dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Pomysl na audio/video w domu
Hej,

Mam jakis tydzien czasu na podjecie decyzji, ktorych cofniecie nie bedzie mozliwe ;-)

Chodzi o ewentualne rozprowadzenie kabli w mieszkaniu.

Sytuacja wyglada nastepujaco:

- komp (juz jest) w jednym pokoju, stereo i TV (jeszcze nie ma) w drugim. Oba pokoje dzieli sciana.

- zastanawiam sie nad poprowadzeniem kabli w listwach przypodlogowych od kompa, przez sciane, do drugiego pokoju.

- komp mialby byc zrodlem dzwieku/obrazu.

Oczywiscie nie wykluczam plyt CD Audio, ale nie bede oszukiwal sam siebie - od jakiegos czasu wiekszosc muzy idzie z MP3, wiec.. A sygnal video moglby posluzyc do wyswietlania zdjec na wiekszym TV tudziez jakichs seriali, filmow ;-)

I teraz moje pytania:

1. Co myslice o takim rozwiazaniu, tzn. komp jako zrodlo, na dodatek w innym pokoju?

2. Czy sa jakies niedrogie rozwiazania umozliwiajace latwy zdalny dostep do zasobow znajdujacych sie na kompie w drugim pokoju? Chodzi np o podglad i nawigowanie po playliscie.

3. Z jakich wyjsc a/v skorzystac? W kompie mam chyba wszystkie mozliwe. Myslalem o uzyciu cyfrowych (HDMI/SPDIF).

4. Jakie kable zastosowac (przyzwoite, ale nie po 10kpln/m - audiofilem nie jestem :-P )? Odleglosc to jakies 5-6m.

Jak zawsze licze na Wasze cenne rady i wskazowki :-B

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
cześć dobrym wyjsciem będą plugi wtyczki które umożliwiaja przesyłanie sygnału lan za pomocą, sieci elektrycznej, do tego można zrobic se htpc, za pare groszy polecił bym płyte mini itx z procesorem via 7 dual core, dysk z systemem na karcie sd, cf lub
laptopowy malutki dysk twardy, płyta dekoduje 8 kanało dzwięku, oraz hd video, i slim dvd jakies 2 gb ramu, calosc mozna zmiescic w obudowe wielkosci video, pliki bedziesz se sciągał po sieci, płyta z prockiem z ramem grafą - koszt 100$ z wysyłką ze stanów

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
dan napisał/a:
1. Co myslice o takim rozwiazaniu, tzn. komp jako zrodlo, na dodatek w innym pokoju?

jak najbardziej, czemu nie? moim zdaniem to calkiem rozsadne rozwiazanie, gdy np. planujemy ogladac filmy w HD :) i ogolnie ja jestem PCtowe dziecko, wiec do obslugi wszystkich multimediow w domu jak najbardziej popieram wybor komputera :)
dan napisał/a:
2. Czy sa jakies niedrogie rozwiazania umozliwiajace latwy zdalny dostep do zasobow znajdujacych sie na kompie w drugim pokoju? Chodzi np o podglad i nawigowanie po playliscie.

pilot... taki jak do telewizora... naprawde. koszt to bodajze kilkadziesiat złotych (z naciskiem bardziej na kilka niż dziesiąt, dokladnie sie nie orientuje, ale podejzewam, ze mozna zdobyc za ok. 30 PLN) po prostu podlacza sie do komputera, przez USB chyba, kabelek, ktory ma koncowke, ktora odbiera sygnaly z pilota. IrDA sie to zwie. A w komputerze instalujesz nakładkę na system Media Center, albo korzystasz z XP w wersji Media Center, albo jakie inne cos, w kazdym razie, zeby sie nazywalo Media Center, wtedy wszystko z multimediow w komputerze mozesz obsluzyc pilotem. najwiekszy problem, to takie zamocowanie kabelka, zeby pilotem trafiać w receiver IrDA :)
dan napisał/a:
3. Z jakich wyjsc a/v skorzystac? W kompie mam chyba wszystkie mozliwe. Myslalem o uzyciu cyfrowych (HDMI/SPDIF).

wyjsc uzywasz takich, zeby sie zgadzaly miedzy urzadzeniami. jak masz w telewizorze HDMI, no to mozesz z komputera uzyc HDMI, tylko moga sie pojawic problemy z autoryzacja sygnalu, bo w standard HDMI wpisane zostaly systemy antypirackie tak skuteczne, ze czesto nawet legalnych rzeczy nie da sie odtworzyc.

na pewno jeszcze inni dadza wiele rad, zwlaszcza co do kabli, bo w tym to sie nie orientuje zupelnie. wiem, ze najlepsze to ze zlotymi stykami :) i takie, zeby izolacja byla dobra, zeby zaklocenia sie nie wdawaly :)

adriano210 napisał/a:
do tego można zrobic se htpc

O! To jest ciekawy pomysl. Polaczyl bym te dwa kompy skretka, na duzym kompie wlaczyl udostepnianie zasobow i mam to co chcialem. Tylko czy skretka obsluzy sygnal HD? :-> Aha - nie ma gotowych HTPC?

[ Dodano: 2009-04-17, 01:39 ]
tatsuo_ki napisał/a:
pilot... taki jak do telewizora... naprawde.

Ale... tu nie chodzi tylko o przesylanie polecen, ale takze o podglad w zasoby :-)

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
dan napisał/a:
Ale... tu nie chodzi tylko o przesylanie polecen, ale takze o podglad w zasoby

no wlasnie Media Center do tego zostal stworzony.
http://www.microsoft.com/.../viewphoto.mspx
akurat o ogladaniu zdjec, ale znajdziesz odnosniki do opisu obslugi innych mediow.
strona m$, ale pierwsza ktora znalazlem, z prostym tutorialem co to takiego ten MC, w sumie kazdy system media center opiera sie na tej samej zasadzie.
bo to jest ciagle system operacyjny, tylko zamiast myszki i klawiatury uzywasz pilota. taka roznica.
swoja droga htpc z tego co mi wiadomo i tak dzialaja pod Windows MC, albo jakims linuksem przygotowanym na ksztalt media center.
aczkolwiek pomysl z oddzielnym komputerkiem dla mediow, tez dobry, bo nie obciaza glownego komputera i latwiej uzywac jednoczesnie i jednego i drugiego.

są gotowe ale ceny mordują, htpc można zrobić dosłownie ze śmieci, może to być lekko przerobiony xbox, ale moim zdaniem lepiej kupic se miniitx, ceny niskie, mało sie grzeje, procek i ram w zestawie grafika rownież,
http://img.auctiva.com/im...252047755_o.jpg
zobacz jakie to małe, dysk 10gb z lapka, jakis dvd rom slim i masz maszynkę pożądną

tatsuo_ki napisał/a:
no wlasnie Media Center do tego zostal stworzony.
http://www.microsoft.com/.../viewphoto.mspx
akurat o ogladaniu zdjec, ale znajdziesz odnosniki do opisu obslugi innych mediow.
strona m$, ale pierwsza ktora znalazlem, z prostym tutorialem co to takiego ten MC, w sumie kazdy system media center opiera sie na tej samej zasadzie.
bo to jest ciagle system operacyjny, tylko zamiast myszki i klawiatury uzywasz pilota. taka roznica.

Tylko ze ja mam juz na kompie Viste Business i nie planuje jej zmieniac, bo to dodatkowe koszty.

Ale faktycznie, przez HDMI moglbym wyswietlac pulpit kompa na TV, i sterowac klawiatura na BT? ;-) Chyba dosc karkolomne. Hmm... I jeszcze jedna kwestia - czy komp moze byc na stale podpiety kablem HDMI do TV, bez potrzeby wprowadzania zmian na kompie co do wyjscia na ktore ma isc sygnal (czyli jednoczesnie idze przez HDMI i DVI).

Ale sporo mi sie wyklarowalo juz - mam do wyboru dwie opcje:
1. przesylac sygnal z PC do urzadzen
2. przesylac dane z PC do HTPC i z niego do urzadzen

Pierwsze rozwiazanie jest tansze, ale ogranicza korzystanie z PC-ta w czasie odtwarzania filmow/obrazow/dzwiekow.
Drugie rozwiazanie jest najlepsze, ale jest calkiem drogie, bo te HTPC tanie nie sa.

Heh, im dalej w las, tym wiecej drzew.. ;-)

[ Dodano: 2009-04-17, 02:18 ]
adriano210 napisał/a:
ale moim zdaniem lepiej kupic se miniitx, ceny niskie, mało sie grzeje, procek i ram w zestawie grafika rownież,
http://img.auctiva.com/im...252047755_o.jpg
zobacz jakie to małe, dysk 10gb z lapka, jakis dvd rom slim i masz maszynkę pożądną

Hmm.. Pytanie czy to pociagnie HD?

lepiej zrobić htpc, sygnału nie opłaca się przesyłać, systemu w kompie zmieniać nie musisz, bo vista pozwala na udostępnianie zasobów mediów.
zamiast tego można użyć każdego playera multimediów.
może wyjsciem dla ciebie był by po prostu dysk zewnętrzny z możliwośćią odtwarzania mediów ? Chociaz ja użył bym allegro i kupił jakiegoś kompa typu p4 2ghz 1gb ramu wepchał do niego dysków i używał go jako htpc/serwer plików
co do pytania o mini-itx, połowa dostępnych płyt jest robiona pod htpc, więc hd obsługują
Jetway VIA C7 2.0G CX700M DVI Mini-ITX MB J7F5M2G-VDE
wpisz to w ebay.com i poczytaj opis :)

adriano210, dzieki za podsuwanie inspiracji :-)

Wlasnie czytam o WD TV Media Player:
http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=32167

Wyglada ciekawie :->

Co do kompa dodatkowego - to bedzie chyba zbyt wiele, jak na moje potrzeby :-) Chce miec mozliwosc przegladania zasobow i odtwarzania. To wszystko. Nie potrzebuje dostepu do sieci, przegladarek etc.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
dan, to jest chyba idealne rozwiązanie tego problemu: http://www.apple.com/appletv/whatis.html

Ale jeśli mowa o małym budżecie, to faktycznie chyba najwygodniej będzie podpiąć pod zestaw stereo jakiś malutki, gustowny komputerek (oczywiście najlepiej maczka Mini, PPC G4 ;-) ) . Mamy razem z bratem publiczne, udostępniane biblioteki w iTunes, bardzo wygodnie się nam tym zarządza po WiFi. Dodatkowo mogę swoim iPodem sterować iTunesami w moim maczku Mini z całego mieszkania, poprzez WiFi – jazz.... :-P A jak mam podshareo'waną bibliotekę brata, to zawsze mogę sobie iPodem sterować głośnością. Ostatnio przez przypadek włączyłem muzykę w domu jadąc windą.

Albo można przebić się z kablami przez ścianę, ew. zamontować w ścianie coś na zasadzie przedłużacza – żeby po obu stronach były tylko złącza, umożliwiające w przyszłości odpięcie kabli.

Samp napisał/a:
dan, to jest chyba idealne rozwiązanie tego problemu: http://www.apple.com/appletv/whatis.html

Heh, rzeczywiscie tak wyglada, tylko niezbyt tanio..

Samp napisał/a:
oczywiście najlepiej maczka Mini, PPC G4

W cenie Apple TV ;-)

Samp napisał/a:
Mamy razem z bratem publiczne, udostępniane biblioteki w iTunes

Co to znaczy publicznie? W ramach domowej sieci WiFi?

Samp napisał/a:
Albo można przebić się z kablami przez ścianę, ew. zamontować w ścianie coś na zasadzie przedłużacza – żeby po obu stronach były tylko złącza, umożliwiające w przyszłości odpięcie kabli.

O tym myslalem na poczatku, ale coraz mniej widze sens przesylania sygnalu. Ewentualnie przeciagne scrossowana skretke, zeby w przyszlosci moc podlaczyc do rutera urzadzenie z wejsciem Ethernet.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
dan napisał/a:
Co to znaczy publicznie? W ramach domowej sieci WiFi?

Otóż to.

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
Ja w domu mam połączenie tych dwu pomysłów. Mam w swoim pokoju oprócz "normalnego" kompa, kompa zwanego serwerem. Służył kiedyś głównie do rozdziału sygnału neta na "normalnego" kompa, lapka (wi-fi) i ewentualnie jeszcze jakiegoś gościa. Po zakupie karty DVB zaczął mi służyć też jako tuner do TV-sat. Sygnał do drugiego pokoju już idzie normalnie kabelkami av. Do karty DVB był dołączony pilot, którego czujka umiejscowiona jest w drugim pokoju.
Pilot obsługuje wiele programów, także oglądanie zdjęć, filmów dvix, czy tv-sat to już tylko kwestia przełączania programów na ww serwerze.
Wada:
Żeby zmienić program z np AllPlayera na irfana muszę "dymać" do drugiego pokoju. Nie kombinowałem obsługi tego z pilota, bo zbyt leniwy już chyba jestem.

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Jakoś obawiam się co zostanie z 1920x1080@24-25 fps po przesłaniu dłuuuuugim kablem HDMI itp (mogą być artefakty, zaniki obrazu). Widziałem przesyłany na większą odległość obraz bezprzewodowo... cyfrowy transmiter, świetny efekt jakościowy .... ale to był PAL czyli okolice max 768x576 ...

ps. a może by kupić PS3 ... odtwarza toto HD-blu ray, pliki Video HD ... nie wiem jakie ma ew. ograniczenia ale warto się zainteresować

Ja mam siec w domu 1Gb/sec i kable wifi nie lubie bo nie zdrowe, 3 kompy w sieci + lapek i udostępnianie plików wszędzie, przy kablu to nie widac ze pliki sa na innym kompie, predkosc przy kopiowaniu dochodzi do 40 Mb/sec. :-)

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
adriano210, wszystko fajnie, ale te płyty które tutaj pokazujesz nie mają HDMI ani nawet DVI żeby użyć przejściówki. Poza tym nie wiem czy dadzą sobie radę z płynnym odtwarzaniem filmów 720p (o 1080p nie wspominając).

Najfajniejszym rozwiązaniem było by coś takiego:

Jest małe, ma HDMI i bez problemu odtworzy wszystko. Minusem jest tylko cena (jakieś 300$). Sznurek do niusa.

macioh napisał/a:
Jest małe, ma HDMI i bez problemu odtworzy wszystko. Minusem jest tylko cena (jakieś 300$). Sznurek do niusa.

macioh, ale przeciez jest WD HD TV:
http://wdc.com/en/product...572&language=en

Odtwarza HD we wszystkich popularnych formatach, ma wyjscie audio optyczne, jest male, a na alternatywnym sofcie mozna podpiac do niego karte sieciowa i korzystac ze wszystkich dobrodziejstw z tym zwiazanych (chocby streaming z kompa i odtwarzanie w locie).

A to wszystko za ok. 420zl.

Dziekuje Panowie, pod listwe zamiast kabli HDMI i audio pakuje skretke :-D

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
dan, pociagnij dwie, na prawde :-P

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
dan napisał/a:
na alternatywnym sofcie mozna podpiac do niego karte sieciowa i korzystac ze wszystkich dobrodziejstw z tym zwiazanych (chocby streaming z kompa i odtwarzanie w locie)

O tym nie wiedziałem. Po takim modzie całkiem fajna zabawka z tego wychodzi ;-)

pokazalem płyty dla przykładu, ta druga ma dvi, i karta uni chrome 2 odtwaza hdtv, wlasciwie dlaczego mialo by nie odtwazac, xbox (1) dawał rade a mial w srodku celerona 700 mhz, mozna kupic plyte z intel atom c2, i grafiką intel 3200, troszke drozsza, ale juz raczej nikt nie bedzie mial pytan czy obsluzy hdtv.

Skocz do: