Yura  Dołączył: 03 Kwi 2010
Koniec obiektywów Carl Zeiss z mocowaniem Pentax K
Najpierw Voigtlander, teraz Zeiss...

http://www.optyczne.pl/33...m_Pentax_K.html

Serducho mi mówi, że oby to była decyzja krótkoterminowa, do momentu kiedy Pentax będzie wystarczająco popularny.

Natomiast umysł szepcze, że takie decyzje do krótkoterminowych nie na należą :-(

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
Za chwile Pentax oglosi ze konczy produkcje szkiel z bagnetem "K" :-P

Na powaznie .... kto ostatnio (2 lata powiedzmy) kupil nowy obiektyw Zaissa ?

Yura  Dołączył: 03 Kwi 2010
wuzet napisał/a:
Na powaznie .... kto ostatnio (2 lata powiedzmy) kupil nowy obiektyw Zaissa ?

Przecież to nie o to chodzi :-P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Spotkałem takich forumowiczów (chyba dwóch :mrgreen: ).

Zatem to co lezy w magazynach i sklepach, spokojnie wystarczy dla tych kilku kolejnych "majetniejszych" pentaxiarzy :-)

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Teraz każdy zeiss będzie Limited ;-)

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
A co te Zeissy miały do zaoferowania użytkownikom pentaxa?

Jacek S napisał/a:
napewno cene ;-) i do tego legendarną jakość

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
wuzet napisał/a:
legendarną jakość

aaaa ;-)

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
jakby były przynajmniej A to już by był skok do przodu, jak nawet samjang mógł być...

darkduch, przeciez maja A

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
to proszę o wybaczenie, ale nawet sprawdziłem w sklepie i tam nic takiego nie pisało :-/

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
wuzet napisał/a:
Jacek S napisał/a:
napewno cene ;-) i do tego legendarną jakość

Albo jakość i do tego legendarną cenę ;-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Jacek S napisał/a:
To samo, co użytkownikom innych systemów - przyjemność z używania, wspaniałe wykonanie i bajkowe kolory na zdjęciach.
Ja żałuję, bo chciałem kupić Distagona 2/28. Liczyłem cały czas, że stanieje do poziomu 3.000,-. Teraz wiem, że się przeliczyłem, bo napewno nie stanieje. :-/

piotrlg  Dołączył: 23 Sie 2010
Ale zdziwienie. Ja dopiero z tego wątku się dowiedziałem, że Zeiss robi obiektywy dla Pentaxa i reszty. Swego czasu tą optyką można było się posługiwać tylko na Contaxach jak mniemam.

W tych szkłach coś jest. Kiedyś miałem Contaxa i skromny zestaw szkieł Zeissa, to pamiętam te kolory. Trudno to opisać, ale ma się wrażenie jakby były robione przez kryształ. Właśnie takie czyste, przyjemne dla oka. Pentax tego nie ma, Canon FD tego nie ma - choć trudno im odmówić wszelakiej poprawności, to jednak to nie to i już. Ale dać prawie 2kzł za stałkę 50mm/1.4 to lekkie przegięcie.

Ciekaw jestem kto naprawdę produkuje te obiektywy. nie zdziwił bym się, gdyby to się okazał jakiś podwykonawca typu Cossina.

P.

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
piotrlg napisał/a:

Ciekaw jestem kto naprawdę produkuje te obiektywy. nie zdziwił bym się, gdyby to się okazał jakiś podwykonawca typu Cossina.

No to sie nie zdziwisz, tak, to Cossina produkuje te obiektywy. Mniej wiecej w tym samym czasie Cossina przestala tez robic obiektywy spod znaku Voigtlandera na bagnet PK.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Cosina, a nie Cossina. :-P

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Mechanicznie oczywiście to nie to samo, ale porównywałem Falcona 85/1.4 z Zeissem 85/1.4, i na pełnych dziurach wydawały się identyczne, chociaż przypuszczam, ze Zeiss lepiej by się sprawował pod światło i mógłby w niektórych sytuacjach dać lepsze kolory.

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
Dada napisał/a:
Cosina, a nie Cossina. :-P

A bo sie zassugerowalem ;-)

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Trzeba kupować bo za rok już się nówki nie dostanie :-)
No chyba że K-5 i jego właściciele będą generowali popyt to tylko się linie odkurzy ...

Skocz do: