I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
boso
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Enzo napisał/a:mam osobną partycję SWAP utworzoną zaraz za partycją systemową (2GB)
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
dan napisał/a:Normalna partycja, tylko pozniej podaje sie ja jako lokalizacje pliku SWAP?
srutututu
opiszon napisał/a:na swapa wystarczy 2*ilość Ramu
dan napisał/a:Hej,
Po 6-ciu (7-miu?) latach nadszedl czas na przeinstalowanie systemu na kompie rodzicow. Zmiana wymuszona brakiem miejsca na partycji systemowej, gdzie jest takze folder Program Files.
Dysk przeznaczony pod system ma 80GB, podzielony byl w stosunku 10 (system i programy) / 70 (dane). Teraz chcialbym ustalic inny podzial.
Jak on powinien wygladac? 20GB na partycje systemowa, 60GB na programy?
Aha - system to Win XP.
Zależy co używasz i jak. Ja mam na lapku 10GB i jest trochę za mało, 20GB powinno wystarczyć w zupełności. Ale ja instaluje wszytko na "C" bo w razie padu systemu trzeba je ponownie instalować.Enzo napisał/a:Teoretycznie na XPeka wystarczy 5-6 GB. Ja mam 10 GB i myślę że więcej nie potrzeba (4 GB i tak są wolne). Ale:
- mam osobną partycję SWAP utworzoną zaraz za partycją systemową (2GB). Jeśli w komputerze są dwa dyski warto tę partycję utworzyć na drugim dysku (najlepiej jako pierwszą),
- programy instaluję na osobnej partycji.
Houk!
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
opiszon napisał/a:
na swapa wystarczy 2*ilość Ramu
Gwiazdor napisał/a:
Osobna partycja na swapa? IMHO nic nie daje. Jesli ustawisz rozmiar na sztywno to i tak masz jeden cięgły plik.
CytatNa swapa wystarczy ... 0 MB (zależy jak "duże" programy uruchamiamy i jak wiele mamy pamięci RAM).
Enzo napisał/a:CytatNa swapa wystarczy ... 0 MB (zależy jak "duże" programy uruchamiamy i jak wiele mamy pamięci RAM).
Tak. Ja na przykład wolę Święta Wielkanocne.
alvin napisał/a:A może, jeśli jedynym powodem reinstalacji jest brak miejsca na partycji systemowej, lepszym rozwiązaniem była by zmiana rozmiaru partycji sprytnym programem typu partition magic? Pewnie istnieje jakiś darmowy odpowiednik, ew powinno się to dać zrobić z jakiejś dystrybucji linuksa typu live cd. Nie zawsze jest to wykonalne (może być kłopot z przesunięciem partycji z danymi tak, żeby zrobić miejsce na systemową) ale wydaje mi się że może warto spróbować.
Kuzyn Mygosi napisał/a:Komputer to nie konsola i nie konfiguruje się go na "pałę" tylko z głową. Po co Ci 2 GB "SWAP" mając 2 GB RAM (łącznie przestrzeń 4 GB ... pomijam fakt że winda 32bit nie obsługuje tyle ... już nawet nie wdawajmy się w PAE) i używając np. ~1,75 GB ?
Kuzyn Mygosi napisał/a:Podawanie mnożników typu ... "SWAP to dajemy 2x większy niż RAM" jest bardzo delikatnie mówiąc niemądre. Czasem trzeba więcej a czasem mniej ... robi się tak by było optymalnie a nie "na pałę".
K10D tamron 18-250 zenitar 16/2,8 smc 50/1,4 metz44mz-2 FA50/1,4 velbon mini raynox
dan napisał/a:Po 6-ciu (7-miu?) latach nadszedl czas na przeinstalowanie systemu na kompie rodzicow.
MZ-5n + Fg, FA28-70, Sunpak MZ440AF-PT
Flexaret VI
trueTLu napisał/a:Nadeszła pora na nowy dysk
K-5/D-BG4/O-ME53/FS K3
Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG ASP, Sigma 24-70 mm f/2.8 EX IF DG HSM, Tokina AF 70-210 f/4.5
Metz 48AF-1; Velbon Sherpa 450R
Nie ma powrotu do jaskiń. Jest nas za dużo.
WKIPTJI
dan napisał/a:Normalna partycja, tylko pozniej podaje sie ja jako lokalizacje pliku SWAP?