CanisLupus  Dołączył: 10 Sty 2007
  Problemy z firefoxem
Cześć

Nie wiem co jest grane ale Firefox zaczyna mi "strzelać fochy"...

Po wybieraniu stron internetowych np. forum pentaxa mam problem z przemieszczaniem się pomiedzy działami. Inaczej mówiąc wszystko odbywa sie normalnie ale bardzo wolno, ok 30 sek otwarcie kazdej podstrony.
Tak jest z każdą stroną internetową
Na Internet explorerze wszystko działa prawie poprawnie choć też można wyczuć pewną zwłokę.

Macie jakieś sugestie jak temu zaradzić?

Pozdrawiam
Lupus

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Tak na szybko.

CTRL+SHIFT+DEL

Okres do wyczyszczenia: wszystko
Rozwiń listę poniżej i zaptasz wszystko. OK i restart przeglądarki. Jeśli to nie pomorze zainstaluj przeglądarkę na nowo.

Może masz jakieś dodatki zainstalowane filtrujące reklamy, treść itp?

lobo  Dołączył: 30 Kwi 2009
Na początek:
http://www.ubuntugeek.com...eb-browser.html
Opcjonalnie poszukaj innych wyników w Google pod "speed up firefox". Czasami pomaga też zainstalowanie dodatku jak ten:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/13878

Andre53  Dołączył: 31 Lip 2009
Łączysz się przez proxy ?, może spowalniać. Ewentualnie mogłeś złapać jakiś syf z sieci. Może pomóc defragmentacja.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
CanisLupus, a może po prostu jakiś proces zajmuje Ci wątki?! I generalnie spowalnia cały system? A może masz na jakiejś zakładce stronę z jakimś zbugowanym flashem?!

CanisLupus  Dołączył: 10 Sty 2007
SeizeThePicture prawdopodobnie masz rację.
Juz kiedyś słyszałem podobne stwierdzenie znajomego który popracował trochę na moim kompie. Oczywiscie zaistniały fakt całkowicie uleciał mi drugim uchem.

Co to jest ten zbugowany flash :-/ :mrgreen:
Jak sprawdzić wszystkie procesy na kompie i powyłaczać te zbędne?

Jestem absolutnym laikiem co do kompa. :-| :-) :mrgreen:

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
FF tak ma. Po prostu raz na jakiś czas mu się tak robi. Wyeksportuj ulubione, zapisz sobie jakie dodatki są Ci niezbędne. Następnie dokładnie odinstaluj FF (najlepiej użyj do tego aplikacji Revouninstaller - dostępna jest także w wersji portable) a następnie zainstaluj od nowa najnowszą wersję FF i najbardziej aktualne dodatki. Powinno pomóc.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
CanisLupus, "zbugowany flash", to najczęściej jakaś zajefajna kolorowa reklama, baner, która została albo błędnie skompilowana albo po prostu FF ją źle interpretuje i się... zapętla.
Procesy sprawdzasz na (WinXP w domyśle) wciskając kombinację "Ctrl+Shift+Esc" - otwiera Ci się wtedy "manager zadań" (o ile ta funkcja nie jest zablokowana przez administratoa systemu) i tam masz zakładkę "procesy". Możesz sobie tu oglądnąć jakie procesy chodzą w sys i jak bardzo obciążają procesor.

Reinstalacja FF jest zbędna - potraktujmy ją jako ostateczność.

maarten  Dołączył: 06 Sty 2010
Problem z Firefoxem
Witam, powinienem iść z tym problemem na forum Mozilli, ale myślę, że tutaj również znajdę pomoc ;)
Mam dziwny problem z Firefoxem. Objawia się tym, że po pewnym czasie działania, który ciężko mi określić, zaczyna się przycinać. Zauważam to np przy pisaniu tego posta. Piszę zdanie na klawiaturze i co chwilę dzieje się tak, że po wklepaniu załóżmy 10 znaków pojawiają się już jako gotowa sekwencja po sekundzie.
Przycina się również przy przewijaniu stron...
Niedawno zauważyłem, że sytuacja ma miejsce również w grach flash, gdzie przeglądarka łapie zwiechę i objawia się to tym, że klawisz przyciśnięty w chwili zwiechy działa nadal i nie ma reakcji na przyciskanie innych (jeśli gra się w HaxBall multiplayer jest to tragiczne w skutkach :P ).
Doraźnie pomaga wyłączenie przeglądarki, z tym, że przez dłuższą chwilę widnieje w menedżerze i niejednokrotnie musiałem brutalnie kończyć proces. Próbowałem już dwukrotnie instalacji, łącznie z czyszczeniem rejestru. Dałem sobie spokój nawet z załadowaniem skórki i zaimportowaniu zakładek , których mam niemało, myślałem, że tu tkwi problem.

Co może być przyczyną? Ma/miał już ktoś z Was takie problemy? Szkoda mi się rozstawać z Firefoxem... Na Operze nie zauważyłem (jeszcze) podobnych problemów.

Win 7 Professional x64
FF 3.6.13

---ED--- zapomniałem ustawić wygaszenie wątku...

radek229  Dołączył: 09 Cze 2010
A czy w tym czasie procesor jest mocno obciążony?

Oscyluje w granicach 10-15%. Avira, Comodo, AQQ + jakieś pierdółki w tle, które dużo nie ciągną.

radek229  Dołączył: 09 Cze 2010
Teraz możesz skorzystać z porad powyżej.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
maarten,od czasu jak Mój FF zaczął kaprysić,zainstalowałem Sware Iron(alternatywny Google Chrome) na początku trzeba się było przyzwyczaić ale teraz zazwyczaj to właśnie Ironem serfuję. Dodatki pasują od Chroma i jest ich nawet sporo.

andybond, zamianę przeglądarki chciałbym potraktować jako ostateczność, pewnie wiesz, co to znaczy przyzwyczajenie. ;-) Ale zapoznam się z Twoją propozycją.
Na chwilę obecną FF działa od nowa bo nie dało się pracować, jeśli złapię zwiechy poczynię wedle powyższych wskazówek.

Soosa  Dołączył: 10 Kwi 2009
to poszukaj przeglądarki podobnej do liskowej, np. K-meleon - również działa na silniku Gecko i chyba potrafi obsłużyć liskowe pluginy, np. Adblocka. Poza tym możesz jeszcze sprawdzić sobie liska w wersji beta, tzn. 4.0, bodaj b8. Działa jak najbardziej prawidłowo.
A to, że firefox schodzi pomału na psy było już dawno wiadomo. Trzymam go wyłącznie z powodu łatwego w obsłudze i skutecznego Adblocka.

serioza  Dołączył: 10 Mar 2007
maarten napisał/a:
Próbowałem już dwukrotnie instalacji, łącznie z czyszczeniem rejestru. Dałem sobie spokój nawet z załadowaniem skórki i zaimportowaniu zakładek , których mam niemało, myślałem, że tu tkwi problem.

Reinstalacja i czyszczenie rejestru nic nie da, jeśli nie zmieniłeś profilu.
Nie piszesz ile masz rozszerzeń, ile kart naraz otwartych - a to też może być przyczyną.

Najprościej zrób tak - załóż nowy profil >link< i zobacz, czy na nowym czystym profilu jest tak samo.

Jeśli jest tak samo - to jakiś inny program wadzi się z Firefoksem.
Jeśli dobrze - profil lub rozszerzenie było przyczyną.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Soosa napisał/a:
Trzymam go wyłącznie z powodu łatwego w obsłudze i skutecznego Adblocka.

W Ironie również Adblock działa wery skutecznie.Do blokady np.śledzika wystarczy w filtrach dodać odpowiedni wpis i nie trzeba niczego ściągać,wskazywać ścieżki itd.
Być może to subiektywne wrażenie ale jest szybszy od FF. Na podobnym engine działa również Comodo Dragon,choć ten wydawał mi się wolniejszy od Żelazka ;-)

kajom  Dołączył: 06 Paź 2010
Witam, jako tytułowany informatyk i webmaster dużej ilości poważnych serwisów w różnych technologiach -śmiało twierdze, że to nie FF. FF jako dziecko twórcy html'ka nie jest w stanie pozwolić sobie na takie niedogodności.

Przyczyna zapewne leży gdzieś indziej. Odpowiedzi jest mnóstwo.

Komp - system (czas poprawek, legal),
rodzaj (lap - marka, czas użytkowania - syf),
konfiguracja - (proc, płyta, ram, - producent)
programy w tle, dodatki
procesy uruchomione
wer. przeglądarki (każdej, ich opcje uruchomione)
odpalone, ładowane pdf, flash, js itp.
łącze (router, producent, admin sieci, topologia, maskowania, moc kluczy, proxy, tor, itp.)
Przeglądarka ... następne morze .... to napwno nie FF ;]

serioza napisał/a:
Trzymam go wyłącznie z powodu łatwego w obsłudze i skutecznego Adblocka.

To również jest mój główny powód. ;)
serioza napisał/a:
Reinstalacja i czyszczenie rejestru nic nie da, jeśli nie zmieniłeś profilu.
Nie piszesz ile masz rozszerzeń, ile kart naraz otwartych - a to też może być przyczyną.

Profil zmieniłem... i nadal było to samo. Z rozszerzeń tylko AdBlocka. Mogłem mieć otwartych 3 karty albo i 20 - wszystko śmigało przyzwoicie do pewnego czasu. Potem obojętnie ile bym ich nie miał FF zwalniał, określiłbym to jako "klatkowanie". Teraz piszę w czasie przeszłym, gdyż po zastosowaniu wskazówek z linku lobo, na początku tematu, problem zniknął! :) A przynajmniej zmalał do tego stopnia, że nie zauważam go i mi nie przeszkadza. :) Przy okazji dowiedziałem się o kilku alternatywach, co może być przydatne w przyszłości. Dzięki bardzo!

kajom  Dołączył: 06 Paź 2010
Zniknął? 100% ?

To nie boot?

Anegdota - zakupiony nowy dysk ze sklepu - 3 dni systemu zauważalne zmiany(dla bystrego oka), premiera win 7 prof. [pewnie coś robi] Po kolejnych 3 dniach system death..

Cytat
A przynajmniej zmalał do tego stopnia, że nie zauważam go i mi nie przeszkadza.

Świadomość zagrożenia powinna zostać wyeliminowana !

Dysk dotarł od producenta, z "wirusem fabrycznym",72h walki na znalezienie dowodów i usuniecie ogniska...

Skocz do: