michal84pl  Dołączył: 24 Lip 2008
Raw therapee i PEF z K200 problem
Mam problem z plikami RAW a konkretniej PEF-ami z K200. Najnowszy Raw Therapee (2.4.1) otwiera mi bez problemu DNG wyplute z mojej puszki (k200), ale jak przy imporcie natrafi na PEF-a to bez pożegnania dziękuje za współpracę. Mógłbym pozostać przy DNG, ale trochę szkoda mi miejsca na karcie w końcu 16 a 8,5MB to nie mało.
Proszę o jakąś konkretną dobrą radę jak sobie można z tym poradzić (używam XP SP2).

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
zainstalowac wczesniejsza wersje.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Dziwne, u mnie Raw Therapee 2.4.1 z PEF-ami z K200 radzi sobie bez problemów :-|

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007

niby można coś tam na ten temat znaleźć, ale jak zadziałać na bibliotekach nie mam bladego pojęcia.
Może ktoś jest w stanie odpowiedzieć na proste pytanie:
Co zrobić z RT żeby w oknie przeglądania odtwarzał, a potem po wyborze obrabiał PEFy z k200??

Jeśli na forum RT piszą prawdę, to ten plik powinien pomóc.

Podobno wystarczy rozpakować i skopiować do katalogu Raw Therapee 2.4.1.

Działa bardzo dobrze. Bardzo dziękuję za radę. Rozumiem, że jest to biblioteka ze starszej wersji? A może poprawka? Będzie działać z innymi wersjami (np. nowszymi - przyszłymi)?

michal84pl napisał/a:
Rozumiem, że jest to biblioteka ze starszej wersji?

Tak jest. Z 2.4RC2. Miejmy nadzieję, że nowsze wersje będą miały bibliotekę, której nie trzeba będzie podmieniać ;-)
Ciekawe tylko, że ja nic nie podmieniałem, a działa jak należy (Windows 7 x64).

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
komtur napisał/a:
Ciekawe tylko, że ja nic nie podmieniałem, a działa jak należy

michal84pl napisał/a:
używam XP SP2

komtur napisał/a:
Windows 7 x64

Możliwe, że to przez to, że mam Windows 7. Ale na komputerku w pracy RT 2.4.1 działa mi pod XP bez żadnych problemów. Nie pamiętam tylko - możliwe, że jest tam zainstalowany SP3. Może problem dotyczy tylko XP SP2?

Zastawiam się czy to może zależeć od hardware-u. Ja mam AMD, a słyszałem, że w jakimś sofcie do fotek miało to znaczenie.

Sprawdzę jutro na XP SP2. Niestety na Core2Duo jakimś. Może się trochę wyjaśni... Może wystarczy SP3, żeby rozwiązać problemy na przyszłość ;-)

Aha - problem z AMD, zdaje się, nie dotyczył Raw Therapee.

waski  Dołączył: 28 Lip 2008
Odnawiam topik.

Mam problem z Raw Therapee 2.4.1. Ogólnie zainstalowałem pierwszy raz i juz mi sie nie podoba. Nie czyta plików jpg i pef. Zrobiłem podmianke .dll i niby czyta pefy ale tylko niektóre. A jpg jak nie czytał tak nie czyta. Znacie jakieś rozwiązanie na to?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Zainstalować nowszą wersję http://www.rawtherapee.com/releases_head/ , która konkretnie na Windowsie działa najlepiej - trzeba poszukać na http://www.rawtherapee.com/forum/index.php .
http://pentax.org.pl/view...der=asc&start=0 tu tez opisane problemy z nowymi wersjami .

waski  Dołączył: 28 Lip 2008
gezeb, dzięki za zainteresowanie, ale już to przerobiłem wcześniej. Ta najnowsza wersja na ich serwerze jest wersją alfa, czyli w fazie mocno testowej. Gdzieś czytałem u nas na forum że ma dużo bugów.

W sumie to ja coś pochrzaniłem. Teraz czyta pliki, ale tak wolno to robi że głowa mała. No dobra chyba będę musiał podziałać coś na tym albo zmienić program.

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
waski, u mnie wczytuje też dość wolno (5-8s) ale mam "sposób" - zanim zacznę coś robić to pauzuję "kolejkę" (ikonka trybików>stop procesing), następnie ustawiam opcję "Widok: Skala:" na 1:2 - dzięki temu max zbliżenie ekranu to 50% - mniej obciąża procek i ram. jeśli chcę zobaczyć szczegółowo jak ruszanie suwakiem (np korekta CA, wyostarznie, odszumianie) wpływa na obraz włączam "lupę" ("Olbrzymia" z powiększeniem 1:1). Po obrobieniu dodaję do kolejki i ładuję kolejny obraz. Co 8-12 zdjęć uruchamiam kolejkę a sam robię przerwę na herbatkę - oczy odpoczną i kręgosłup, można wyjść na balkon, pooddychać świeżym powietrzem :mrgreen:
PS. jest jeszcze jedna opcja:
można też kupić lepszy procek więcej ramu i szybszy dysk :mrgreen: :evilsmile:

Romi  Dołączył: 17 Sty 2008
Re: Raw therapee i PEF z K200 problem
michal84pl napisał/a:
Mam problem z plikami RAW a konkretniej PEF-ami z K200. Najnowszy Raw Therapee (2.4.1) otwiera mi bez problemu DNG wyplute z mojej puszki (k200), ale jak przy imporcie natrafi na PEF-a to bez pożegnania dziękuje za współpracę. Mógłbym pozostać przy DNG, ale trochę szkoda mi miejsca na karcie w końcu 16 a 8,5MB to nie mało.
Proszę o jakąś konkretną dobrą radę jak sobie można z tym poradzić (używam XP SP2).

Miałem ten sam problem z K 10. Czytał bez problemu PEF z K 100 a z K 10 ni wząb.
W K 10 odczytywał tylko DNG. Pomoglo dopiero przejscie na wcześniejszą wersję 2.3. Teraz wszystko śmiga (o ile można tak powiedzieć - RT to raczej wolny program i to niezaleznie od parametrów kompa).

gorky  Dołączył: 25 Kwi 2006
Romi napisał/a:
RT to raczej wolny program i to niezaleznie od parametrów kompa

też tak myslałem dopóki nie spróbowałem serii 3.x

gorky napisał/a:
też tak myslałem dopóki nie spróbowałem serii 3.x

Zgadza się. Widać, że kolejne "buildy" szybko zmierzają w stronę wersji stabilnej. Ponadto potrafią skutecznie korzystać z procesorów wielordzeniowych. Ostatnie wersje są bardzo szybkie. Zapowiada się naprawdę świetny program!

Romi  Dołączył: 17 Sty 2008
A jak ma sie sprawa z odczytem plików PEF w RT 3.X..? Sa z nimi jakies problemy tak jak w 2.4.1?

Skocz do: