Twój ulubiony majonez
Majonez Hell... diabelsko sztuczny
11% Complete
4 (11%)
Majonez Kętrzyński
11% Complete
4 (11%)
Majonez Kielecki
35% Complete
12 (35%)
Majonez Napoleoński "Mosso"
2% Complete
1 (2%)
Majonez Świdnicki
0% Complete
0 (0%)
Nie lubię majonezu (opcja bleee)
8% Complete
3 (8%)
Majonez "Winiary" Dekoracyjny
26% Complete
9 (26%)
Majonez "Pegaz" Delikatesowy Stołowy
2% Complete
1 (2%)
 

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
sauce mayonnaise
Wątek rozluźniający! (ukłon w stronę Micha-może go jeszcze czymś zaskoczę :-P )
Majonez - początkowo wyrabiany ręcznie na bieżące potrzeby, od początku XX wieku także przemysłowo, w postaci dającej się dłużej przechowywać. Głównym składnikiem klasycznego majonezu jest oliwa z dodatkiem surowego żółtka jako składnika emulgującego, przyprawiona octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem. Obecnie w praktyce kuchennej oraz w produkcj przemysłowej spotyka się różne warianty majonezu i różne odpowiadające im przepisy. Przede wszystkim oliwa z oliwek zastępowana jest zwykle innymi olejami roślinnymi. Zamiast surowego żółtka stosuje się czasem żółtka gotowane lub całe surowe jajka, a w produkcji przemysłowej – jajka w proszku. Często spotykanym dodatkiem jest musztarda, która pełni rolę stabilizatora emulsji oraz dodatku smakowego. Musztarda zaostrza jednak smak majonezu, co jest krytykowane przez ortodoksyjnych znawców kuchni. Spotyka się też w majonezie najrozmaitsze inne przyprawy, np. cukier.
niestety->Do majonezów produkowanych przemysłowo dodaje się także stabilizatory, konserwanty, barwniki i aromaty syntetyczne.<-niestety

 

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli wiem, że majonez dodali do potrawy - wybieram inną ;-) W skrócie - I hate majonez :evil:
 

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
zorzyk, przepraszam, już aktualizjuę ankietę, będzie opcja bleee.
 

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
No, to na obecną chwilę tych co nie lubią jest 16% :mrgreen:
 

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Helmans Babuni jest najs ;)
 

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
milo napisał/a:
Helmans Babuni jest najs ;)
tref, daj tego Helmansa. Tylko z opcją głosowania na minus :mrgreen: :-P
 

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
To jakaś regionalna ankieta jest? Bo nie widze Winiar, nie widzę Pegaza (choć to chyba regionalne też tylko inaczej) i co ważniejsze nie widzę wersji domowej!
 

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
argawen, na razie musi zostać jak jest, oficjalne wyniki się sfał... znaczy ten wprowadzi korektę x(-2) :mrgreen:

[ Dodano: 2007-02-04, 22:14 ]
Maciek, wersja domowa odpada, jest bez konserwantów, niedługo jak nie będzie jakiegoś E-xxx na opakowaniu to ludzie nie kupią bo to niezdrowe :-P
podawaj nazwy innych, to dodam
 

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Nie ma opcji "Winiary" i "wyrabiałem własnymi, owłosionymi stopami".
 

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
A nie, ...Helmans jest na 1 pozycji :mrgreen:
 

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
tref napisał/a:
Maciek, wersja domowa odpada, jest bez konserwantów, niedługo jak nie będzie jakiegoś E-xxx na opakowaniu to ludzie nie kupią bo to niezdrowe


To też tego nie trzeba kupować ;-) A ja juz taki jestem, że sobie wymyślam w poprzek. Piwo też cały czas mam zamiar zacząć robić w domu.

tref napisał/a:
podawaj nazwy innych, to dodam


Pegaz Majonez Delikatesowy Stołowy - poznański więc tu jest znany
Winiary Majonez Dekoracyjny (chyba najpopularniejszy z tej firmy)
 

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Maciek napisał/a:
Winiary Majonez Dekoracyjny
Ten także jest pyszny. mniam mniam.

[ Dodano: 2007-02-04, 22:30 ]
tref, mozna głosować dwa razy ? :lol:
 

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Hmmm... nie ma tez opcji: "Nie widze roznicy = wszystkie smakuja/niesmakuja tak samo" ;)

Ja nie mam ulubionego i zjadam wszystkie ;) Kiedys strasznie lubilam Fruktos, ale u ns go juz daaawno nie ma :(
 

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Kielecki jest kwasny ;/
 

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
tref, nie ma w ankiecie radomskiego :-(
Ale to nic, kielecki i tak jest lepszy.
 

tm  Dołączył: 14 Sie 2006
Cytat
Kielecki jest kwasny ;/

Mnie tam właśnie najbardziej smakuje. :lol:
Może na PPD byśmy zrobili porównanie - Kętrzyńskiego nie widziałem u mnie w sklepach, a chętnie bym go spróbował, skoro kilka osób go chwaliło.

Cytat
Majonez "Pegaz" Delikatesowy Stołowy

Ta nazwa przypomniała mi tanie proste wina. Nie wiem dlaczego :-D
 

pape  Dołączył: 11 Lis 2006
zorzyk napisał/a:
Jeśli wiem, że majonez dodali do potrawy - wybieram inną ;-) W skrócie - I hate majonez :evil:


Przyłączam się :-B
 
pepek  Dołączył: 19 Lip 2006
Z majonezami jest różnie. Ja np uwielbiam kętrzyński z kalafiorem surowym startym na tarce. Inne się nie nadają bo są mdłe.

[ Dodano: 2007-02-05, 02:02 ]
Zapomniałem dodać, że kalafior ma być starty na grubej tarce.
 

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Tref, ketrzynski chyba tez jest bez konserwantow :-P
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
A na canon-board już drugiego dnia zamkli wątek o majonezach. Musi to drażliwy temat.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach