Bogumił  Dołączył: 06 Kwi 2013
Problem z barwami
Witam. Chciałem zapytać czy macie również problemy z nieprawidłowym oddaniem barw, zwłaszcza czerwieni, w trudnych warunkach oświetleniowych. Chodzi mi głównie o sprzęt K20D, GX20.

bilko  Dołączył: 27 Paź 2009
Bogumił
1. wrzuć sample
2. kombinuj z WB (jeśli używasz jpg)
3. ale najlepiej fotografuj w raw'ach ;-)
4. wrzuć sample

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
Nie mamy bo robimy w RAWach i nie zdajemy się na AWB.

schwefel napisał/a:

toś mnie rozbawił.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Bogumił, ale to prawda.

Reasumując, użytkownicy Pentaxów mają problemy z odwzorowaniem barw w jpg. więc fotografują wyłącznie w raw. nie używając automatycznego balansu bieli. Bo tak właśnie zrozumiałem.
Od pewnego czasu zauważyłem, że mam nieprawidłowe odwzorowanie zieleni, głównie przy zdjęciach na kontre a kolega ma ten problem z kolorem czerwonym. Pozostałe barwy oddawane są prawidłowo.
Ile to ma wspólnego z użytym WB ?
Czy fotografowanie w raw jest rozwiązaniem czy pominięciem problemu/

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Nie reasumuj tylko dawaj te skopane zdjęcia 8-)

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
Bogumił napisał/a:
użytkownicy Pentaxów mają problemy z odwzorowaniem barw w jpg.

:shock:
używam Pentaxa i nie zauważyłem/nie mam* problemu z barwami w jpg.

*-wybierz co ci pasuje.

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Bogumił napisał/a:
Reasumując, użytkownicy Pentaxów mają problemy z odwzorowaniem barw w jpg.

Osobiście nie zauważyłem problemów z jpg, może dlatego że też ich nie używam ;-)

Używanie RAW to jak najbardziej normalne i pozytywne zjawisko. Chyba, że komuś akurat dokładnie odpowiada to co wypluwa puszka i nigdy więcej w tym nie grzebie lub po prostu nie chce/nie umie.

rey napisał/a:
Nie reasumuj tylko dawaj te skopane zdjęcia 8-)

wybacz moją ignorancję, ale jak wrzucić tutaj jakąś miniature?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

modrzew napisał/a:
Bogumił napisał/a:
Reasumując, użytkownicy Pentaxów mają problemy z odwzorowaniem barw w jpg.

Osobiście nie zauważyłem problemów z jpg, może dlatego że też ich nie używam ;-)

Używanie RAW to jak najbardziej normalne i pozytywne zjawisko. Chyba, że komuś akurat dokładnie odpowiada to co wypluwa puszka i nigdy więcej w tym nie grzebie lub po prostu nie chce/nie umie.

Panowie, zauważcie proszę, że ja nie napisałem, że nie używam formatu RAW.
Dziwi mnie oddanie zieleni na zdjęciach - a odwzorowanie barw (matryca) to nie to samo co temperatura barwowa (WB).

Bogumił, może masz walnięty sprzęt, a może te zielenie to na Twoim monitorze nie teges, a może jeszcze coś innego, a nam karzesz wróżyć z fusów i masz pretensje :-/ .
Dawaj sample.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
bilko napisał/a:
a nam karzesz
Za karę przepisz to zdanie poprawnie 100 razy :-P :mrgreen:

Bogumił, wrzuć sample, bo inaczej będzie to dyskusja o niczym.

rbucz miało być...nas karzesz...czymśtam :-P

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
Bogumił napisał/a:
czy macie również problemy z nieprawidłowym oddaniem barw, zwłaszcza czerwieni, w trudnych warunkach oświetleniowych

"Prześmiewców" powyżej zapytam: czy znacie aparat, który idealnie oddaje (wszystkie) barwy? Nawet w "idealnych" warunkach? Bo z tego co (wy)czytałem, jeszcze takiego nie ma...

A "problem" zwłaszcza czerwieni (czy doboru wołarki RAW) w P chyba był poruszany i na tym forum, i to dużo wcześniej niż przed K20D...

Robienie w RAW wcale nie oznacza, że kolory będą idealnie (czy nawet dobrze) i prawidłowo oddane... Co najwyżej łatwiej będzie osiągnąć kolory zbliżone! do naturalnych...

Zaś to, ze Bogumił "Dołączył: 06.04.2013" nie oznacza, że "nic nie wie". Odnoszę wrażenie (tak, wiem - mogę się mylić), że właśnie "wie" i dlatego pyta...

Rada może już nieaktualna (bo nie wiem, z jakiego softu korzystasz), ale z tego co tu kiedyś na forum czytałem, to dla oddania "prawidłowej" czerwieni najlepszy/polecany był dedykowany soft Pentaxa. W drugiej kolejności Silkypix. Może teraz się zmieniło, może ktoś ma własne profile do używanego i innego softu... Ale kiedyś właśnie tak zalecano uzyskanie "właściwej" czerwieni...

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
zwróciłem na te zielenie uwagę Bogumiłowi na jednym z forów fotograficznych. To samo dzieje się u szwagra na gx-20, zarówno rawy jak i jpgi mają te kolory po prostu dziwne i jakies takie nieprzyjemne. Używałem k-10d, obecnie k-5 - zupełnie inna inkszośc, zadnych problemów. A z gx 20 niestety, ale miałem problem. I nie pomoże żaden postprocessing (na moim poziomie zaawansowania przynajmniej) ani nie wiadomo jakie nastawy w body. Pokaż Bogumile jakie foto to może inni ocenią

[ Dodano: 2013-04-16, 17:03 ]
a jeśli pomyliłem Bogumiłów, to wybacz. ALe to pokazuje, że jesteś kolejną osobą z tym problemem :)

Witaj "Orient", nie pomyliłeś Bogumiłów. Chciałem tutaj zapytać o te kolory. Mam problemiki z Laptopkiem więc chwilowo fotek nie wstawie. Niebawem. Różnie te barwy ludziska oceniają ale fakt pozostaje faktem. Kiedyś były lepsze. I to Ty pierwszy zauważyłeś tą nieprawidłowość. Dzięki i pozdrawiam.

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
Zrób dwie rzeczy:

1. Kalibracja monitora (choć z postów wynika, że to jest widoczne nie tylko u Ciebie, ale zawsze warto)

2. Zrób sobie profil matrycy np. za pomocą ColorChecker Passport i stosuj podczas obróbki zdjęć (rawów).

Jeżeli drugie nie pomoże (a powinno przynajmniej znacznie poprawić), to ewidentnie masz problem z matrycą

(oczywiście profil zrób w tych warunkach, w których występują problemy)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
bilko napisał/a:
2. kombinuj z WB (jeśli używasz jpg)
3. ale najlepiej fotografuj w raw'ach ;-)
4. wrzuć sample

schwefel napisał/a:

romeoad napisał/a:
Bogumił, ale to prawda.

itd...
ludzie... proponuję poczytać troszkę jednak bo tego typu głosy są objawem WASZEJ niewiedzy
Bogumił, - laptop jest najgorszą maszyną do kalibracji i pracy nad kolorem
colorchecker jak radzi papcio - to dobra rada. Ale punktem wyjścia jest także soft pentaxa
Jeżeli chcesz jednak na serio pogadać o barwach to musisz dać przykłady problemu. I tu znowu będzie problem bo jak obrabiasz na lapku to już jest to punkt przeciw jakimkolwiek porównaniom

Skocz do: