , czy ta 30/1.4 jest duzo lepsza od Pentax DA 35mm f/2.8 SMC Macro Limited ???

naprawde przymierzam sie do kupna cos kolo 30 stalego, chyba lepszy bylby szeroki kat czego ta sigma nie ma ale postaram sie opierac na opini bardziej doswiadczonych osob ;-)

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
cinekk1 napisał/a:
Przy 2.8 potrzebne jest ISO 3200, a tego w K10 niestety nie posiadam i zdjęcia są poruszone.

Jeżeli nie stanowi dla Ciebie problemu poziom szumów przy ISO 3200, zawsze możesz naświetlać na minusie, tzn z korektą - 1 Ev i podciągać o tą jedna działkę przy edycji RAWa. W brew pozorom jakość nie różni się mocno od ISO 3200 z puszki. Niestety nie jest to najwygodniejsze, ale z braku wyższego ISO czasem tak robiłem z Canonkiem.

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
lukas1 napisał/a:
Eldred , czy ta 30/1.4 jest duzo lepsza od Pentax DA 35mm f/2.8 SMC Macro Limited ???

naprawde przymierzam sie do kupna cos kolo 30 stalego, chyba lepszy bylby szeroki kat czego ta sigma nie ma ale postaram sie opierac na opini bardziej doswiadczonych osob ;-)

To wprawdzie nie do mnie ale wydaje mi się że porównujesz szkło makro ze szkłem ,,nie makro" To ma mało sensu.. Jest za to 35 mm f2 Pentaxa... I chociaż sigma jest jasniejsza i szersza to chyba duzo lepsza nie jest.. Pozdrawiam

Coś mi się zdaje, że jutro na giełdzie we Wrocławiu kupię 28mm 2.8 i będę kombinował z ekspozycją. Chyba innego wyjścia nie mam. Od wtorku będę robił zdjęcia z prób i zbieranie na obiektyw za dwa tysiące to nie tan czas. Premiera za dwa tygodnie i zdjęcia muszą być gotowe.

dzieki Spec.... wiem ze jedno to makro a drugie nie, ja dokladnie potrzebuje szklo z taka ogniskowa , no moze jescze 40, wiec myslalem ze jeslito ma opcje makro to zawsze cos dodatkowego za podobna cene, rozwazalem pniedzy ta sigma i tymi pentaxami 35macro ltd i 40 ltd

[ Dodano: 2008-09-12, 18:26 ]
poza tym chyba ten makro posiada szeroki kat albo ta 40 ltd. moze ktorys z was Pomoglby mi z tym problemem :-D

lukas1 napisał/a:
poza tym chyba ten makro posiada szeroki kat albo ta 40 ltd. moze ktorys z was Pomoglby mi z tym problemem :-D

lukas1 a może jednak 35 f 2,0 Szkło jest chwalone i cenowo atrakcyjne.. Nie wiem jakie to makro w 35 ltd jest ale niektórzy sądzą że krótkie. a 40 ltd nie ma pierścienia przysłon... Dlatego wolałem 43 ltd i z USA za niezłą cenę sprowadziłem.. 3 mm to IMO żadna różnica... A le to Twoja decyzja.. Pozdrawiam

dziekuwa a jesli mozesz mi (nam) :-) ile cie wynioslo to 43 ltd?

nawet z opłatą celną wyniosło mnie nieco ponad 1050 zł (bo nie chciałem czekać) ale jak ktoś kupiłby w USA i z tamtąd przy okazji przywiózł (ja tak mogłem zrobić ale niecierpliwy jestem) to IMO jakieś 900 zł

[ Dodano: 2008-09-12, 19:33 ]
Może trochę mniej... ;-)

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Manualne Kirony/Vivitary 24/2.

i 28/2 i Vivitar S1 28/1.9.

Dziękuję za podpowiedzi. Jeśli jutro na giełdzie coś z tego będzie, za jakieś 200 złotych, to pewnie się porwę na taki zakup.

cinekk1 napisał/a:
Dziękuję za podpowiedzi. Jeśli jutro na giełdzie coś z tego będzie, za jakieś 200 złotych, to pewnie się porwę na taki zakup.

Nie obraź sie czasem... Ale może pomyśl lepiej o technice fotografii otworkowej... 200 zł wystarczy... :-B

kefa  Dołączył: 13 Mar 2008
cinekk1, być może jutro będę na giełdzie wiec mozesz mojego vivitara przestrzelac(jesli masz cyfre?)

lukas1 napisał/a:
Jeśli już porównywać to z 35/2 pentaxa, tak jak pisał Ci specmisiek, ale nie miałem obu tych szkieł w łapach także się nie wypowiadam.
Na zdjęciach wyglądaja podobnie, ale ja wolałem jednak nieco dopłacić i mieć te 5mm więcej i 1.4. Wrażenia są takie, że obiektyw mnie zadziwia, jest ostry normalnie od 1.4 bez żadego mydlenia czy rozświetlenia, AF ma szybki, na tyle na ile kasetka ma AF ;-)

Wykonany jest (tutaj znów na oko) lepiej od pentaxa 35/2 (jeśli ten jest w stylu 50/1.4) bo jest metalowy z ładnym meszkowym wykończeniem, chyba jak cała seria EX. Do tego kupując w sigma Pro Centrum masz 3 letnią gwarancję, i dostajesz fajny metalowy/ogumiony filtr UV z powłokami antyrefleksyjnymi (z najwyższej serii filtrów sigmy), aha w zestawie jest też fajny kuferek na obiektyw, który można przypiąć sobie do paska.

A te 5mm na prawdę robi różnicę, bo bliżej takiej trzydziestce do 28mm niż do 40mm ;-) po prostu ja widzę różnicę. Załóż kita i porównaj 28mm 30mm i 35mm, chyba najbardziej uniwersalnym jest 30mm (moim zdaniem oczywiście).

Eldred i Twoja wypowiedź utwierdza mnie że optycznym niekoniecznie trzeba wierzyć...Poza tym chyba są egzemplarze z jakimś rozrzutem jakościowym (ale to jak wszędzie teraz-mam porównanie do mojego tamrona) Tylko widzisz-jak już piszesz o uniwersalnosci ogniskowych to chyba mój Tamron ,,bije " Twoją sigmę... Natomiast jakość obrazu i rozdzielczość to zdecydowanie 43 limited nie ma sobie równych... Albo są bardzo nieliczne wyjątki.. Poza tym ta sigma może być ciekawą alternatywą dla 31 1,8 Pentaxa.. Zważywszy na solidną budowę, silnik oraz cenę. A że nie kryje FF to nie wszystkim musi zaraz przeszkadzać.. ;-) Pozdrawiam

specmisiek napisał/a:
Tylko widzisz-jak już piszesz o uniwersalnosci ogniskowych to chyba mój Tamron ,,bije " Twoją sigmę...
ok zapomniałem dodać "jak na stałkę" ale w sumie chyba o tym mowa co nie? ;-)
specmisiek napisał/a:
Zważywszy na solidną budowę, silnik oraz cenę. A że nie kryje FF to nie wszystkim musi zaraz przeszkadzać..
Nie ma silnika na bagnecie K niestety, a do pełnej klatki mam 50/1.7 prawie ta sama ogniskowa wychodzi (30/1.4 to ekw. 45mm), zresztą po stopce widać, że na cyfrze i analogu w sumie używam prawie tych samych ogniskowych.

Skocz do: