sculptor  Dołączył: 20 Maj 2008
[sculptor] PRAWIE profesjonalne... :-P
Nadeszła wiekopomna chwila... bla... bla... :-)

Do rzeczy. Poniżej kilka fotek. Zdjęcia robione "kitem".

1.

2 (wersja BW i inny kadr).

3.

4.

5.

Może nie są one cudem fotografii portretowej, ale liczę, że wasze wskazówki pomogą mi robić coraz lepsze. Proszę o konstruktywną ocenę i krytykę.
Z tego co ja zauważyłem to niepotrzebne pasemka światła się wkradły na twarzy zdj. 3 i 4. Na 1 kolory chyba nie za bardzo. Podczas obróbki mi tak wyszło, bo lewą stronę twarzy modelki miałem w kompletnym cieniu i wydawało mi się, że lepiej będzie jak rozjaśnię. Natomiast nie wiem kompletnie czy ta wersja BW (zdj. 2) jest OK. Ale kadr w stosunku do 1 chyba lepszy?
Póki co tyle. :-)
Z góry dzięki za wszelkie uwagi.

motaba_virus  Dołączył: 16 Mar 2008
jak dla mnie 3 i 4 fajne tylko faktycznie te pasemka swiatla troche przeszkadzaja (bardziej na 4) w 1 kadr jakis taki... nijaki w 2 lepiej ale tez brakuje czegos. ale nie musisz mnie sluchac bo ja sie nie znam :oops:

marbud  Dołączył: 20 Cze 2008
ja sie nie znam na portrecie , ale czy to trzeba sie znac czy ma sie podobać??? a mi bardzo !!!

Mała zmiana modelki i sposobu mixowania kanałami podczas przetwarzania na BW.

6.

7.

Co do 7. dodam, że kadr jest celowy (brak linii oczu na wysokości 1/3 od góry).

[ Dodano: 2008-10-20, 21:14 ]
Kolejna próba. Może ona wzbudzi chociaż najmniejsze zainteresowanie... :-P

8.

9.

10.

To narazie tyle. :-)

[ Dodano: 2008-10-20, 21:24 ]
Dopiero później zauważyłem, że 9. jest krzywa. Wersja poprawiona poniżej:
9. popr.

chrystian87  Dołączył: 03 Sie 2008
ze wszystkich zdjeć najbardziej podoba mi się 3 jest taka naturalna:) reszcie czegoś brakuje...

chrystian87, dzięki. Jeszcze jakbyś sprecyzował czego im brakuje to byłbym wniebowzięty. :-)

KITT  Dołączył: 28 Lip 2008
Widzę potencjał (albo to przez tą modelkę :-P )
Niemniej chyba zabierałeś się za streeta w 8 - co chciałeś przekazać? Bo ja interpretuję to tylko w sposób "chodzenie po torach jest bebe mimo OSTRZEŻEŃ"
Najbardziej 2,3 i 4 ;-)

ramcin  Dołączył: 24 Paź 2007
według mnie to 6 i 10 powinno być ciaśniej skadrowane, za dużo w tych zdjęciach tyłu głowy

w brzozowych portretach brakuje mi oczu, no w 1 są ale zasłonięte w 3 i 4 są jakieś zagubione, a w 7 ciemne.

8,9 - nie podoba się

Dzięki za rady i wskazówki. :-)

KITT, 8 miała przekazać, że mimo ostrzeżeń i tak ludzie chodzą.

ramcin, rozumiem, że radzisz 6 ciąć z lewej i z góry a 10 z prawej, z góry i z dołu? Tak żeby brody nie obciąć?
Co do oczu to faktycznie może być tak jak piszesz, jednakże wyjaśnij mi proszę, co znaczą według Ciebie "zagubione oczy". :-)

zgadzam się z ramcinem co do brzózek to smutna modelka jakoś tam średnio pasuje IMO

Kilka z sesji ślubnej. Proszę o wskazówki i uwagi.

11.

12.

13.

14.

ramcin  Dołączył: 24 Paź 2007
6 tak lewo i góra
10 prawo i ... no trochę dołu trochę góry - przynajmniej ja bym tak skadrował
zagubione oczy - ja wolę kiedy modelka patrzy się w obiektyw i przekazuje mi coś swoim wzrokiem, no optymalnie spuszczone smutne oczy przy jakimś profilu, tutaj modelka gdzieś się patrzy podąża za jakimś celem, ale ja nie wiem za czym - na 7 modelka patrzy centralnie w obiektyw jej oczy mówią coś, myślę że oczy są podstawą w portrecie, ale sam jeszcze tego nie opanowałem,więc tak tylko się mądrze :-)

11 i 13 bardzo fajne:) co do 12 jakoś nie mam zdania a na 14 jako tło nie pasuje mi kora drzewa, tyle ode mnie:)

rysiacz  Dołączył: 04 Sie 2008
10,13,14 bardzo mi sie podobają 11 i 12 jak dla mnie nie ma tego czegoś

kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
Dwójeczka najbardziej mi się podoba. Ładna modelka, więc masz kogo fotografować.

Nie wiem jak potencjalni klienci ale nie lepiej zostawić wszystkie kolory i nadać mi ładną żywą barwę niźli je usuwać? Też przechodziłem przez ten etap i na początku mi się takie zabawy podobały :mrgreen: . Teraz wolę zostawiać kolor, ale to ja. A klienci może sobie cenią takie zdjęcia ślubne, pojęcia nie mam :-B .

Dziękuję wszystkim za opinie.
kulten, wcześniej badałem podejście Młodych do BW i raczej byli na tak. Poza tym niektóre ujęcia mnie zupełnie nie leżały w kolorze dlatego je zmieniłem. Ale jest tak jak napisałeś. Klienci mogą sobie cenić to co nam nie do końca się podoba. A tak BTW to nie byli moi klienci tylko znajomi, których nie było stać na fotografa, więc fociłem im jako prezent ślubny. Oni dzięki temu mieli zdjęcia, a dla mnie było to pierwsze doświadczenie ślubne. Po tym mogę stwierdzić, że jeszcze wiele pracy przedemną... :-)

kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
Nigdy nawet przez moment nie fotografowałem podczas jakiejkolwiek uroczystości ale moim zdaniem to tylko pozornie łatwy temat. A żeby zdjęcia miały to "coś" to już w ogóle inna rzecz więc nie ma innej opcji jak nauka. Fajny im prezent sprezentowałeś.

Dzięki wszystkim za wcześniejsze komentarze.
Poniżej trochę zdjęć z kościoła.

15.

16.

17.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
sculptor, po kolei.. a że ma być prawie profesjonalnie to proszę...

Portreciki.. Takie spacerowe pstryki, ani nic ciekawego nie pokazują, ani jakoś specjalnie nie kaleczą dziewczyn. Chociaż ja bym sugerował dać spokój już tym brzózkom. Na 7ce, nie wiem jak i czemu tak, ale ta bluzka (sukienka?) zrobiłą krzywdę dziewczynie. Jakby się albo się podciągnęła zbyt wysoko, albo dziewczyna ma biust na brzuchu. I sympatyczne spojrzenie dziewczyny gdzieś ulatuje, bo mnie ciągle martwi co się dzieje niżej.
Fota nr 9. hmmm.. a możesz mi powiedzieć co chciałeś nią pokazać? Ja jej zupelnie nie kumam.
Ślubniaki.
11tka. Jak to ktoś określił ładnie, pojechałeś Britney Spears fotografii... kadr też jakoś bez sensu.
12. A tu się coś zaczyna dziać. Szkoda że nie doświetliłeś tego, Młoda ma jedno oko, a Młody wcale, no i Młoda wygląda trochę na 6ty miesiąc.
13. dziwnie pocięta, przejarana sukienka.
14. nie kupuję.
15. ?
16. wiem co chciałeś osiągnąć, nie jestem pewien czy Ci sie udało. Mam wrażenie, że zabrakło zdecydowania. albo Młodzi, albo kwiatki i kwiatki obcięte i Młodych też nie ma.
17. Ręce Młodych nie bolą? Tak im pociąłeś, że mogą. No jest zdjęcie, są Młodzi, jest Kościół, a czemu Ci ludzie sobie idą? Czemu oni tacy smutni? Mam nadzieję, że to nie jest najlepszy kadr z tego ślubu.

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
Mało czasu... 7 mi się podoba, mimo uwag Artiego o biuście ;-) I po co tłumaczysz się z tej 1/3?

A propos 15 - lampa fuj! Poza tym ciekawiej byłoby ostrzyć na księdza a młodych zostawić rozmytych. Coś te ślubne mi się nie widzą. Tzn. pewnie młodzi byli zadowoleni, bo całkiem dostatecznie wyszły, ale... Widać, że to początki. Z drugiej strony jeden z zawodowych fotografów w mojej okolicy nie lepsze zdjęcia za spore pieniądze sprzedaje...

pozdrawiam

Skocz do: