ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Dylemat komorkowy
Szukalem i szukalem, ale mam taki metlik w glowie, ze mi to szukanie nie wyszlo. Jak gdzies jest temat to prosze o scalenie.

Pytalem juz na forum gsm, ale mnie zarzucili takimi dziwnymi pytaniami i taka iloscia modeli, ze az zakrecilo mi sie w glowie.

Potrzebuje kupic telefon, sam aparat. Nie wchodza w gre zadne umowy, karty, simplusopaki i inne paskudztwa. Sam aparat. Cena do, powiedzmy, 1000PLN. Ukierunkowany raczej na model "biznesowy".

Ma miec:
- rozbudowany kalendarz / organizer (z mozliwoscia synchronizacji),
- duzy wyswietlacz (niedotykowy),
- BT,
- GPS,
- wifi,
- 3G,
- aparat.
- nie interesuja mnie MP3, radio i dmuchane kaczki kapielowe.

Na oku mam Nokie E52 i E72. Innymi firmami sie nie interesowalem, bo nie mam o nich wlasciwie zadnego pojecia i nawet nie chce zaczynac w tym wszystkim grzebac.

Dodam, ze przerobilem Nokie 6300i, ale wymagam wiecej. Mam tez HTC Trinity (tak to sie chyba w Europie nazywalo), ale to juz prawie technologiczny emeryt.

Temat zniknie po 2 tygodniach.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
jeżeli zmieścisz się w cenie (nie znam rynkowych i nie chce mi się sprawdzać) to ja bym brał E52 - tylko z racji bakterii

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
zdecydowanie polecam E72... sam niestety zrobiłem błąd i zakupiłem BB9700, ale raczej na pewno się go pozbędę i zamienię na wspomnianą E72. Z "drugiej ręki" ale nową można kupić zdecydowanie poniżej granicy 1000 PLN (850-900)

Pzdr
paw

maser  Dołączył: 15 Lut 2009
Ja mam E51 i jak nie przepadam za nokią to ten model jest fajny. Nie ma tylko GPS-u (mi nie potrzebny) z Twojej listy oczekiwań. Wada - trochę obudowa trzeszczy.
Może właśnie jej następca E52?

m@rko  Dołączył: 07 Lut 2010
HTC Touch 2
http://www.allegro.pl/ite..._gw_poznan.html

Spełnia wszystkie warunki oprócz dotykowego ekranu. GPS i dotykowy ekran raczej idą w parze. Mam ten model i się sprawdza, choć jest trochę wkurzający ze względu na WM 6,5. Ale coś za coś, na windę mobilkową jest więcej aplikacji i AutoMapa idzie bez problemu. Niestety na symbiana (nokia) z nawigacji tylko TomTom i Garmin, jest jeszcze parę innych programów ale ja ich nie znam. Chcesz więcej wiedzieć na temat HTC to pytaj.

m@rko napisał/a:
Niestety na symbiana (nokia) z nawigacji tylko TomTom i Garmin

jest też darmowy OviMaps (czyli wcześniej "Nokia Maps"), kumple używają, nie narzekają

pewnie są inne, lepsze rozwiązania, ale skoro dają za darmo ;-)

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Teraz wszedl HTC Desire i mi podpasowal jak u ludzi ogladalem. Szybki procek i nie taki wielki jak HD2.

sp7foy  Dołączył: 31 Lip 2006
m@rko napisał/a:
Niestety na symbiana (nokia) z nawigacji tylko TomTom i Garmin, jest jeszcze parę innych programów ale ja ich nie znam.

To, że nie znasz to nie znaczy, że nie ma.
Jest ich od ..... i najlepiej wypada Nokia Maps.

m@rko  Dołączył: 07 Lut 2010
opiszon napisał/a:
jest też darmowy OviMaps

Masz u siebie ten program zainstalowany? Próbowałem zainstalować na nokii 5230 mojej "lepszej połowie" ale jakieś to zagmatwane, w końcu i tak nie chodzi. :-(

[ Dodano: 2010-06-15, 13:44 ]
sp7foy napisał/a:
to nie znaczy, że nie ma

[ Dodano: 2010-06-15, 13:44 ]
m@rko napisał/a:
jest jeszcze parę innych programów

:?:

DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
Ja posiadam E63, taka uboższa wersja E72 i mogę polecić.

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Mam WM6.5 w HTC i rece opadaja. Uzywam wylacznie do dzwonienia/smsow i wlasnie jako GPS. Wykrzacza sie regularnie, mimo ze flashowany do "najstabilniejszych" wersji.

Jakby sie dalo to wolalbym uniknac WM, wiec ten HTC Touch2 to tak srednio (chociaz sie przygladnalem i wyglada bardzo przyzwoicie).

[ Dodano: 2010-06-15, 15:56 ]
A chwila, mam 6.1 chyba, nie 6.5. Ogladajac recenzje w necie widze, ze za duzo tam jest wodotryskow, chociaz przyznam, ze HTC do mnie przemawia.

Ciezko dostac w podobnej cenie nowa E72 bez simlocka (a simlocka sam nie zdejme).

ggdh napisał/a:

Jakby sie dalo to wolalbym uniknac WM, wiec ten HTC Touch2 to tak srednio (chociaz sie przygladnalem i wyglada bardzo przyzwoicie).

Ale na Androidzie sobie radzi.

[ Dodano: 2010-06-15, 19:58 ]
m@rko napisał/a:
ale jakieś to zagmatwane, w końcu i tak nie chodzi. :-(

Lol. Te aparaty to się nawet flashuje banalnie o wgrywaniu programów nie mówiąc.
Przecież tam nie ma żadnego wyboru.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Przyszłość telefonów to Iphone i Android. Może coś z tego wybierzesz dla siebie? Chociaż najnowszy Iphone i HTC Desire są dosyć drogie.

Hermes  Dołączył: 04 Lut 2008
opiszon napisał/a:
jest też darmowy OviMaps

Z tą darmoszką to trochę lipa, ponieważ OVI maps łaczy się pakietowo z netem i za jedną sesją potrafi wykonać 4 sesje po dwa pakiety w tą i spowrotem. Jeśli nie ma sie jakiegoś pakietu MB. to podnosi cichaczem koszty.
A co do E52 mogę polecić, zwłaszcza jeśli nie potrzebna jest pełna klawiatura do częstego pisania maili i sms-ów.

Hermes napisał/a:
Z tą darmoszką to trochę lipa, ponieważ OVI maps łaczy się pakietowo z netem i za jedną sesją potrafi wykonać 4 sesje po dwa pakiety w tą i spowrotem. Jeśli nie ma sie jakiegoś pakietu MB. to podnosi cichaczem koszty.

tak jak wszystkie inne mapy zaciągające dane z netu, czy też współpracujące z AGPS

pakiety są tak tanie, że aż żal nie korzystać

a darmowa dlatego, że nie trzeba płacić za jej używanie (koszty dostępu do netu to sprawa osobista)
np za Automapę musisz zapłacić licencję, a za NaviExperta musisz zapłacić za licencję + za dane ściągane z netu

galant  Dołączył: 11 Cze 2008
Z E52 jest niestety tak, że trzeba trafić na dobry egzemplarz. To bardzo fajny telefon, ale wyszła duża partia e52, które mają problemy z głośnikiem, oprogramowaniem, GPS-em itd. Kolegi egzemplarz ma te wszystkie przypadłości jednocześnie. I wiem, że serwis dużo tych modeli przyjmuje.
Z tych dwóch wolałbym E72.

elan  Dołączył: 03 Gru 2008
Hermes napisał/a:
opiszon napisał/a:
jest też darmowy OviMaps

A co do E52 mogę polecić, zwłaszcza jeśli nie potrzebna jest pełna klawiatura do częstego pisania maili i sms-ów.

To nie lipa. To czy się łączy z netem czy nie, zależy od ustawień pozycjonowania.
Ustawienia te są ustawieniami telefonu a nie programu do nawigacji. Wystarczy zaznaczyć tylko: "zintegrowany odbiornik GPS" i już nie będzie się łączył.

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
glownym bledem ludzi ktorzy uzywaja telefonow z WM jest to ze pozostawiaj go "golym"
wystarczy wgrac np SPB Mobile Shell, PhoneEx, QuickMenu, jakas fajna klawiature np PCM Keyboard i telefon staje super przyjazna maszynka,
dodatkowo mozna wgrac jaki fajny odtwarzacz mpc np S2P, czytnik ebookow np allReader, progrsm do backupow np PIM Backup, przegladarke www np Skyfire, czy odtwarzcza wideo np TCPMP.
moze zamiast HTC - Samsung I8000 Omnia II. naprawde zacna maszynka a owiele tansza niz HTC
bardzo pozytywne wrazenie wywarl na mnie Samsung Wave. telefon smiga jak marznie ekran powala, wykonanie doskonale (metal) jedyny problem to jeszcze malo aplikacji na Bade

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Hmmm...

Może Samsung Omnia Lite (model 7300) - WM 6.5, działa ładnie, szybko, jak na razie żadnych problemów (mam od miesiąca mniej więcej). Wrzucony SPB Mobile Shell - obsługa palcem jak w Androidzie. Bateria trzymie ok. 4 dni przy normalnym użytkowaniu (GPS + WiFi + słuchanie muzyki).

Albo... Samsung Galaxy Lite (model 5700) - Android, żona ma, użytkuje - zadowolona. Bateria trzyma ok. 3 dni (użytkowanie - muzyka + WiFi).

Oba na allegro za ok 650 - 700 PLN.

Hermes napisał/a:

Z tą darmoszką to trochę lipa, ponieważ OVI maps łaczy się pakietowo z netem i za jedną sesją potrafi wykonać 4 sesje po dwa pakiety w tą i spowrotem.

Wystarczy wgrać mapy interesujących obszarów i wtedy się nie łączy.
OviMaps to program do nawigacji a nie mapy. To, że dociąga jest ogromną zaletą, aktualizacje są dzięki temu od ręki. Jak wgrasz mapę interesującego obszaru to będzie pobierał tylko zmiany. Jak w menu zaznaczysz, że ma się nie łączyć to nawet bita nie pobierze.

Skocz do: