"Przychodzi baba do pasmanterii..."
Awatar przedstawia buraka pastewnego.
Sony A7 - w końcu święty grall
„Każdy może tworzyć byleco i ma prawo być z tego zadowolonym, byleby nie był w swej pracy szczerym i znalazł kogoś, kto równie kłamliwie będzie to podziwiał.” Witkacy
pawel1967 napisał/a:Mam kilkadziesiat Fedów i Zorek.
PK napisał/a:mówią że FED ma gigantyczną paralaksę- a konkretnie jak się różni obraz w celowniku od kadru- jak na razie nie mogę się zdobyć na odwagę, żeby naładować filmem?
Morg napisał/a:Zarówno wygląd samej migawki, jak i dźwięk wskazuje na to że są to różne migawki (miałem zenita i mam 2 zorki), ponadto restrykcje dotyczące ustawiania czasów w Zorce również na to wskazują.
Bo to nie jest sprzęt do takich zadań Już raczej Leningrad, który miasł coś w rodzaju wbudowanego windera... na sprężynę. http://www.photohistory.ru/1207248177933245.htmlM.W napisał/a:Coś cieniutko z Fedami i Zorkami na Pentax forum, a tylu tu mistrzów street photo
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
LOMO, Fed5, Nikony F3, F4, F5, Fuji S2Pro, Cambo 4x5 Legend, Corona 4x5, Bessa I 6x9, Fotokor 9x12, Pentax 67... i coś tam jeszcze w szafie leży.
Zapraszam po wydruki do mojej pracowni
LOMO, Fed5, Nikony F3, F4, F5, Fuji S2Pro, Cambo 4x5 Legend, Corona 4x5, Bessa I 6x9, Fotokor 9x12, Pentax 67... i coś tam jeszcze w szafie leży.
Mnie też.dellos napisał/a:Bardziej zawsze mnie kręciła Zorka niż Fed
Zorka była staranniej wykonana. Fed był produkowany wcześniej niż Zorka. Zorka wyszła jako staranniej wykonana wersja Feda. Co ciekawe, już Fed posiadał lepsze niż oryginalna Leica powłoki chromowe i staranniej wykonane moletowania pokręteł. Poza tym był wierną kopią wiadomo czego. W Stodole około 1997 r. dał się zaobserwować wysyp Leiek - zielonych, złotych, z "gapami", czego tam nie było... nie było Zorek i Fedów. Wszystkie zostały przerobione na Leiki. Mnie najbardziej się podoba Zorka z pierwszej serii z wysuwanym obiektywem. Chorowałem też na Kiewa (Contaxa), ale zniechęciły mnie ostre krawędzie pokręteł, skomplikowana obsługa, chociaż jakość Heliosa 103 zaskakiwała. Może bym się jeszcze skusił, ale już nie mam gdzie trzymać tego co mam. Jak pojawi się w domu nowy grat, będą fumy...dellos napisał/a:wiem czemu ale jakoś tak mam lepsze zaufanie do Zorki
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.