Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Kodachrome gdzie?
Witam
Gdzie w Polsce wysyłkowo można kupić Kodachromy? Śnią mi się po nocach te kolorki, ale poza ebayem nie widzę tych filmów, a tam są przeterminowane mocno. Dobrze by było, gdyby miały wliczone wołanie, bo przelewy do stanów to pewnie jakiś kosmos, a Kodak pewnie paypala nie honoruje.

Pozdrawiam

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
Upewnij się czy Kodachromy są jeszcze produkowane, a zakup w Polsce nigdy oficjalnie nie był możliwy.
Kiedyś np. wszystkie zdjęcia do NG musiały być robione na tym materiale, jakieś 6-7 lat temu przeszli w 100% na technikę cyfrową.
Najbliższe laboratorium Kodaka z maszyną do Kodachromów było w Berlinie, ale czy jest i działa do dzisiaj to też mocno wątpliwe. Ja tam wywoływałem kilka sztuk tego filmu ok 99 roku.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Yeti napisał/a:
jakieś 6-7 lat temu przeszli w 100% na technikę cyfrową.
Nie wierze, ze w 100%.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
Nie wierze, ze w 100%

W polszcze niemalze tak, od kiedy przestali placic za filmy... :-P

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
alkos napisał/a:
W polszcze niemalze tak, od kiedy przestali placic za filmy... :-P
A temu to sie akurat nie dziwie. Te zdjecie z Polski zawsze odstawaly. Tomaszewski tez na cyfrze jedzie?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
Tomaszewski tez na cyfrze jedzie?

Jak gwiazdy to nie wiem osobiscie, gadalem z Piotrkiem Koszczynskim, nieco psioczyl na nowy management... ;-)

dzerry napisał/a:
Nie wierze, ze w 100%.

Powtarzam to za jednym z artykułów w angielskiej wersji NG, to było przy tej okazji jak kiedyś cały numer został zilustrowany zdjęciami z cyfrówek. Ich magazyn / laboratorium na pewno nie został pozbawiony sprzętu filmowego, ale podstawowym jest lustrzanka cyfrowa, nie wiem jaki model. No i przede wszystkim liczy się zdjęcie, a nie to na czym było zrobione, ale preferencje są takie jak kiedyś dla Kodachromów (mieli swoją własną maszynę do ich wywoływania).

dzerry napisał/a:
Tomaszewski tez na cyfrze jedzie?

Tak, choć to stylu jazdy nie poprawia :-)

callistratis  Dołączył: 31 Sie 2007
filmy trzeba do szwajcarii wysylac, gdzie kupic nie wiem.

http://www.kodak.com/ekne...pq-locale=pl_PL

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Cytat
Upewnij się czy Kodachromy są jeszcze produkowane(...).

Chyba są, bo w B&H, z tego, co widzę, mają na stanie.

callistratis napisał/a:
filmy trzeba do szwajcarii wysylac,

To pewne??
Kiedyś w każdym pudełku z Kodachromem była koperta przeznaczona do wysyłki filmu do laboratorium fabrycznego, wiadomo że cena zakupu była wraz z wywołaniem, bo w żaden sposób samemu się nie da tego zrobić.
Ktoś kupując film w Niemczech miał w pudełku kopertę wysyłkową do Stuttgartu lub Berlina (laboratoria Kodaka) i film był odsyłany tylko na adres niemiecki, podobnie Francja, Anglia itd - ten fakt najprawdopodobniej decydował o tym że nie było nigdy Kodachromów w ofercie Kodak Polska (z tego punktu widzenia za późno dostaliśmy się do UE). Szkoda, bo jednym z ojców Kodachroma był Polak Godowski :-(

PiotrR napisał/a:
Chyba są, bo w B&H

Rynek amerykański jest inny, wbrew pozorom dużo bardziej ortodoksyjny i tam Kodachromy pewnie jeszcze długo będą dostępne, choćby z ostatnich zapasów, ale być może jeszcze od czasu do czasu Kodak w Rochester wypuszcza jakąś świeżą partię - bo w ciągłą produkcję to już nie wierzę.

Witam
No to klops, na apugu wyczytałem, że mają zaprzestać produkcji, świadczy o tym podobno to, że nie da się kupić filmu z terminem przydatności powyżej 2009 r. Jeżeli na dodatek nie wysyłają do Polski to porażka.

Pozdrawiam

maciekw  Dołączył: 07 Sty 2008
Może się zainteresujecie: http://www.kake.com/hatte...s/30496989.html

Trafiłem akurat na RFF temat i link... Pozdrawiam :)

maciekw - Dzięki za ten link !

the last Kodachrome processing machine in the world and it is right here in Kansas

Czyli jest znacznie gorzej niż myślałem :-(

callistratis  Dołączył: 31 Sie 2007
Yeti napisał/a:
Czyli jest znacznie gorzej niż myślałem

sprawdzales link ktory ci podalem? wysylasz do szwajcarii a oni sla na wlasny koszt do usa.

callistratis napisał/a:

sprawdzales link ktory ci podalem?

Tak, link oglądałem, ale nie myślałem że pozostała tylko jedna maszyna do Kodachromów na całym świecie ! Zresztą podane w temacie linki potwierdzają się wzajemnie.
BTW, ciekawe czy były zrobione porównania jakości barwnego obrazu z Kodachroma i matrycy FF. Przecież barwniki w Kodachromie były bezkonkurencyjne z samej definicji, bo były wprowadzane pod kontrolą w procesie wywoływania, stąd jakość, trwałość i wierność barw tych slajdów.

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Yeti napisał/a:
Upewnij się czy Kodachromy są jeszcze produkowane, a zakup w Polsce nigdy oficjalnie nie był możliwy.
Kiedyś np. wszystkie zdjęcia do NG musiały być robione na tym materiale, jakieś 6-7 lat temu przeszli w 100% na technikę cyfrową.

6-7 lat temu to na 100% glownie uzywali slajdow, z cyfra zas eksperymentowali czy sie nada ;-) Polecam dobry artykul w tym temacie:
http://www.robgalbraith.c...cid=7-6450-6561
Wiec jesli juz to stali sie bardziej "cyfrowi", ale raczej niedawno. Wydaje mi sie tez, ze jesli mieli dobre skanery do filmu, to uzywanie slajdow rowniez obecnie nie powinno stanowic problemu. Jako ciekawostke moge powiedziec, ze polskie "Podroze" na 100% jeszcze okolo 3 lat temu materialy foto przyjmowaly wylacznie na slajdach.

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
Pioter, z datą ważności 2007 by Ci przeszkadzały ?

W sumie data może być, ale jak z wywołaniem???

Pozdrawiam

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Pioter napisał/a:
jak z wywołaniem???

http://photo.net/film-and-processing-forum/009ajI

;-)

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
Wypełniasz ten druk : http://www.dwaynesphoto.c...rder%20Form.pdf

Pakujesz go najlepiej razem z filmami do koperty, wysyłasz do Szwajcarii. Oni prześlą do Dwayne's Photo i zależnie od opcji płatności jaką wybierzesz poinformują Cię że otrzymali przesyłkę.

Do wyboru masz PayPal lub obciążenie karty kredytowej. Taką opcję załatwienia wywołania znam ja. A czy jest inna nie wiem.

W sobotę sprawdzę czy mam jeszcze jakieś wolne klisze, jeżeli już nie ma to powinny wkrótce być następne Kodachromy i Ektachromy, tych pierwszych mogę Ci odsprzedać max 3 sztuki, ewentualnie przy następnym zamówieniu wezmę więcej. Ektachromów zakupiłem na zapas więc mogę pozbyć się większej ilości.

Są to Kodachrome 64 oraz Ektachrome 64

Skocz do: