Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Dev Chart - program na iPhone
Chciałbym się podzielić pozytywnym wrażeniem ostatnio załadowanego programiku do iPhone.
Ci, co wywołują co jakiś czas taśmy, pewnie mieli okazję styczności z Massive Dev Chart (http://www.digitaltruth.com/devchart.php) - są tam zebrane czasy wywołania dla różnych filmów i wywoływaczy.

Przez przypadek znalazłem informację, że można ściągnąć je również do użytku "offline" na iPhone. Mina nieco mi zrzedła, jak się okazało, że to 6 ojro..
Jednak po obejrzeniu zrzutów, postanowiłem ściągnąć jednak ten program, bo ma w sobie mnóstwo fajnych funkcji, nie tylko samą bazę.

Otóż jest to w skrócie pomocnik wywołującego filmy - poza czasami z netu, ma takie zalety:
- jest to jednocześnie minutnik z podziałem na wywołanie, przerywacz, fix, płukanie intensywne, płukanie zasadnicze, nawilżanie - czyli cały zestaw...
- minutnik odlicza "do przodu" lub czas "wstecz" pozostały do końca danego procesu..
- każdy czas można edytować, a każdą składową procesu zmienić (np. ja utrwalam 7 minut, a jest 6 - nie ma problemu, zmieniłem domyślnie na 7)
- ustawiasz sposób agitacji (domyślnie jest 60x w 1 minucie, a potem 10x co minutę, ale można to również ustawić/zmienić)
- ustawiona agitacja jest pokazana migotaniem zegarka i dźwiękowo (3 sekundy przed jest inny sygnał mówiący o zbliżającej się agitacji)
- poza bazą danych masz "My Times" gdzie dowolne możesz zapisać czasy
- każdy czas ma funkcję "notatka", więc można zanotować spostrzeżenia, jeśli są
- w razie zmiany temperatury na inną niż 20st C programik potrafi skompensować czas wołania do zadanej temperatury!
- import z bazy danych do "My Times" jednym przyciskiem, potem edytujesz - mało pisania...
- możliwość ustawienia wyświetlacza zielonego lub czerwonego (ale temu nie ufam, a niech w ciemni mi zaświeci się przypomnienie kalendarza...)
- jak jest odliczanie, to automatycznie blokuje wygaszacz, aby nie zniknął nam ekran...
- wszystkie parametry można edytować, a także edytować wartości domyślne (płukanie, utrwalanie, agitacja, itp) dla przyszłych czasów
- menu proste i intuicyjne, a odliczanie na jednym ekranie, ładnie zwizualizowane

Oczywiście aplikacja ta nie zwalnia z myślenia w ciemni, ale bardzo pomaga, zwłaszcza jak wywołuję w nocy i koncentracja siada, nieraz zdarzało mi się "zapomnieć" o agitacji w którejś minucie na czas i potem była jazda z kompensacją..

Dla mnie najlepsza aplikacja fotograficzna na iPhone póki co, w sensie że najpraktyczniejsza w zastosowaniu dla mnie na co dzień. Mam wrażenie, że autorzy pomyśleli tu dosłownie o wszystkim - a rzadko tak mówię.. Po prostu genialny program!

Jedyny minus to jak masz mokre ręce, to nie za bardzo jak packać po ekranie paluchami z utrwalacza... :-)
No, ale to nie problem aplikacji, a samego iPhone...

Bardzo polecam "iPhonowcom" będących jednocześnie po Ciemnej Stronie Mocy...
Jest wart każdego eurocenta z 6 Euro...

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
radziecka machina...
ino iPhona kupowac dla devCharta? nieee za drogo :P

a czy ja mówiłem, żeby kupować iPh? mówiłem, że to dla posiadaczy iPhone.. :-)

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
Po prostu się zawiodłem :P
zacząłem czytać od 3 akapitu (ambitnie bo najwięcej tekstu, i zaczynającego się od intrygującego słowa "Otóż" - w końcu ono zwraca moją uwagę).
To mi normalnie aż serucho szybciej zabiło że coś takiego jest. A na końcu doczytuje słowo iPhone... strzał jak z liścia w moje spore policzka!

ha, ale jestem przekonany, że coś takiego podobnego istnieje na peceta gdzieś tam..

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
devchart jest tez w javie na komorke -> http://www.digitaltruth.c....php?doc=mobile Problem jest tylko taki, ze zeby korzystac z devchart trzeba miec spore doswiadczenie, bo niektore czasy tam sa od czapy i od ponad 10 lat baza jest nieaktualizowana. Czasy dla triksa mozna w ogole wlozyc miedzy bajki, bo dotycza sterej emulsji.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
dzerry napisał/a:
Czasy dla triksa mozna w ogole wlozyc miedzy bajki, bo dotycza sterej emulsji.

Nie tylko, nie tylko... ;-) . Powinni zamieścić erratę. :->

Zgadza się, dzerry. Czasy używam swoje, chodzi mi o "silnik" aplikacji - czyli jako stoper z taktomierzem, edytowalną bazę danych, itd.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
dzerry napisał/a:

Mowa też o tym ogólnym devchart?

To martwiące, bo zaczyna mi rosnąć górka trixów i za cholerę nie mogę znaleźć czasów dla xtola 1+2.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Caly devchart. jorge.martinez, zrob pare probek i bedziesz mial swoj czas. Filozofia to wielka nie jest :-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
jorge.martinez napisał/a:
zaczyna mi rosnąć górka trixów i za cholerę nie mogę znaleźć czasów dla xtola 1+2

Magiczna tabelka alkosa mówi:

1:2
ASA 20°C 21°C 24°C 27°C
100/200 8¾ 8½ 7½ 6½
400 10½ 10 8½ 7
800 12½ 11½ 9½ 7½
1600 14½ 13½ 11 8½
3200 17 15½ 12½ 9½

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
A co magiczna tabelka alkosa mowi w temacie trixow i d76? :-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
radekone napisał/a:
A co magiczna tabelka alkosa mowi w temacie trixow i d76?
Magiczna tabelka alkosa jest tylko do xtola. Za to, do różnych filmów.

Jarek Dabrowski, jestem oczarowany.

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
A skoro juz o trixie tak sobie tutaj przyjemnie dyskutujemy to zapytam.
Kupilem ACU-1 do trixa wlasnie no i w ulotce podaja czasy oraz optymalne iso w jakim osiaga sie najlepsze rezultaty. Dla TX jest to 1000ASA a dla TXP 6500ASA (!?!).
I to ma dzialac? :-)

M.W  Dołączył: 20 Sie 2008
Cytat

:shock:

A ja byłem przekonany że tylko HP (Ilford) ulepszali.
Kiedy wprowadzili nową emulsję :?:

aldek  Dołączył: 13 Paź 2006
Program devchart na iphone działa też na ipod touch. Mam, używam, to genialne narzędzie, absolutnie warte swojej ceny. I nie jest to to samo, co aplikacyjka w javie czy na palma, nie rozwijana od lat. Devchart na iphone stale się rozwija - darmowe update ciągle przynoszą nowe funkcje.
Bazę czasów możesz aktualizować sam, dodając sobie, co tam chcesz lub zmieniając te sugerowane przez devchart.
Program ma genialne, drobne funkcje – np. cyfry timera w czasie, gdy masz majtać koreksem, pulsują. A tuż przed końcem majtania, devchart pika. Rzecz jasna, możesz sobie te czasy sam wprowadzić, jak sobie chcesz.
Można też ustawić kolor interfejsu – na czerwony lub zielony. W ciemni z powiększalnikiem może się przydać.
Ja wiem, że teraz absolutnie obowiązkowo należy narzekać na urządzenia apple, ale jeśli już ktoś ma ipoda (np. do słuchania muzyki, jak ja) to -- polecam.

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
http://swankolab.com/ idąc krok dalej o-P

Wiem, wiem...

aldek napisał/a:
ale jeśli już ktoś ma ipoda (np. do słuchania muzyki, jak ja) to -- polecam

a to można na iPoda wgrać?

Skocz do: