piotro  Dołączył: 08 Cze 2009
Pentax vs Nikon, Sigma 17-70 2.8, prędkość AF
Witam
Ostatnio miałem w ręce Pentax K-7 oraz Nikon D300, oba z ultradźwiękowymi Sigmą 17-70 2.8, oba bardzo ciche, jednak ostrzenie na Nikonie była "natychmiastowa", trafia od razu w punkt. W K-7 mija punkt i wraca, nie trwa to długo ale zauważalnie wolniej niż w Nikon. Obiektywy takie same, inne mocowania. Podobno jest to normalne że system ostrzenia w Nikonach jest po prostu szybszy. A może to system ostrzenia Pentax jest do kitu i w Canon i Nikon działa szybciej. No ale jeżeli to jest prawda to pentaxy do sportu itp totalnie odpadają.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Re: Pentax vs Nikon, Sigma 17-70 2.8, prędkość AF
piotro napisał/a:
A może to system ostrzenia Pentax jest do kitu i w Canon i Nikon działa szybciej. No ale jeżeli to jest prawda to pentaxy do sportu itp totalnie odpadają.

Pentax jest do kitu. I to nie tylko jeśli chodzi o zdjęcia sportowe. Każdy na tym forum ci to powie.

P.S. A tak swoją drogą, sprawdzałeś jak wyglądają zdjęcia (ostrość), czy tylko mierzyłeś czas do" pipnięcia"?

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
pentax jest tylko do krajobrazow

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
piotro, uważaj, właśnie nadepnąłeś pentalibom na odcisk!

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Stosowane są różne algorytmy ostrzenia, Pentax po wyostrzeniu sprawdza czy na pewno jest dobrze i ewentualnie poprawia.
Chcesz mieć szybko to przejdź na ostrzenie ciągłe.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
paradziqs, ty to już przesadzasz. Mi się udało kiedyś żółwia w pełnym pędzie utrafić.

paradziqs napisał/a:
pentax jest tylko do krajobrazow

No i właśnie dlatego niedługo mój sprzęt znajdzie się na giełdzie tego forum, zmieniam na Canona 50D. Szkoda bo mam K200D bardzo dobra puszka moim zdaniem ale to ostrzenie jest dla mnie całkowicie dyskwalifikujące Pentaxa. Ogólnie potrzebuje puchę do Macro (tu pentax się sprawdza) + obiekty w ruchu właśnie i tu porażka na całej linii.

[ Dodano: 2011-03-03, 08:59 ]
plwk napisał/a:
Stosowane są różne algorytmy ostrzenia, Pentax po wyostrzeniu sprawdza czy na pewno jest dobrze i ewentualnie poprawia.
Chcesz mieć szybko to przejdź na ostrzenie ciągłe.

Ciągłe ?

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
piotro, czy już dostałeś przesyłkę z wąglikiem?

piotro napisał/a:
Ciągłe ?

Chodzi o AF-C.

A tak serio, to patrząc na twoją szklarnię to czy rzeczywiście potrzebujesz szybszego AF? Prawie same manuale masz.

Raven napisał/a:

piotro napisał/a:
Ciągłe ?

Chodzi o AF-C.

A tak serio, to patrząc na twoją szklarnię to czy rzeczywiście potrzebujesz szybszego AF? Prawie same manuale masz.

Masz rację mam ok 30-40 manualnych szkieł tu są wypisane pierwsze moje szkiełka :) Wszystkie będą niedługo na sprzedaż. Uaktualnię zaraz trochę profil zrobię śmietnik.

Ale najważniejsze chce kupić Sigme 17-70 2.8-4 i 70-200 2.8 a przy takim ostrzeniu to pieniądze wyrzucone w błotko.

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Raven napisał/a:

Eeetam. Syndykat odprawi na niego klątwę "wódó" czy jakoś tak i mu gumy odpadną :evilsmile:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Obiektywy "śrubokretowe" przyspieszyły znacznie od K-7. Przy zasilaniu akumulatorem dedykowanym można było wsadzić mocniejszy silnik.

Raven napisał/a:
piotro, uważaj, właśnie nadepnąłeś pentalibom na odcisk!

Gorzej! Szturchnąłeś nas tak, że aż turbany musimy z podłogi podnosić.

piotro napisał/a:
zmieniam na Canona 50D.

Tragiczny sprzęt. Szumi jak muszla z somalijskiej plaży. Gorzej niż k-7...
No, ale twoja decyzja...

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
piotr_luk napisał/a:
paradziqs, ty to już przesadzasz. Mi się udało kiedyś żółwia w pełnym pędzie utrafić.

Swoją drogą, taki żółw to zadziwiające zwierzę - w pełnym pędzie jeszcze pożywić się zdąży ;-)

gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
piotro Zmieniaj system - Twoja sprawa. Nie dla każdego szybszy AF jest naj naj ważniejszy. D300 i D300s jest o wiele większy i cięższy i choć chciałbym mieć szybszy (a zarazem skuteczny) AF to jak pomyślę, że na moje amatorskie potrzeby miałbym dźwigać taki klocek to mi przechodzi ochota na zmianę systemu. d300s waży 840g K-5 544g (bez obiektywów). wydaje ci się że to mała różnica?

gezaj napisał/a:
piotro Zmieniaj system - Twoja sprawa. Nie dla każdego szybszy AF jest naj naj ważniejszy.

Bardziej liczyłem na info że jestem de...m i nie umiem posługiwać się sprzętem, bo wystarczy przełączyć magiczny suwaczek i jest oki. "Szkoda"

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
piotro napisał/a:
Bardziej liczyłem na info że jestem de...m

Na forum fotograficznym? :shock: Takie diagnozy stawiają lekarze po serii badań
piotro napisał/a:
No ale jeżeli to jest prawda to pentaxy do sportu itp totalnie odpadają.
;-)
Nie przesadzaj,ostatnio fotografowałem symultanę i dawał radę. Rok temu na turnieju brydża też pełen sukces :mrgreen:

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
piotro, pomyśl jeszcze o K-5. Ta puszka (jako pierwsza wśród P) nie odstaje specjalnie pod względem szybkości AF od 50d, może nawet i d300. Inna sprawa, że to nowy model i trzeba słono za nią zapłacić.

[ Dodano: 2011-03-03, 10:42 ]
piotro napisał/a:
bo wystarczy przełączyć magiczny suwaczek i jest oki.

Aha :mrgreen: suwaczek w portfelu :-P

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
piotro napisał/a:
Ale najważniejsze chce kupić Sigme 17-70 2.8-4 i 70-200 2.8 a przy takim ostrzeniu to pieniądze wyrzucone w błotko

Jeżeli zależy Ci na szybkości to owszem Canon, ale Sigma 17-70 już niekoniecznie - mamy szkła z naprawdę dobrym silnikiem pierścieniowym jak 17-55/2.8.

Sam przesiadłem się ostatnio z 50D na K-7 i osobiście wyżej sobie cenie AF.S w K-7 bo choć wolniejszy, to jednak słabym świetle mieszanym zdecydowanie stabilniejszy nawet z kundelkami. W dobrym świetle idzie prosto do celu, w słabym cofnie sobie i zweryfikuje - niestety 50D często potwierdza ustawienie ostrości zbyt ochoczo.

Chcesz się pozbyć nadgorliwej weryfikacji (cofanie w słabym świetle) to przełącz na AF.C - dotyczy to zresztą 50D też, bo choć szybciej potwierdzi ostrość to niekoniecznie poruszający się obiekt jeszcze będzie w płaszczyźnie ostrości.

Jeśli chodzi o Nikony to z praktycznej strony znam jedynie D5000 i D90 z budżetowymi SWM więc tu nie ma porównania z K-7/40D/50D.

Benek napisał/a:
Szumi jak muszla z somalijskiej plaży.

Nie bardziej niż K-7, a nawet jest to mniej odczuwalne bo 50D ma odważniejszy pomiar matrycowy. Jedynie rozmiar plików na dłuższą metę odczuwalny.

WuWu84 napisał/a:
Benek napisał/a:
Szumi jak muszla z somalijskiej plaży.

Nie bardziej niż K-7, a nawet jest to mniej odczuwalne bo 50D ma odważniejszy pomiar matrycowy.

Mogę się mylić. Ale faceci z dpreview też się mylą.

Ponadto na mój gust Canon 50D oszukuje na każdej czułości o 1/2 EV. Ale mogę się mylić. Tyle że wtedy faceci z dxomark też się mylą...

WuWu84 napisał/a:
Sam przesiadłem się ostatnio z 50D na K-7 i osobiście wyżej sobie cenie AF.S w K-7 bo choć wolniejszy, to jednak słabym świetle mieszanym zdecydowanie stabilniejszy nawet z kundelkami. W dobrym świetle idzie prosto do celu, w słabym cofnie sobie i zweryfikuje - niestety 50D często potwierdza ustawienie ostrości zbyt ochoczo.

To nieistotne. Przecież już ustaliliśmy, że Pentax jest do kitu...
:-P

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Benek nie obchodzą mnie wykresy - ja te aparaty miałem, a właściwie dalej mam bo 50D ma teraz mój siostrzeniec i co jak co ale matryce zarówno w K-7 jak i w 50D to nie są najmocniejsze atuty tych aparatów w chwili obecnej ;-)

[ Dodano: 2011-03-03, 11:29 ]
Benek napisał/a:
To nieistotne. Przecież już ustaliliśmy, że Pentax jest do kitu...

Bo jest kiedy najszybszymi zoomami w systemie są kundelki i spcerzoom :evilsmile:

Co nie zmienia faktu, ze z tym co mam w stopce wolałem jednak korpusik od Hoya mając wolny wybór ;-)

No ale kombinacji korpus/szkło jest cała masa, więc dla każdego coś miłego...

Skocz do: