Pentax Spotmatic SP | Pentax 6x7
Pentax 645, MX, MZ5, Z1p, Ds, K-1, K-01, 750z, Q
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem, to klisza pękła, i ch*j!"
pozdrawiam,
dzerrry
I co znaczy zupelnie inaczej?karmazyniello napisał/a:Porównując negatywy pod światło, te zrobione ostatnio wyglądają zupełnie inaczej od tych sprzed niespełna roku.
pozdrawiam,
dzerrry
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
boso
Kogo, jak kogo, ale Kamila bym o to nie podejrzewał.jitt napisał/a:czy Ty nie próbujesz usprawiedliwić kolejnej cyfrowej zabawki?
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
boso
dzerry napisał/a:karmazyniello, ale jestes na 100% pewien, ze to nie roznica w skanowaniu? Przeciez na pierwszy rzut oka widac, ze to dwa zupelnie rozne skany.
dzerry napisał/a:
karmazyniello napisał/a:
Porównując negatywy pod światło, te zrobione ostatnio wyglądają zupełnie inaczej od tych sprzed niespełna roku.
I co znaczy zupelnie inaczej?
jitt napisał/a:no właśnie, mowa o negatywie, a tu odwrócone kolory już
karmazyniello, ale od czego to niby mialo sie zrobic? Nie wierze, ze jakikolwiek amatorski lab w dzisiejszych czasach ma stabilny proces. Wydaje mi sie, ze tak bylo od poczatku, tylko prewki byly inaczej skanowane. Tak jak pisze alkos, to tylko mniejszy kontrast, tym bardziej, ze jak na dloniw widac, ze na oryginalnym skanie bylo przy kontrascie majstrowane - skan tak nie wychodzi z automatu. Z tego co piszesz, mi to wyglada na blix na skraju uzywalnosci.karmazyniello napisał/a:Patrząc na negatyw, w miejscach gdzie są wypalone światła, jest szaro, zamiast czarno jak to jest na filmach wywołanych później. Porównując pod światło, te wcześniejsze filmy zmatowiały.
pozdrawiam,
dzerrry
karmazyniello napisał/a:Patrząc na negatyw, w miejscach gdzie są wypalone światła, jest szaro, zamiast czarno jak to jest na filmach wywołanych później.
dzerry napisał/a:Z tego co piszesz, mi to wyglada na blix na skraju uzywalnosci.
dzerry napisał/a:skan tak nie wychodzi z automatu.
alkos napisał/a:Patrzac na negatyw powinno byc pomaranczowo . Nie patrzysz czasem na nieodwrocone skany?
O ile wiem, to "surowy skan z labu" to oksymoron. Lab zawsze wyostrza i podbija kontrast.karmazyniello napisał/a:Z naszego Częstochowskiego labu surowy skan
pozdrawiam,
dzerrry
karmazyniello napisał/a:W labie skaner mają zawsze ustawiony na zero
alkos napisał/a:
karmazyniello napisał/a:
W labie skaner mają zawsze ustawiony na zero
Tia.
Pozdrawiam