Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Voigtlander w Polsce
Firma Foxfoto została dystrybutorem obiektywów Voigtlander dostępnych także pod nasz bagnet (to jakby ktoś nie wiedział ;-) )

Voigtlander COLOR-SKOPAR 20mm F3.5 Aspherical
Voigtlander ULTRON 40mm F2 Aspherical Pentax
Voigtlander NOKTON 58mm F1.4 Pentax

Każdy z osobna to wydatek rzędu 1980 zł.

Natomiast...

Voigtlander APO-LANTHAR 90mm F3.5 Pentax

... to już 2250 zł

Kolejne FAjne szkiełka szklano-metalowo-manualne ;-)

sinster  Dołączył: 08 Mar 2009
Polowałem na to szkiełko co nawet dało się zauważyć w innym wątku... ale CENA CENA... W Eurolandzie 380~420 Euro - w Polandzie - 1980 zł (mowa o 40mm, f/2)! Lubię naszych dystrybutorów! :D Nadal pozostaje ściągać z Czech lub Niemiec...

Ja się przymierzam do 20... ceny są naprawdę z kosmosu :evil:

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Re: Voigtlander w Polsce
Crow napisał/a:
Firma Foxfoto została dystrybutorem obiektywów Voigtlander

Nienawidze Cie! :evil:
Już sie prawie przekonałem do da21...

A teraz znowu sieczka w głowie :-/

edit

SZLAG BY TO!

Dzisiaj o świcie jechałem do Łodzi zawieść papiery na uczelnię i właśnie wróciłem przed chwilą.
Firma-dystrybutor ma ofc siedzibę... w Łodzi!

Murphy by się uśmiał :evil:

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
triger napisał/a:
Już sie prawie przekonałem do da21...
Kup DA 15 :-P

triger, :mrgreen:

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Ceny są nieco zawyżone tak 500 zł mniej i było by okej :-)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Czasami sie zastanawiam nad tym jak te firmy w ogole dzialaja.

Przeciez jak sobie na legalu sciagne ten obiektyw z Adoramy, placac podatek i clo, to wyjdzie 500 zl taniej:
http://www.adorama.com/VT402PX.html

To ja tez moge zostac takim dystrybutorem.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
dzerry, bez problemu możesz. Tym bardziej, że z tymi obiektywami praktycznie nic się nie dzieje, więc z serwisem nie ma dużo kłopotów.
AF się nie popsuje. Mechanicznie wykonane są świetnie, więc nie ma obawy, że listki się będą przycinać, jak to ma czasem miejsce w Samyangach.

Też tego nie rozumiem, kupują hurtowo więc pewnie w niżej cenie niż adorama sprzedaje detalicznie .

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
dzerry napisał/a:
To ja tez moge zostac takim dystrybutorem
To kiedy organizujesz jakąs akcję ? :-P

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Markus, prawdopodobnie nie płacą, tylko biorą na zasadzie umowy, czyli "zapłacę jak sprzedam". Wtedy mają trochę wyższą cenę zakupu.

Ile płaci się standardowo cła i podatku VAT ?
VAT pewnie to 22 % a cło przy zakupie za ok. 400 $ ?

Mysle, ze tutaj lezy pies pogrzebany. Producenci z pocalowaniem reki pakuja sprzet do takich sklepow jak Adorama albo B&H, a mali dystrybutorzy musza albo zamrozic kase, ale pojsc na "zaplaca jak sprzedam" - co kosztowo na jedno wychodzi, bo to tez swego rodzaju kredyt.

[ Dodano: 2010-07-14, 09:55 ]
Markus napisał/a:
VAT pewnie to 22 % a cło przy zakupie za ok. 400 $ ?
"Zasada kciuka" jest taka, ze trzeba liczyc po prostu jakies 30% i tyle mniej wiecej wyjdzie. Clo na cyfrowki jest 0% na obiektywy chyba ze 3. VAT jest liczony od wartosci cena+przesylka+clo.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Jest coś takiego jak ryzyko kursowe, czy jak to się faktycznie fiskalnie nazywa, co powoduje, że cenę sprzedaży kalkuluje się z zawyżonego kursu waluty, żeby przy okazji weekendowego krachu na giełdzie nagle nie zacząć dopłacać do interesu. Im bardziej stabilna waluta, tym mniejszy narzut związany z ryzykiem kursowym.

Kiedyś pewna firma dystrybuująca sprzęt foto obliczała cenę detaliczną na podstawie kursu EUR + 50gr, około 2001/2002 roku. I tak sprzęt schodził jak świeże bułeczki.

W każdym razie 20mm SKOPAR tam kosztuje 549 USD, wraz z transportem po obecnym kursie to niecałe 2100 zł, do tego dodam VAT i już się przestaje opłacać takie sprowadzanie.

Myślę że sprzedaż tych obiektywów przy zachowaniu cen takich jak w USA byłaby nie gorsza od Samyanga.

1500 zł za szkiełko to cena optymalna.

Sam chciałbym kupić sobie Noktona 58 :-)

2000 zł to nieco za dużo...

Dobrze jednak że ktoś zauważył tą markę i chciał się zająć jej dystrybucją...

Może za mies. ceny spadą?

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
U nas to jest nowość i cena 'sugerowana'. Za parę miesięcy cena nie co spadnie.
Ja mam chrapkę na noktona 58/1.4. Bo wiem że ten kąt na APS-C mi bardzo odpowiada.

romeoad napisał/a:
W każdym razie 20mm SKOPAR tam kosztuje 549 USD, wraz z transportem po obecnym kursie to niecałe 2100 zł, do tego dodam VAT i już się przestaje opłacać takie sprowadzanie.
Obawiam sie, ze cena 1980 za skopara to pomylka, ktora zostanie szybko skorygowana. Dlaczego niby to szklo mialoby kosztowac tyle samo co ultron, skoro wszedzie jest drozsze?

Nokton 58 to najlepsza portretówka na rynku która nie zabija ceną :-)

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
na alledrogo ceny zaczynają być normalne nokton 58 za 1780PLN
np. tu: :arrow:

Skocz do: