sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Aperture 3 w smiesznej cenie
W nowo otwartym App store jest do kupienia pelnna wersja Aperture 3 za... 250 zl, tj. 1/3 tego co u nas w pudelkach w sklepach, nawet taniej niz update. Super cena, to jednak program klasy Lightrooma czy C1...

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Może linka jakiegoś? ;-)

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Hmm... nie bylo to latwe, bo to na Macu bezposrednio sie otwiera w aplikacji ze sklepem, ale jednak jest link do www ;-)
http://itunes.apple.com/p...408981426?mt=12

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
sylwiusz napisał/a:
to jednak program klasy Lightrooma czy C1

sylwiusz napisał/a:
na Macu

Program tylko na Maca czy także na PC :?:

Marcin_G  Dołączył: 01 Maj 2008
Tylko na Maca.

JanKowalska  Dołączył: 15 Sie 2010
czy jest ktoś kto pracuje na Aperture 3? choćby na trialu, jestem ciekaw praktycznego podejścia do tematu jakiegoś aplowca?

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Ja się próbowałem z Aperture 2 a później 3. O ile 2 była dla mnie kompletnie zagmatwana i działała z prędkością galopującego ślimaka, to 3 była znośna. Przy odrobinie wprawy mógłbym się na nią przestawić, jednak w ostateczności wybrałem Lightrooma.

Pracą bym tego nie nazwał, ale z Lightrooma przesiadłem się na Aperture.
Robiłem kilka podejść i za każdym razem się poddawałem. Po ostatnich jednak perypetiach z poprzepalanymi zdjęciami, gdzie nie dałem rady poprawić tego w LR, znowu spróbowałem triala Aperture. I o dziwo tam jakoś mi się udało. Fachowiec pewnie i by w LR sobie poradził.
Jeśli chodzi o prędkość to Aperture jest ciut wolniejszy niż LR, przynajmniej na moim sprzęcie. Jak się zacznie machać suwaczkami, to potrafi na dość długą chwilę się zamyślić. Jednak gdy operuje się nimi z wyczuciem, to efekty zmian są prawie że natychmiast widoczne na obrabianym zdjęciu.
Obsługa oczywiście jest trochę inna i trzeba się przestawić.

dzięki panowie, cena kusząca jest...
...sprawdził bym na początek triala, tylko zastanawiam się jak to jest z bibliotekami, czy muszę importować zdj do A3 (kolejna kopia) czy mogę jak w szopie, otwierac tylko na czas obróbki?
a tak na marginesie, czy mogę w iphoto(8.1.1) wyświetlać zdj bez kopiowania ich do jego biblioteki, czytałem że można, ale już jak, to nie było napisane... chodzi mi o to że jak zmienie zdj w innym programie, to żeby iphoto też pokazało aktualną wersje... ?

JanKowalska napisał/a:
cena kusząca jest

Też tak myślałem, dopóki nie zobaczyłem promocji Intuous 4 (A5) + Lr3 w cenie tylko jednego komponentu :-D

Zarówno do iPhoto jak i Aperture musisz najpierw zaimportować zdjęcie.

romeoad napisał/a:
JanKowalska napisał/a:
cena kusząca jest

Też tak myślałem, dopóki nie zobaczyłem promocji Intuous 4 (A5) + Lr3 w cenie tylko jednego komponentu :-D

Zarówno do iPhoto jak i Aperture musisz najpierw zaimportować zdjęcie.

nawet jak w cenie jednego to np w ROI jest to koszt ok. 300€(LR3) a Aperture mam za 63€
a tablet i tak jest mi niepotrzebny

zainstalowalem triala, narazie tak sobie, ale zdanie wyrobie sobie dopiero po kilkudziesięciu zdj...

a co do biblioteki, to nie muszę kopiować zdj!!!
zaznaczasz w opcjach importu - store files: "in their current location" :-> , ... i właśnie nie wiem jak to zrobić w Iphoto :-/ ???

Coś mi świtało, że w Aperture tak można, ale nie byłem pewien... Za to w iPhoto na pewno tak nie da rady.

Poza tym Lr możesz kupić w wersji edukacyjnej jak masz kogoś, kto się uczy, w RP wówczas cena spada do 350 zł brutto, a licencja pozwala na korzystanie komercyjne po zakończeniu edukacji/pracy na uczelni.

romeoad napisał/a:
Coś mi świtało, że w Aperture tak można, ale nie byłem pewien... Za to w iPhoto na pewno tak nie da rady.

Poza tym Lr możesz kupić w wersji edukacyjnej jak masz kogoś, kto się uczy, w RP wówczas cena spada do 350 zł brutto, a licencja pozwala na korzystanie komercyjne po zakończeniu edukacji/pracy na uczelni.

O! To warto flaszke albo dwie postawić studentowi, ...trzeba wspierać polską edukacje ;-)
muszę zgłębić temat!

szopen  Dołączył: 20 Maj 2007
romeoad napisał/a:
Poza tym Lr możesz kupić w wersji edukacyjnej jak masz kogoś, kto się uczy, w RP wówczas cena spada do 350 zł brutto

Licencja jest imienna (a nie na stanowisko), tylko na tę osobę, która się uczy/studiuje/pracuje na uczelni. Inna dotknąć nie może.

fredik33  Dołączył: 31 Sie 2007
Używam Aperture 3. Jest wolniejszy od Lichtrooma ,ale interfejs i obsługa wydają mi się prostsze.Myśle też że Aperture ma większe możliwości operowania pędzlami.Jedynie czego mi brakuje to brak histori.A tak to super program z fajnym trybem pełnoekranowym.Zresztą jak w mak, wszystko jak najprościej.

Też macie tak że po ustawieniu w K-5 profilu sRGB, zaimportowane zdjęcie w Aperture pokazuje iż profil to AdobeRGB?
Mam najnowszą wersję Aperture i właśnie takie dziwne rzeczy wyświetla. Domyślam się że odczytując błędnie profil też coś mieszka z kolorami?

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
a wersja edukacyjna Lr nie dotyczy też osób prowadzących działalność edukacyjną - szkolenia i wykłady (nie tylko na uczelni) ?

Znacie podobny plugin do tego http://www.imagetrendsinc...dpage_shine.asp , tyle że do Aperture?

Ewentualnie, jak się pozbyć takich delikatnych przepaleń?

Coś tam kombinuję, ale mi nie wychodzi.

Próbowałeś podkładu matującego?

Yyyy, że przed zrobieniem zdjęcia położyć?
To nie.
Po za tym, zdjęcia typowo "kotletowe" no i jest to jedyna rzecz jak mnie na nich razi. Szukam więc jakiegoś rozwiązania żeby je popoprawiać.

Skocz do: