Hermes  Dołączył: 04 Lut 2008
Sigma z HSM do Pentaxa
Przymierzam się do rozbudowy szklarni o Sigme 10-20 i spotykam informacje o jej wersji z HSM. Pytanie czy faktycznie jest taka wersja Sigmy, czy tylko chwyt marketingowy niektórych sprzedawców?

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Z tego co wiem to Gringo używa tego szkła z istD* więc chyba ma tylko śrubokręt.
EH.. szkoda że 30/1.4 nie ma HSM'a :-/

dejot  Dołączył: 29 Cze 2008
hej, mam te szkiełko, niestety nie ma HSM'a ... gdzieś się w opisach spotkałem kiedyś, że "akurat" wersja dla Pentaxa jest wyjątkiem i nie ma :/

Pozdrawiam.

Wiem, że wcześniejsze wersje mają śrubkokręt, tylko że Sigma teraz wypuszcza odświeżone wersje z HSM m.in. 24-70/2,8, 10-20/4-5,6 ... Wiem że do Nikonów i Canonów napewno, a Pentax?

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Hermes napisał/a:
Wiem że do Nikonów i Canonów napewno, a Pentax?

A Pentax nie ma puszki bez śrubokręta, to co się będą męczyć i rozgryzać protokół komunikacji. W Nikonie jest D40 i pochodne - mnóstwo puszek na rynku = potencjalny target, a Canony z definicji śrubokręta nie mają.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Chyba już rozgryźli. Zdaje się, że niedawno trafiły do sprzedaży 70-200/F2.8 i 50-150/F2.8 z HSM dla Pentaksa. Nowy 24-70/2,8 też ma być z HSM do Pentaksa. Jest info o nowej 10-20 HSM ale do 4/3.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
WuWu84 napisał/a:
Zdaje się, że niedawno trafiły do sprzedaży 70-200/F2.8 i 50-150/F2.8 z HSM dla Pentaksa.
Dobrze ci się zdaje. W dodatku mają tylko HSM, bez śrubokręta.

WuWu84 napisał/a:
jest info o nowej 10-20 HSM ale do 4/3.

Pytanie jest czy bedzie do naszego systemu, czy nie mam na co czekać i brać co jest.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Hermes napisał/a:
Pytanie jest czy bedzie do naszego systemu, czy nie mam na co czekać i brać co jest.

Trudno powiedzieć, ale nie sądzę. Nowe szkła Sigmy z HSM dla Pentaksa są niejako przy okazji odświeżenia tych obiektywów dostępnych już w wersji drugiej. Ta Sigma powstała gdy jeszcze nie wszystkie korpusy pentaksa miały obsługę SDM i póki co sigma nie zapowiada "odświeżenia" akurat tego szkła, więc tym bardziej pewnie nie będzie im się chciało tworzyć nowej wersji.

Ale to tylko moje gdybanie.

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
Re: Sigma z HSM do Pentaxa
Hermes napisał/a:
Przymierzam się do rozbudowy szklarni o Sigme 10-20 i spotykam informacje o jej wersji z HSM. Pytanie czy faktycznie jest taka wersja Sigmy, czy tylko chwyt marketingowy niektórych sprzedawców?

byla taka na alledrogo, ale napisalem do sprzedawcy, to poprawil ze jednak bez hsm i przeprosil, powierdzial ze poprawi opis....

eryk Dołączył: 18 Lip 2006
Witam
Posiadam klona dl 2,bez napędu SDM i chcę kupić Sigmę z HSM i w związku z tym mam pytanie, czy af będzie " napędzany" z obiektywu , czy aparatu ? Pytam, ponieważ materia ta
jest mi trochę obca . Pozdrawiam .

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Sigma z HSM zapewne będzie, wzorem najnowszych pentaksów, bez śrubokręta.

Chcąc się upewnić , czyli af z obiektywu i wszystko będzie działać.
Plwk - dziękuje za odpowiedz .Pozdrawiam

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
eryk, z DL 2 Sigma z HSM do Pentaxa nie będzie miała AF. Tylko ostrzenie ręczne.

Argawen
Dziękuje za odpowiedz, ale czegoś nie rozumiem . Swego czasu podpiąłem do Dla DA 50-135 SDM Pentaxa i wszystko działo .Gdzie jest różnica ?Czy miedzy obiektywami, czy też SDM a HSM dla tego samego korpusu ?Pozdrawiam.

Da*16-50 i DA*50-135 są hybrydowe, SDM + śrubokręt. Wszystkie nowsze już tylko SDM.

Plwk,Argawen- dziękuje za rozwianie moich wątpliwości . Przyjdzie mi chyba zmienić aparat lub poszukać tej Sigmy bez HSM. Systemu nie zmieniam . Pozdrawiam

życzliwy  Dołączył: 29 Sie 2008
Re: Sigma z HSM do Pentaxa
Hermes napisał/a:
Przymierzam się do rozbudowy szklarni o Sigme 10-20 [...]Pytanie czy faktycznie jest taka wersja Sigmy

O ile wiem, to nie ma wersji z HSM. W necie nigdzie nie ma zdjęć tego obiektywu w wersji z bagnetem K i żeby nie było wątpliwości, wygląda on tak:

Jak widać, wersja śrubokrętowa.

Do Pentaksa na razie tylko ze śrubokrętem.

bailly  Dołączył: 04 Wrz 2007
plwk napisał/a:
Da*16-50 i DA*50-135 są hybrydowe, SDM + śrubokręt. Wszystkie nowsze już tylko SDM.

... i powiem cos wiecej, Mialem okazje byc na salonie photograficznym w Paryzu "SALON de la FOTO" w dniach od 13 do 17 listopada. Wyprobowalem "prawie" wszystkie objektywy aktualnie dostepne do petnax'a (aktualnie w produkcji) PENTAX, TAMRON, ZEISS, SIGMA. Ostatnie nowosci SIGMY ; 30mm / F1.4 ; 70-200 /f2.8 II dzialaja tylko w wersji HSM - srubokrte nie dziala !!; to samo dotyczy 17-70/F4 pentaxa tylko SDM!, w przeciwny razie wlacza sie "ML" Czyli posiadacze K10D musza przejsci na wersje 1.3 (oprgramowanie producenta)

[ Dodano: 2008-11-26, 00:24 ]
plwk napisał/a:

... i powiem cos wiecej, Mialem okazje byc na salonie photograficznym w Paryzu "SALON de la FOTO" w dniach od 13 do 17 listopada. Wyprobowalem "prawie" wszystkie objektywy aktualnie dostepne do petnax'a (aktualnie w produkcji) PENTAX, TAMRON, ZEISS, SIGMA. Ostatnie nowosci SIGMY ; 30mm / F1.4 ; 70-200 /f2.8 II dzialaja tylko w wersji HSM - srubokrte nie dziala !!; to samo dotyczy 17-70/F4 pentaxa tylko SDM!, w przeciwny razie wlacza sie "ML" Czyli posiadacze K10D musza przejsci na wersje 1.3 (oprgramowanie producenta)

Skocz do: