Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Firma Adobe opublikowała wersję "beta" programu Lightroom 3. Wszyscy zainteresowani testami nowej wywoływarki RAW-ów mogą ją bezpłatnie pobrać z http://labs.adobe.com/tec...m3/?PID=3154956 . Pod tym samym adresem znajduje się lista wprowadzonych zmian. Programu w wersji "beta" będzie można używać aż do konca kwietnia 2010 roku.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Hmm dopiero co kupiłem LR2 a tu już beta trójki?
Ale z tego co widzę to nie ma zbytniej rewolucji, z nowości podają:
- poprawiona szybkość programu (w zakresie budowania dużych bibliotek zdjęć)
- poprawione odszumianie (chyba jedyna przydatna dla mnie poprawka)
- znak wodny
- slajdszoły z dźwiękiem (tak jakby problemem było włączenie sobie winampa w trakcie prezentacji)
- jakieś dodatkowe opcje wydruku
- symulacja ziarna filmu
- zmienione importowanie zdjęć
- możliwość wrzucania stworzonego html'a bezpośrednio na serwer z poziomu Lightrooma.

Także nie wiem czy będzie sens dopłacać do upgrade'u dla w zasadzie jednej dla mnie ważnej poprawki.
Gdyby wbudowali moduł do tworzenia panoram lub/i narzędzie do prostowania fisheye'a, wtedy bym się skusił.

[ Dodano: 2009-10-22, 13:06 ]
dzerry napisał/a:
Slideshow z audio. W koncu :-)
Scott Kelby się ucieszy, no i będzie mógł napisać kolejną książkę ;-)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Dada napisał/a:
Pod tym samym adresem znajduje się lista wprowadzonych zmian.
Slideshow z audio. W koncu :-)

Eldred napisał/a:
możliwość wrzucania stworzonego html'a bezpośrednio na serwer z poziomu Lightrooma.
To juz jest od pierwszej wersji. Tu pewnie chodzi o inne mozliwosci exportu.

Obejrzalem video i rzeczywiscie chodzi o export do flickra. Zadne halo. Od pierwszej wersji jest plugin, ktory robi to samo.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Zainstalowałem, właśnie importuję dysk ze zdjęciami. Mam trochę zdjęć robionych ostatnio na dość wysokim iso to zobaczę jak wyjdzie porównanie :-)

[ Dodano: 2009-10-22, 16:29 ]
Jest poprawa, tylko nie wiem dlaczego w odszumianiu suwak Luminance jest niedostępny. Jak się klyknie i przełączy na stary proces to można go używać.

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Eldred, Heh skąd ja to znam trzeba będzie wydać za pół roku 500 na uaktualnienie zamiast 1000 na całość :) NO ale jaks ie ma pecha :) Whatever

Cytat
Slideshow z audio. W koncu.

dzerry, Swiete słowa.

na www.photoshopuser.com są filmy prezentujace nowosci - http://www.photoshopuser.com/lightroom3/

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Czy już ktoś odpalał ? Działa szybciej od "dwójki" ( a jak w porównaniu z bridge+ACR ) ?

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
Auć, nie można zaimportować katalogu z Lr 2.x.

fanmario  Dołączył: 23 Paź 2007
Dada dzięki za link.
Już do mnie płynie beta 3.
W maju powinna być beta 3,5 na pół roku itd :evilsmile:
Thadeus: zapłacę te 500 jak się przyzwyczaję. :->

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
macioh, no niestety takie zabezpieczenie zeby nie sknocić sobie bazy.

Podoba mi sie nowe okno importu.Wreszcie szybko i przejzyscie.

I rodzynek - symulacja ziarna filmu, akurat w sam raz do presetów symulujących błony :) wreszcie będą wyglądać fajnie :D a nie gładko. Na moje oko znacznie ładniej wyglada wysokie Iso Pentaxa, cos podobniej do tego z C1.

desinger  Dołączył: 12 Paź 2007
Thadeus napisał/a:
Na moje oko znacznie ładniej wyglada wysokie Iso Pentaxa

Na moje oko z K100DS jest faktycznie różnica na plus. Poza tym jeśli ktoś chce mieć w pełni funkcjonalna LR3 beta, przy zabawie z przeniesieniem presetów i innych rzeczy niechcący odkryłem takową rzecz ;-)
Jeśli używa ktoś starczych wersji LR należy przy noise luminance ustawić jakąkolwiek wartość inną oprócz "0" (wersja starsza LR) następnie prawy klawisz myszki na fotce i w zakładce Metadata "zasejwować" ustawienia do pliku. Następnie w LR3 beta importujemy lub jeśli był zaimportowany ten RAW-ik znów prawy klawisz myszki i zakładka Metadata i dajemy import meta data z pliku i jest odblokowany przy noise luminance. Żeby nie było że jakieś hackwanie czy coś, powyższy przykład podaje w celach dydaktycznych ;-)

[ Dodano: 2009-11-12, 11:57 ]
Oczywiście powyższą operacje można przeprowadzić hurtem ;-)

[ Dodano: 2009-11-17, 21:19 ]
Nie działa ten trik na plikach DNG tylko PEF :-(

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
matth napisał/a:
w odszumianiu suwak Luminance jest niedostępny. Jak się klyknie i przełączy na stary proces to można go używać
Znaczy, jak gdzie się kliknie? Bo też chciałbym tego suwaczka z miejsca ruszyć, ale się, cholernik, strasznie mocno trzyma...

Wiktor  Dołączył: 25 Maj 2006
Nie mam takich plików do zaimportowania .
Jeżeli dobrze rozumiem tekst designera to czy wystarczyło by abym mogł zaimportować przygotowane w taki sposób zdjęcie do Lightrooma i wtedy zacząłby działać ten suwak?
Jezeli tak to prosiłbym o podesłanie mi takiego pliku na pw, ewentualnie podanie linka z kąd mógłbym go pobrać.
Z góry dziękuję.
Pozdr.
Wiktor

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
A nie zauważyiście o ile poprawiła się jakość niektórych plików po zdemozaikowaniu nowym procesem? Np. krajobrazówki wyglądają zdecydowanie lepiej - dużo bardziej szczegółowo. Zmienili dość mocno obsługę winietowania, do tego stopnia, że jeśli użyje się tej funkcji, to trzeba tworzyć zdemozaikowany plik, żeby prawidłowo zobaczyć winietę w PS. Niestety, Smart Objects z LR 3 nie są wtedy renderowane poprawnie i zapewne nie będą, bo nowe algorytmy znajdą się dopiero w ACR 6.0 i CS5...

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Kiwak, w zakładce settings jest coś takiego jak process version i tam można wybrać stary i nowy.

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
Czy ktoś może mi podpowiedziec gdzie znajdę i jak zainstalować profile pentaksa w lightroomie?

boober  Dołączył: 28 Wrz 2009
grabber, tu: http://www.adobe.com/cfus..._cameraprofiles

nie wiem jak tam z pentaxem bo nie instalowałem ale powinien być. Zaraz sprawdzę.

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
no i mamy kolejną betę
http://labs.adobe.com/technologies/lightroom3/

do końca czerwca 2010 za darmo

mishieck  Dołączył: 16 Paź 2008
I przynajmniej u mnie jest spory wzrost wydajności (w porównaniu do 1 bety).

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
mishieck napisał/a:
I przynajmniej u mnie jest spory wzrost wydajności (w porównaniu do 1 bety).

a w stosunku do wersji 2.x jak jest?

JuiCe  Dołączył: 07 Sie 2007
Tethered shooting dla canoniarzy i nikosiów (niektórych) oraz to na co czekałem - czyli importowanie pików video! Bez obróbki ale to zawsze coś.

Właśnie instaluję, a nowe możliwości można zobaczyć tutaj

Skocz do: