chomik  Dołączył: 16 Sty 2007
kompatybilność bagnetów
Czy bez przejściówek mogę założyć do k10d jakieś inne szkła z wyjątkiem pentaxowych (K i pochodne). Czy np. jakieś inne bagnery (nie wiem... Praktica przykładowo) mają inne nazwy, ale będą też do zamocowania. Bo to na oko prawie tak samo wygląda. Proszę o fast odpowiedź.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Prawie robi wielką różnicę!

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
chomik napisał/a:
Proszę o fast odpowiedź.
A może byc szybki ansłer? Będzie pasować wszystko z bagnetem Pentaksa (czyli bagnetem K)

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
chomik napisał/a:
jakieś inne bagnery (nie wiem... Praktica przykładowo) mają inne nazwy, ale będą też do zamocowania. Bo to na oko prawie tak samo wygląda

Na oko to chłop w szpitalu umarł ;-) Bagnet Praktiki jest płytszy niż PK (PB włożysz do Pentaksa, ale nie przekręcisz). A co do reszty, to tak jak napisał Jarek, wszystko co ma bagnet K (długo by wymieniać, np. bagnet Riciha będzie się różnił tylko stykami).

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
djack napisał/a:
np. bagnet Riciha będzie się różnił tylko stykami

Chodzi o bagnet Ricoha ze stykami przekazującymi do korpusu wartość ustawionej przysłony, tak jak w bagnecie Pentax KA. Co ciekawe styki Ricoha i styki Pentaxa są w innych miejscach bagnetu i firmy niezależne robiły obiektywy posiadające obydwa rodzaje styków.

Ricoh zrobił tę modyfikację bodajże razem z wprowadzeniem w korpusów XR-P i XR-20SP, które miały priorytet czasu i "program". Wcześniejszy bagnet Ricoha to był "goły" bagnet K.

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
Konica miała chyba podobny bagnet, ale podobieństwo było jednostronne - obiektywy Pentax wchodziły w body Konica, ale nie na odwrót.

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
Na dpreview jakiś czas temu ktoś opisywał jak podłączyć do Pentaksa obiektywy Nikona. Okazuje się że podobno pasuje większość obiektywów non-Ai, czyli tych najstarszych. Obiektywy Ai natomiast nie pasują, ponieważ posiadają jakiś dodatkowy element w bagnecie.

Osobiście tego nie testowałem, bo nie mam dostępu do takich obiektywów, ale kilka innych osób na dpreview potwierdziło tą informację.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
ClicoFantastico napisał/a:
Na dpreview jakiś czas temu ktoś opisywał jak podłączyć do Pentaksa obiektywy Nikona. Okazuje się że podobno pasuje większość obiektywów non-Ai, czyli tych najstarszych. Obiektywy Ai natomiast nie pasują, ponieważ posiadają jakiś dodatkowy element w bagnecie.

Osobiście tego nie testowałem, bo nie mam dostępu do takich obiektywów, ale kilka innych osób na dpreview potwierdziło tą informację.

! o ! ciekawa informacja, dlatego że mozna dostać 80/1,8 nikona manualnego za 2/3 ceny M-80:2 ...

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
A jakiś link można prosić?

Canin napisał/a:
A jakiś link można prosić?

Proszę bardzo: Using Nikon F Lenses On Pentax K Bodies (LBA Post)

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
ClicoFantastico, Canin, guerilla - zapytajcie Brizz'a, on już to testował i da się :mrgreen:

Pozdrówka
Marucha

brizz  Dołączył: 20 Kwi 2006
Nowsze szkielka nikona prawie pasuja :mrgreen: taki plastikowy cycek maja ktory sprawia, ze szklo do korpusu rowno nie przylega ale mimo to da sie zdjecia robic :D ;)

brizz napisał/a:
Nowsze szkielka nikona prawie pasuja :mrgreen: taki plastikowy cycek maja ktory sprawia, ze szklo do korpusu rowno nie przylega ale mimo to da się zdjecia robic :D ;)

a może jakieś foty z samego szkła nikona, jak z nieskończonością i na ile solidnie się to trzyma?tzn czy można biegać i robić zdjęcia bez wahania że szkło dostanie nóżek i wyskoczy:)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
To ja poproszę jakoś po ludzku, bo o innych systemach niż jedynie słuszny bagnet K nie mam pojęcie :-p To jakich tych Nikkorów trzeba szukać? Tych "F" jak rozumiem (cokolwiek to F jest)? I one bezproblemowo pasują do Pentaxów, czy trzeba jakieś czary-mary robić? No i czy cała operacja warta jest świeczki - znaczy, czy są tam jakieś fajne szkła, mogące stanowić alternatywę dla SMC lub kundelków?

matb napisał/a:
To ja poproszę jakoś po ludzku, bo o innych systemach niż jedynie słuszny bagnet K nie mam pojęcie :-p To jakich tych Nikkorów trzeba szukać? Tych "F" jak rozumiem (cokolwiek to F jest)? I one bezproblemowo pasują do Pentaxów, czy trzeba jakieś czary-mary robić? No i czy cała operacja warta jest świeczki - znaczy, czy są tam jakieś fajne szkła, mogące stanowić alternatywę dla SMC lub kundelków?

jest 85/1.8 którego w syst.pentaxa nie ma w ogóle :)

ale z drugiej strony to już większy sens mają ZF szkła na m42 ..

raczej manualne nikony stanowią rozszerzenie możliwości, dosyć często widziałem na allegro b.szerokie kąty stałoogniskowe na nikon manual za relatywnie małe pieniądze

matb napisał/a:
To ja poproszę jakoś po ludzku, bo o innych systemach niż jedynie słuszny bagnet K nie mam pojęcie :-p To jakich tych Nikkorów trzeba szukać? Tych "F" jak rozumiem (cokolwiek to F jest)? I one bezproblemowo pasują do Pentaxów, czy trzeba jakieś czary-mary robić?

matb, każdy Nikkor jest "F", bo to nazwa bagnetu, tak jak ""K" u Pentaksa. Z tego co jest napisane w podanym przez mnie linku, bezproblemowo pasują tylko najstarsze Nikkory, nie posiadające tzw. Ai czy też AiS. Z nowszymi może być problem, bo maja jakiś dodatkowy dzyndzelek który zahacza, czy jakoś tak.

Choć jak widać, brizz stwierdził że nowe Nikkory prawie pasują :-) .

guerilla, a SMC-K 85/1.8 to co ? Jest takie szkiełko. Fakt że rzadkie, ale jest :-) .

guerilla, a SMC-K 85/1.8 to co ? Jest takie szkiełko. Fakt że rzadkie, ale jest :-) .

to taki fakt , że aż nie autetntyczny :D

guerilla napisał/a:

Co masz na myśli ? Ja go co prawda w ręce nie miałem, ale znam z opowieści :mrgreen: i ze strony Dimitrova.

guerilla napisał/a:

Co masz na myśli ? Ja go co prawda w ręce nie miałem, ale znam z opowieści :mrgreen: i ze strony Dimitrova.

ja co prawda też nie, ale widziałem kilka zdjęć Yeti i wiele historii czytałem, oczywiście autentycznych :)

dwakleszcze  Dołączył: 17 Lis 2006
A jak jest ze szkłami chinona - nowszymi ze stykami?
Styki są jakoś kompatybilne z pentaxem, czy funkcjonalnie mamy tylko goły bagnet?

Skocz do: