Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007
  Czy sie da i jak wylaczyc SDM DA*16-50 i K20D
Niestety DA*16-50 tylko popiskuje i nie rusza jestem na Kubie w polowie urlopu.
Jak to cholerstwo wylaczyc?
Pomocy!!

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Może pomoże zaklejenie styków SDM w obiektywie

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
lub Styków w Aparacie ;), to raczej powinno działać w 100% gdyż aparat z zaklejonym SDM będzie działał jak k100d tzn. jak kastrat bez SDM.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Matey3000 napisał/a:
jestem na Kubie
Gratuluje! 8-)
Dlaczego chcesz wyłączyć? Żle działa? :-/
Zaklejenie styków to jedno, a zmuszenie wiertarki w body do ruszenia do drugie. Ale skoro jesteś tam, gdzie jesteś to nie masz za dużego wyboru.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Gwiazdor napisał/a:
Dlaczego chcesz wyłączyć? Żle działa?

Odpowiedź w pierwszym poście ;-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Gwiazdor, czytaj posty. Najlepiej pierwszy :-P

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
I przyślij kartkę z Kuby :D

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
piotr_luk napisał/a:
Może pomoże zaklejenie styków SDM w obiektywie

e, nie sadze. Po tych stykach leci tylko zasilanie. Komunikacja odbywa sie po styku na bagnecie, ale zaklejenie go spowoduje chyba calkowite odlaczenie AF.
Mozliwosc przelaczenia powinna byc w body - przciez to tylko ficzer softowy :-/

Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007
NO ladnie nikt nie wie.
jak moje Slonko zrobi mi zdjecia jak plywam z delfinami bez AF?????
!@#$%^ to juz moje 4 DA*16-50.

[ Dodano: 2008-11-09, 21:56 ]
wiem ze ktos mial ten problem.
Kuba niestety internet ma po 8 euro za godz. i tak wolny ze tego nie dam rady wygooglac.

Witek  Dołączył: 07 Lis 2008
Ja z innej beczki, ale może niech Słonko razem z Tobą wskoczy do delfinów a zdjęcia i tak robią tubylcy jakimś Canonem 1D a potem jakbyś się zgadał ze znajomymi z hotelu to kupicie jedną płytę CD ze zdjęciami za grosze i "se" skopiujecie. Ja tak zrobiłem z moją rodzinką i z innymi znajomymi i wyszło mi płyta CD za 11$ na rodzinkę. Jedynie znajomi robili filmik na kamerce.

Po drugie obsługa delfinów ze względu obawę przed utratą dodatkowych $ z tyt. sprzedaży fotosów chyba nie dopuszcza obcych aparatów bliżej niż Da*50-135 (jak widzę u Ciebie) więc jak Słonko się boi delfinów to zapinaj któryś w/w obiektywów i Ty sam w wodę.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
l_uka napisał/a:
Po tych stykach leci tylko zasilanie. Komunikacja odbywa sie po styku na bagnecie, ale zaklejenie go spowoduje chyba calkowite odlaczenie AF.
No więc sprawdziłem doświadczalnie. Zaklejenie tych dwóch dodatkowych styków spowodowało wyświetlenie MF w wizjerze.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
plwk napisał/a:
Odpowiedź w pierwszym poście
No tak, umkło mi. ;-) Przepraszam. <posypywanie łepka popiołem>

piotr_luk napisał/a:
No więc sprawdziłem doświadczalnie. Zaklejenie tych dwóch dodatkowych styków spowodowało wyświetlenie MF w wizjerze.
O tym pisałem, włączenie wiertarki nie będzie takie proste. :-/

4d3  Dołączył: 29 Lis 2007
piotr_luk napisał/a:

a ja kombinowalem kiedys bardziej
zaklejalem 2 dodatowe, potem jeszcze ktorys, ktorego nie ma w kicie i dupa
za kazdym razem migal "mf" w wizjerze
chociaz czasem chcialbym sie pobawic wiertarka :)
wiertara szybciej przekreci z jednego konca na drugi, ale znowu SDM chyba ciut szybciej ostrzy jak juz jest blisko ostrosci - tak mi sie wydawalo gdy porownywalem z k10d na 1.1 - sam mam k20d

oldskool  Dołączył: 17 Lip 2008
Witam, nie chcę zakładać nowego tematu więc tu opiszę mój problemik. Mam bardzo nieciekawą przypadłość z DA* 16-50 i jego SDM. Otóż sam SDM niby chodzi, ale bardzo wolno i aparat nie łapie ostrości, biega w przód i tył. Chciałbym się zapytać was, czy to już padający SDM i starać się go reklamować, czy można coś jeszcze z tym zrobić. Mój K10D ma oczywiście firmware 1.3, wszystkie styki poprzecierałem i SDM z drugiego obiektywu 17-70/4 działa bez problemu.

Może coś przełączyłeś na obiektywie ?

Jedyne co można przełączyć to AF/MF, a to oczywiście jest na AF. Tak jak pisałem sam SDM rusza, ale robi to bardzo wolno i nie łapie ostrości :-/

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Nie nasypało Ci się nic do obiektywu? (wiem, że jest uszczelniany, ale może)

Coś nawaliło.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Jeszcze zmień baterię / naładuj.

Pomysł z baterią, też mi przyszedł do głowy, jest naładowana.

Skocz do: