leszek2c  Dołączył: 16 Wrz 2006
REVUENON 55mm 1: 1,2 MC
Witam,
mam świetne super jasne szkło w świetnym stanie - praktycznie jak nowe, z "drobną wadą": niestety jak je wyjąłem dzisiaj z szafki żeby wstawic na giełdę, to się zorientowałem że nie działa przysłona - to znaczy nie wiem jak ani dlaczego to sie stalo (nie było powodu) ale ustawiła się na stałe na pełnym otworze = 1,2!!! i ani drgnie (pierście n się obraca). Myślę że usterka bez problemu do usunięcia za (niewielką ?) kasę .......... ale aż mi szkoda - kiedys bylo moim ulubionym szkiełkiem; tak to jest jak się trzyma obiektywy w szafie!

Z braku kasy zastanawiam sie czego by sie tu pozbyc i wybór padł ew. na niego?

Jeśli ktoś bylby zainteresowany to prosze o info na PW - to pomoże mi w podjeciu ostatecznej decyzji............ bo jak "cyknąłem" 2 zdjęcia na pełnej (niestety) dziurze to i bokeh jest extra i ostrość też, tak że muszę jeszcze zrobic parę innych zdjęć żeby sie do końca zdecydować na srpzedaż; mysłałem o sumie 400,- zł? -jest szansa?

Obiektyw jest identyczny jak na stronie: "http://kevincameras.com/gallery/album7808"

pozdrawiam,
Leszek

Mi1980  Dołączył: 13 Maj 2008
Prawdopodobnie skleiły się listki przysłony. Koszt naprawy to ok. 50 PLN.

BOKEH z REVUENONA
Wkleje (mam nadzieje ze mi sie uda ;0() zaraz dolinku z bkehem....
L

El_Filippo  Dołączył: 04 Paź 2008
Miałem zablokowaną przesłonę w Sonnarze (zebra) 135mm. Odblokowała się przez wielokrotne bardzo szybkie przyciskanie popychacza przesłony. Najpierw drgnęła, a w końcu cała puściła i działa jak trzeba. Zanim oddasz szkło do serwisu spróbuj tą metodę.

trumil9  Dołączył: 16 Sie 2008
To jest Cosina Japan Co prawie identyczna jak Porst czy Cosina. Roznia sie tylko design. We wszystkich wystepuje taka sama wada, uderzony lub po upadku na ziemie obiektyw odwdzieccza sie zablokowana przyslona na pelnym otwarciu. Mam takiego Porsta. Wprawdzie to nie jest gielda ale masz PW. Na pewno nie sa to sklejone listki przyslony . Sprawdz czy nie masz na srodkowej soczewce gdzies na krawedzi przy styku z korpusem odlupanego szkla

cosina czy porst?
Widzialem kiedys porsta color relex) - ma gwint filtrow M55 chyba a ten ma M58.

Poza tym rzeczywiscie sa podobne.... chociaz ghdzies czytalem ze moze to byc licencja sprzedana/przekazana przez Tomioke do Fuji i produkowana jako Fujinon pod inna nazwa handlowa???

Na szczescie nie ma zadnych odpryskow (ufff - jeszcze tego by brakowalo ;-) ) poza ta przyslona jest w zasadzie "like new"...

Musze pomyslec jeszcze nad sprzedaza bo porownywalem go dzisiaj z SMC 5/1:1,2 i jestem szczerze mowiac mocno zdziwiony/zawiedziony - na pełnej dziurze (no bo tylko tak moge) jest chyba nieco ostrzejszy, ma ładniejszy bokeh, i ma mniejsze aberacje na krawedziach pod swatlo....

Musze sie nauczyc wstawiac zdjecia to wstawie pare do linku o bokehu.

L

trumil9  Dołączył: 16 Sie 2008
Porst rzeczywiscie ma przedni gwint 55mm, zreszta podobnie jak wszystkie szkla wyprodukowane przez Tomioke z obcieta tylna soczewka, Tominon, Yashinon, Yashinon DS-M, Cosinon, Chinon, Revuenon.

rudi  Dołączył: 10 Wrz 2008
leszek2c, to ty czasem sprzedajesz tego porsta na e-bay ?

http://cgi.ebay.co.uk/Por...p3286.m63.l1177

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
przeciez na ebay jest Porst a tutaj mowa o Revuenonie....

wyrwiflak  Dołączył: 24 Mar 2007
perl napisał/a:
przeciez na ebay jest Porst a tutaj mowa o Revuenonie....

to jest to samo szkło

porst czy revuenon
Jednak nie wiem czy to te same szkla:
- jak kupowalem swojego R... to moglem porownac z P... i z tego co pamietam poza nieco inna obudowa (kto by sie chcial bawic w produkowanie roznych onbeiktwyw) i m.in. srednica mocowania filtrow (P=55 R=58) to P.. byl niespecjalnie ostry na pelnym otworze i tu R byl zdecydowanie lepszy, a ze cena byla porownywalna to wzialem R.
L

wyrwiflak  Dołączył: 24 Mar 2007
Zgadza się, to raczej nie jest to samo szkło mimo że marki Porst i Revuenon często dublowały w swojej ofercie optykę. według źródeł netowych Porst 55/1,2 to dawny produkt Fujinona sprzedany Porstowi a Revuenon to produkcja Tomioki.

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
Jest taki trik, czasami działa, należy obiektyw rozgrzać suszarką do włosów, z wyczuciem oczywiście... Czasami smar ze starości robi się twardy, temperatura może tu pomóc. Uwaga nie biorę odpowiedzialności za ew. uszkodzenie obiektywu!!!
Pozdrawiam
Piotr

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Pioter, tam się z suszarką babrać. Do piekarnika na trzy zdrowaśki ;-)

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
Mam obiektyw, w którym kiedyś zacinała się przysłona, kilka razy go podgrzałem, rozruszałem i działa... Podobno to stary trik stosowany czasem w zakładach naprawczych. Ktoś chyba o tym kiedyś pisał na pl.rec.foto.

Pozdrawiam

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
matb napisał/a:
Do piekarnika na trzy zdrowaśki
Przy okazji ewentualne grzybki się wytruje. Suszarka może nie dac rady. ;-)

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
wyrwiflak napisał/a:
a Revuenon to produkcja Tomioki.

Nie, kiedyś sam tak myślałem i zostało mi to sprostowane.

Porst, Revuenon, Chinon, Fujica itp. (jest tego od groma) to są produkty zrobione tylko i wyłącznie według projektu przygotowanego przez firmę Tomioka i nic więcej wspólnego z nią nie mają.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Pietras napisał/a:
Porst, Revuenon, Chinon, Fujica itp. (jest tego od groma) to są produkty zrobione tylko i wyłącznie według projektu przygotowanego przez firmę Tomioka i nic więcej wspólnego z nią nie mają.

Tylko przez kogo zrobione ? Ani Porst, ani Revue raczej nie posiadały i nie posiadają własnych fabryk sprzętu foto.

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
Cosina

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Aha. Czyli ci sami, co teraz Zeissa klepią :-)

Skocz do: