ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
Wakacje - czyli cudze chwalicie, swego nie znacie...
Co prawda zima w pełni, ale powoli zaczynam zastawiać się nad letnimi planami urlopowymi (o ile tylko finanse pozwolą). Zapewne każdy z nas ma jakieś swoje ulubione miejsca do wypoczynku do których chętnie co jakiś czas powraca (lub musi powracać z bliżej nieokreślonych przyczyn i powodów). Dlatego też proszę Drogie Forumowiczki i Drodzy Forumowicze zdradźcie swoje trzy czarodziejskie miejsca i napiszcie o każdym dosłownie jedno zdanie które przekona mnie (lub innych) do jego odwiedzenia i poznania. :mrgreen:

Osobisty ranking  ulubionych miejscowości do wypoczynku (czyli za co lubię jeździć do):

1 - Krynica Zdrój - za deptak, Mojito drink, Jaworzynę, i całokształt;

2 - Kazimierz Dolny - za to coś, co nie wiem jak nazwać i jak określić, ale mnie zmusza do przyjazdu;

3 - Zawoja - głównie za taras Pani Ewy z którego widać przecudnie Babią Górę (no i za jej śliczny ogród);

Przykładowe oraz pogladowe zdjęcia oczywiście jak najbardziej będą mile widziane! :mrgreen:

DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
1. Szczawnica- klimat, wody, sentyment z dzieciństwa.
Na razie tyle ;-) Muszę przemyśleć resztę.

maarten  Dołączył: 06 Sty 2010
Ja napiszę ogólnie - Kotlina Kłodzka. Co się tam nie nachodziłem, ile ochów i achów nie było. Przyjemne, małe miejscowości, ogólnie czysto. :)

karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
Jaworzynka (trójwieś) nie tylko za widok z kuchni mojej uroczej teściowej :-D

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
ADestroyer napisał/a:
2 - Kazimierz Dolny - za to coś, co nie wiem jak nazwać i jak określić, ale mnie zmusza do przyjazdu;
Wszystko co najlepsze z Kazimierza, w dodatku wiecej i lepiej, a do tego nic z negatywow, czyli rozdeptujacej wszystko stonki i tandety turystycznej? Sandomierz.

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
dzerry napisał/a:
czyli rozdeptujacej wszystko stonki i tandety turystycznej? Sandomierz.
Na fali "Ojca Mateusza" ... coraz wiecej

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
dzerry, jak się nie jest we weekend, to jest cicho i przyjemnie (nawet "wróżbitki" nie atakują na rynku)... :mrgreen:

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Władysławowo - przed, jak i po sezonie( to ważne). Za wiatr, za łatwy dostęp do półwyspu helskiego, za zatokę, za ścieżkę rowerową, która można przejść/przejechać wzdłuż całego półwyspu.
Rosnowo- obok Koszalina - za lasy i jezioro i wakacyjne wspomnienia.
Dębki - za cudowną plaże ( szczególnie w kierunku Białogóry), za klimat i spokój( choć to się już zmieniło)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Puszcza Piska - za to że w pełni sezonu wakacyjnego po opuszczeniu głównego szlaku można cały dzień chodzić albo jeździć na rowerze i nie spotkać innego człowieka. Plus zapach iglaków wywołujący orgazm w płucach.

Lanckorona - formalnie wieś, ale tak naprawdę małe miasteczko, jakich w Polsce niewiele (bo zazwyczaj albo mamy wioskę z luźno rozrzuconymi zabudowaniami, albo od razu większe miasto, najczęściej z poupychanymi gdzieś blokowiskami).

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
ADestroyer napisał/a:
Krynica Zdrój

Blesso napisał/a:
Władysławowo

Koledzy napisali juz za co ... ja tylko przytakne i doloże od siebie ...

Szczawnica - głownie za "Droge Pienińską"

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
DrEwNiAK napisał/a:
1. Szczawnica
wuzet napisał/a:
Szczawnica

o tak :-)
Pieniny rocks :!: ;-)

Hermes  Dołączył: 04 Lut 2008
1.Karpacz i Karkonosze- Wang, Śnieżka(?), piękne czyste szlaki, wspaniały widok ze szlaku po szczytach i przełęczach-od przeęczy Okraj, aż do zejścia na Odrodzenie.
2. Góry stołowe -Szczeliniec, Błędne skałki, a i blisko do Skalnego miasta,
3. Jezioro Białe w Okunince za ... sam do końca nie potrafię określić.

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
Miejsce bardzo ogólnie - namiot w Bieszczadach, ale czas sprecyzuję - 10.09-05.10. Za? A zobaczcie!
Cytat
2. Góry stołowe -Szczeliniec, Błędne skałki, a i blisko do Skalnego miasta,

+1
I kolejne mocno nieprecyzowane miejsce - gdzieś ~10km na północ od Słubic wzdłuż jednej z główniejszych tamże dróg idących nieodlegle od granicy - odbijając na zachód przed jedną ze stodół/hal? i tak 300-500 metrów dalej wychodzi się na klif z widokiem na dolinę Odry. Polecam zwłaszcza na zachód słońca.

tomekkarol napisał/a:
gdzieś ~10km na północ od Słubic wzdłuż jednej z główniejszych tamże dróg idących nieodlegle od granicy - odbijając na zachód przed jedną ze stodół/hal? i tak 300-500 metrów dalej wychodzi się na klif z widokiem na dolinę Odry. Polecam zwłaszcza na zachód słońca.

Owczary po drodze ze Słubic do Górzycy :?:
tam kojarzę taki klif :-)

Zdaję się na Twoją pamięć, bo z pewnością bylo to przed Górzycą i na drodze 31, ale ani satelita, ani ortofotomapa nie pokazuje tego klifu. Albo to moje wspomnienia napędzane fenomenalnym zachodem słońca, kolejnym dniem autostopowania i piękną kobietą u boku i klif wydawał się większy - tak z 10-15 metrów mu dawałem.

a z drugiej strony, skoro ten klif ma być na zachód od drogi, to może być w sumie Drzecin

tam w okolicy jest tego (klifów) kilka sztuk

a Owczary mi się skojarzyły, bo tam też jest niezły widok :-)

Na 90% Pamięcin i główna droga odbijająca na zachód, ktora potem przecina ten klif. Jest tylko jedna metoda weryfikacji - pojechać raz jeszcze :) :-B dla Opiszona za zmobilizowanie mnie, a dla mnie baty za robienie prywaty w wątku. Juz się zamykam!

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Hermes, a Okuninkę to i ja polecam, jezioro jak na polskie realia wyjątkowo czyste mam tam 150 km, jednak ceny zaczynają być chore, jednak za to co tam wydam woje w tatry.

Ktoś powie że tatry są oklepane, ale gdy nie ma turystów, po sezonie lub jest brzydka pogoda jest nieziemsko, zwłaszcza w nocy a miałem takową okazję być.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Jeśli chodzi o Okuninkę i jezioro Biała, to ja osobiscie nie polecam.

Po prostu nie lubie odpoczynku wśród tłumu, a dookoła całego jeziora jest mnóstwo ośrodków wypoczynkowych i deptak.
Przynajmniej 12 lat temu tak było. Jeśli czegoś nie wyburzyli, to nadal jest dla mnie zbyt duża ilość ludzia na metr kwadratowy ;-)

Kotlina Kłodzka - piękna - Góry Stołowe, Góry Bielickie z puszczą jaworową [!!!], masyw Śnieżnika.

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
1. Beskid Niski.
2. Roztocze.
3. Kotlina Kłodzka.
Wszędzie tam się po prostu dobrze czuje. Tam jest to coś czego mi potrzeba - po za kilkoma enklawami, wszystko jedno gdzie z wymienionych regionów wyląduje - zawsze jest mi tam dobrze.

Jeszcze mi się nie zmieściło w trzech:
4. Pogórze Przemyskie i Dynowskie.
5. Podlasie.

No i patriotycznie - Fajnym miejscem na urlop może być Rabka.

Okuninka jest faktycznie niesamowicie przeludniona, ale w okolicy jest kupę fajnych miejsc.

Skocz do: